Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Zölden izzó meteor Magyarország felett

Többen is jelezték csütörtök délután, hogy 17 óra 50 perc körül zölden izzó meteort észleltek.
Fényes meteor száguldott el Magyarország felett csütörtökön, egy nagyon színes hullócsillag volt a kora esti órákban, a jelenséget megbízható amatőrcsillagászok észlelték - mondta el Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnöke, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója az MTI-nek.

Igazából nem rendkívüli jelenségről van szó, évente jó pár alkalommal előfordulnak hullócsillagok, a kora esti időpont viszont kedvezett az észlelésnek, sokan lehettek tanúi a látványosságnak - hangoztatta.

"Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen méretű volt, de egészen biztosan nem jelentett semmiféle veszélyt. Egy kisebb kődarabról van szó, amely bárhol leeshetett volna bármiféle károkozás nélkül" - válaszolta Kolláth Zoltán az MTI kérdésére.

Pontos adatok hiányában azt sem lehet eldönteni, hogy köthető-e valamelyik meteorrajhoz, vagy magányos "vándorról" van-e szó.

Az MCSE elnökének ismertetése szerint több raj is van novemberben, a hónap elején, 4-5-én érkeztek a Déli Tauridák, majd 11-12-én az Északi Tauridák maximuma volt észlelhető, de gyakorlatilag egész hónapban láthatók a Taurida-hullócsillagok, amelyek az Encke-üstököshöz köthetők. A Leonidák november közepén érkeztek, amelyek az 55P/Tempel-Tuttle üstökösnek köszönhetik létüket.

"December közepén érkeznek a Geminidák, a maximum 13-14-e környékén lesz. Ugyanolyan látványos az aktivitásuk, mint az augusztusi Perszeidáké, a hideg téli idő miatt azonban kevesebben szokták megfigyelni" - hangsúlyozta Kolláth Zoltán.

Hozzátette: lehetnek átfedések a rajok között, de vannak olyan hullócsillagok, amelyek egyik nagyobb meteorrajhoz sem kapcsolódnak.

Korábban

- Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel és a végére kettévált" - írta egy kecskeméti olvasó az Időképnek.

Budapestről, Ceglédről, Kalocsa,Miskolcról, valamint Szegedről és Szentesről is látták a jelenséget. Az északi irányban látható felvillanás nagyjából 5 másodpercig volt látható, keleti-nyugati irányban vonult át az égen, majd darabokra hullott.

A portál mellékelt egy videót is az eseményről, amit a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület készített:

Forrás: Időkép

Az [origo] egyik szlovákiai olvasója jelezte, hogy látta a meteort. Mint írta: "Dobrából Királyhelmecre tartó utam során az autobol megpillantottam, hogy a felhők felett valami nagyon fényes csíkot húz. A meteort talán egy másodpercre láttam teljesen, amikor egy keskeny sávba ért, ahol nem voltak viharfelhők".

Az ország több pontjáról érkezett bejelentések alapján az emberek először pirotechnikai eszköznek, tűzijátéknak vagy katonai rakétának hitték a fényes jelenséget.

Olvasóink írták

 • 7. kormoska 2012. november 30. 19:23
  „Sajnos felizzott és darabjaira hullva elégett.....
  Egy kisebb 2-3 méteres darab rápottyanhatott volna a T Házra.Mondjuk tegnap épp nem volt kormányülés:-)”
 • 6. asdiob 2012. november 30. 13:30
  „Makón is lehetett látni, én éppen akkor ott jártam.”
 • 5. nyomdasz63 2012. november 30. 12:24
  „Már vártam a cikket.
  Tegnap este 17.47-kor kerékpároztam az Ybl Miklós utcán a Nazarénus imaház előtt,a Kálvária sgt. felé,amikor kb. 2~3 másodpercig láttam a jelenséget. Az én látószögemből nézve szinte "párhuzamosan haladt a sugárúttal" keletről északi irányban,kb 30 fokos magasságban.
  Tényleg szép...élmény volt!”
 • 4. Tiszthelyettes 2012. november 30. 11:57
  „<moderálva>”
 • 3. Zé0 2012. november 30. 11:07
  „Na, legalább tudom, hogy mit is láttam :) tényleg szép volt.”
 • 2. queenmargareth1 2012. november 30. 09:53
  „:(nem láttam, de kösz a videót”
 • 1. scott1 2012. november 30. 08:59
  „Hogyha a Hold rá. fátylat ereszt: lánggá válik,. égni kezd.
  Őszi éjjel zölden. izzik a meteorit. izzik a meteorit. csóvája.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páfrányfenyő leveleit ˝utánozta˝ a jura kori skorpiólégy

Ez a fajta hasonulás megfigyelhető a jelenkori élővilágban is. Tovább olvasom