Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Világtérkép készült a veszélyeztetett és ritka állatokról

Sok védelemre szoruló terület fekszik Dél-Amerikában, Észak-Amerikában és Afrikában.
Egy nemzetközi kutatócsoport először határozta meg a világtérképen azokat a területeket, amelyeken az evolúciós szempontból egyedi és veszélyeztetett emlősök, illetve kétéltűek élnek.

A cél elsősorban az, hogy megvizsgálják, ezek a régiók már természetvédelmi területek-e, vagy nagyobb hangsúlyt kell helyezni rájuk. "A kérdés az volt: hol élnek a veszélyeztetett fajok és teszünk-e már valamit életterük védelméért" - mondta el Kamran Safi, a projekt egyik szerzője, a randolfzelli Max Planck Ornitológiai Intézet (MPOI) munkatársa.

A tanulmány elkészítésében a MPOI mellett részt vett többek között a Zoological Society of London is.

"Hihetetlen méretű területek vannak, amelyek az ENSZ természetvédelmi leltárja szerint nem állnak védelem alatt. Ez figyelmeztető jelzés. Ha meg akarjuk őrizni a faji sokszínűséget, akkor más területeket is ellenőrizni kell" - véli Safi.

A térkép túlmutat az IUCN természetvédelmi világszervezet veszélyeztetett fajokat felsoroló Vörös Listáján, mivel nemcsak a veszélyeztetett fajok egyedszámát veszi figyelembe, hanem olyan állatokra is hangsúlyt helyez, amelyek evolúciós egyediségük miatt különös védelmet igényelnek, vagy mert nagyon ősi fajok.

Ilyen például a fekete-fehér vari, egy Madagaszkáron élő lemurfaj. "Ők egy egyedi és nagyon, nagyon régi emlősvonalat képviselnek. Ha kihalnak, a fejlődéstörténet egy olyan darabját veszítjük el, amely többé nem jöhet létre" - mondta Safi.

Sok védelemre szoruló terület fekszik Dél-Amerikában, Észak-Amerikában és Afrikában. "A tanulmányban csak a világszinten legfontosabb területeket emeltük ki. A természetvédelmi területeknek a jövőben kialakuló hálózatában a regionális és nemzeti területek is fontos szerepet kaphatnak" - mondta el a szakértő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először hoztak létre klónozással emberi őssejteket amerikai kutatók

Tizenöt évnyi próbálkozás után először sikerült emberi őssejteket létrehozni klónozással amerikai… Tovább olvasom