Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Visszavonja tanulmányát a kutatása manipulálásával megvádolt japán őssejtkutató

Az úttörőjellegű őssejtkutatási eredményeinek manipulálásával megvádolt japán kutató, Obokata Haruko belegyezett abba, hogy visszavonja érintett tanulmányát - jelentette be szerdán a japán Riken Fejlődésbiológiai Központ.
A visszavonás érvényteleníti azt a tudományos áttörést, amely januárban világszerte nagy figyelmet váltott ki, amikor a Nature folyóiratban megjelent a tanulmány és annak több segédanyaga.

Ezekben japán és amerikai kutatók arról számoltak be, hogy olcsó és gyors eljárást fejlesztettek ki az embrióéhoz hasonló őssejt előállítására. A kísérletben újszülött egerek vérének sejtjeit külső "stressznek" (savasabb kémhatású környezetnek) tették ki és azok pluripotens sejtekké váltak. A ilyen eljárással keletkezett őssejtet a módszer (stimulus-triggered acquisition of pluripotency) nyomán STAP-sejtnek nevezik. Az új eljárás a személyre szabott gyógyítás új korszakát jelentheti, olcsóbbá, gyorsabbá és biztonságosabbá teheti az őssejtek előállítását - írták tanulmányukban.

Hamarosan kétségek merültek fel a tanulmányt illetően, és a Riken központ vizsgálatot indított, amely megállapította, hogy hamisak a tanulmány egyes részei és a valótlan adatokért a kutatás vezető szerzőjét, Obokatát terheli a felelősség. Az intézet szerint a tanulmányban feltüntetett két felvételsorozatot a DNS-töredékekről vagy manipulálta, vagy meghamisította Obokata Haruko, a központ kutatója azzal a céllal, hogy javítsák az eredmények bemutatását.

Nem tudni, hogy a Nature visszavonja-e a tanulmányt, mivel annak amerikai társszerzője, Charles Vacanti, a Harvard Egyetem professzora nem járult hozzá ahhoz. Vacanti volt Obokata mentora, amikor a japán hallgató az amerikai egyetemen tanult.

A 30 éves kutatónő ugyan elismerte, hogy a tanulmányában szereplő képeken változtatott, ám ragaszkodik ahhoz, hogy az állatkísérletekben sikeresen előállítottak STAP-sejteket több mint 200 alkalommal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg a világegyetem színpompás portréját - fotó

A lenyűgöző portré elsőként ad képet az emberi szem számára normális esetben láthatatlan ibolyántúli… Tovább olvasom