Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Veszélyes turistáskodni az olvadó gleccsereken

Sok látogató figyelmen kívül hagyja a figyelmeztető táblákat és a korlátokat.
A hosszan tartó meleg idő miatt idén nyáron erősebb az olvadás a turisták körében népszerű norvégiai gleccseren, ahol leszakadó jégtömbök alatt halt szörnyet vasárnap egy fiatal német házaspár kiskorú gyermekei szeme láttára.

"Számítottam rá, hogy egyszer megtörténik valami hasonló" - mondta a Bergens Tidende norvég lapnak Björnar Björhusdal idegenvezető, aki a gleccseren vezet turistacsoportokat.

Az idegenvezető szerint sok látogató figyelmen kívül hagyja a figyelmeztető táblákat és a korlátokat, főleg a külföldi turisták becsülik alá az ilyen helyen meglévő veszélyeket. Az olvadás labilissá teszi a gleccsereket, s az idei olvadás a szokásosnál is erősebbnek látszik.

A norvég újság értesülése szerint a szerencsétlenül járt házaspár a jégmező egy egyértelműen veszélyesnek jelzett, részben el is kerített helyén tartózkodott.

A harmincas, illetve negyvenes éveiben járó házaspár egy szervezett túrán vett részt a Nigardsbreenen, a legnagyobb európai szárazföldi gleccser, a Jostedal Nemzeti Park turisták által kedvelt gleccsernyelvén, majd saját felelősségükre egyénileg kóboroltak tovább gyermekeikkel.

A parkolóba visszatérő harmincfős csoport többi tagja hallotta is a hatalmas robajt, amelyet lezúduló, a szülőket maga alá temető jégtömeg okozott. Amikor visszanéztek, egy földön heverő testet és segítségül siető embereket láttak.

A Nigard-gleccseren nem ritkák a balesetek, de a legutóbbi haláleset 1986-ra nyúlik vissza, amikor egy dán nőt és nyolcéves kislányát temette maga alá a lezúduló jégtömeg. 1994-ben egy lengyel turistanő élve, de súlyos sérülésekkel úszott meg egy hasonló balesetet.

A német házaspár 8 és 10 éves kisfiáról, akik látták meghalni szüleiket a leomló jégtömeg alatt, a legközelebbi település, Luster válságstábja gondoskodik, amíg nagyszüleik értük nem mennek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek

A madarak jóval hamarabb váltak az emberi étrend részévé, mint azt a tudósok gondolták. Tovább olvasom