Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Zoltán újratemetve - tragigroteszket rendezett Vidnyánszky

Hiába volt ez a végakarata: a Gulagra hurcolt, meghalt, majd exhumált férfit ma sem lehet átvinni a határon, hogy menyasszonya mellett nyugodhasson. A Szegedhez is kötődő Zelei Miklós Zoltán újratemetve című drámáját csütörtökön és pénteken este játssza a zsámbéki színház.
Fotó: Ilovszky Béla
Fotó: Ilovszky Béla
A kárpátaljai Zoltánovics Zoltánnak az volt a végakarata, hogy a határ túloldalán, néhai menyasszonya, Kaposi Júlia mellé temessék el. A lány egykor abba halt bele, hogy Zoltánt elhurcolták a Gulagra. Zoltán temetését azonban a hatóságok nem engedélyezték odaát, a határőrség föltartóztatta a halottat, és végül a helyőrség udvarán temették el.

A rendszerváltás után családja kihantoltatta, és megpróbálta ismét teljesíteni a végakaratát, azonban ez a próbálkozás is meghiúsult. A történettel akár egy napilap hátsó oldalán is lehetne találkozni, a színes hírek között – most csütörtökön és pénteken este 8 órától a Zsámbéki Nyári Színház közösége mélyülhet el benne. Zelei Miklós Zoltán újratemetve című drámáját a Nemzeti Színház, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis adja elő, a rendező Vidnyánszky Attila. A szerző író, költő, újságíró, 1973-ban szerzett diplomát a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, és 1992-től éveken át volt lapunk munkatársa.

A határral kettészakított közösségek tagjainak abszurd, szürreális sorsával újságíróként került kapcsolatba 1994-től, amikor A kettézárt falu címmel 2000-ben megjelent dokumentumregényéhez gyűjtött anyagot, a ma Ukrajnához tartozó Kisszelmenc és a Szlovákia területén lévő Nagyszelmenc történetét kutatva. Munkája közben helyi polgári jogi kezdeményezés indult a falu főutcáját kettéválasztó vasfüggöny lebontása és egy átkelőhely megnyitása érdekében. Zelei Miklós a kezdeményezés mellé állt, és 2004. április 26-án az Amerikai Egyesült Államok kongresszusának emberi jogi frakciója is meghallgatást tartott Washingtonban Szelmenc ügyében.

A két magyar polgármester, Kiszelmenc és Nagyszelmenc vezetője mellett Zelei Miklóst is meghallgatta a grémium, később a magyar országgyűlés külügyi bizottsága. A gyalogosok és biciklisek előtt reggel nyolctól este nyolcig nyitva tartó határátkelőhely 2005. december 23-án nyílt meg. Zelei folytatja a dokumentumregényt is, a következő kötet jövőre jelenik meg. A Zoltán újratemetve című „tragigroteszkről" pedig azt mondja, közel húsz év kutatás tapasztalataiból merít.

Akik azon a vidéken élnek – és Zelei szerint talán nem is csak ők – megállapíthatják: „azért vagyunk a világon, hogy otthon is idegenben legyünk benne." Ily módon a darab életérzése nem csak magyar, hanem egyetemes emberi élmény is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Mike Morwood, a ˝hobbitok˝ felfedezője

Elhunyt Mike Morwood ausztrál régész, aki a hobbitnak nevezett kistermetű emberféle felfedezésével… Tovább olvasom