Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Xenoceratops az új ˝kanadai˝ szarvas dinoszaurusz

A Xenoceratops foremostensis papagájszerú csőrrel rendelkezett, "szemöldökéből" pedig két hosszú szarv meredt előre.
A Xenoceratops foremostensis az új képviselője a "kanadai" szarvas dinoszauruszoknak, az eddig ismeretlen őshüllőről a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A dinoszaurusz a négy lábon járó, nagytestű, növényevő Ceratopsidae-csoporthoz tartozik, amelyek valamennyi ismert faja csőrrel és az állcsont hátsó részén több sornyi nyírásra alkalmas foggal, valamint szarvakkal és nyakfodorral rendelkeztek. A későkréta időszakban éltek, főként Észak-Amerika nyugati részén.

Xenoceratops az új kanadai szarvas dinoszaurusz.
Xenoceratops az új "kanadai" szarvas dinoszaurusz.

A Xenoceratops "idegen szarvas dinoszauruszt" jelent, a foremostensis pedig a Foremost településre utal, amelynek közelében még 1958-ban gyűjtötték össze a fosszíliákat. A maradványok az ottawai Kanadai Múzeumba kerültek, ahol most azonosította egy kanadai paleontológuscsoport, a tudósok legalább három egyed koponyatöredékeinek összehasonlító vizsgálatát végezték el - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

"Nyolcvanmillió évvel ezelőtt a nagytestű szarvas dinoszauruszok evolúciós robbanása volt Észak-Amerikában" - hangsúlyozta Michael Ryan, a Clevelandi Természettudományi Múzeum kurátora, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint a Xenoceratops foremostensis segítségével rengeteg új adatot nyernek a Ceratopsidae-dinoszauruszok korai fajfejlődéséről.

A Xenoceratops foremostensis papagájszerú csőrrel rendelkezett, "szemöldökéből" pedig két hosszú szarv meredt előre, a tarkóján lévő nyakfodor két hatalmas tüskét "formázott".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trák aranykincset fedeztek fel a régészek Bulgáriában

Trák aranykincseket, köztük kígyófejes karkötőket és egy állatmotívumos fejdíszt fedeztek fel… Tovább olvasom