100 éve velünk ébred
Itt vagyok: Nyitólap > 100 éves Délmagyarország > Időutazás a Délmagyarral: A Tiszán folyamatos az áradás

Időutazás a Délmagyarral: A Tiszán folyamatos az áradás

Újszászi Ilona
2010.04.24. 10:00
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Csongrád megye - Három hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának kilencvenhetedik állomása: 2006.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről! E-mailemre levél érkezik, amelyben megerősítem a feliratkozást.„A folyó nem válhat életünk részéve, ha nem látjuk" – összegzi Fekete Klára március 22-én Vesmás Péter véleményét.

Merész álmok

Az „Ybl-díjas építész, a Tisza-projekt egyik frontembere" állítja: „A maga korában a vízügy legkorszerűbb alkotása volt a jelenlegi belvárosi partfal. Mára azonban bebizonyosodott, hogy elválasztja a várost természetes főutcájától, a Tiszától."

„A Tisza-terv tabukat is döntöget, ilyen az 1970-es, a várost fenyegető árvíz után épült partfal elbontása. Akkor Szeged megelőzte korát, olyan, a védelmet szolgáló létesítményt alkotott, amelyre nálánál gazdagabb európai városok sem voltak képesek. Mára azonban kitaláltak olyan védőszerkezetet, amely úgy pattanna ki, mint esernyő a tokjából, ha szükség van rá" – ismertetjük Vesmás merész álmát.

Tengerként hullámzik, az ártéren mindent felfal, de medrében marad a Tisza. Szeszélyes, rekorder a szőke folyónk. Fotók: Karnok Csaba
Tengerként hullámzik, az ártéren mindent felfal, de medrében marad a Tisza. Szeszélyes, rekorder a szőke folyónk.
Fotók: Karnok Csaba

Visszafelé folyik. Makrancos lesz mindkét nagy folyónk: nem április elsejei tréfának szánjuk, mikor a címlapon rögzíti az árvízi krónikássá előlépett Farkas Csaba: „a Duna és a Tisza vízügyi igazgatóságai nem tudják egymást kisegíteni, mert egyszerre árad a két folyó". „Rendkívüli a mostani árvízhelyzet. Nemcsak azért, mert a Duna is árad, és visszaduzzasztja a Tiszát, hanem azért is, mert mindkét folyón az átlagnál lényegesen magasabb a hóban tárolt vízkészlet az ilyenkor szokásosnál. Elhúzódó, akár május közepéig is eltartható, egyes helyeken a harmadfokot is elérhető árvízvédekezésre kell fölkészülnünk" – szól az április 3-i nem túl biztató előrejelzés.

Szőke folyónk szeszélyességének jeleként „az áradó Tisza foglya lett egy autó Szegednél. A környezetszennyezés mértéke még nem ismert" – kezdődik Cs. Gát László április 4-i beszámolója az itteni „sárga tengeralattjáróról". „Nincs pánik a Tisza mellett" – kontráz Kormos Tamás Mindszentről tudósítva.


„Az áradással együtt a halászati szezon is megindult a folyókon. A halászok megfogják a halat, ezzel nincs hiba – csakhogy a zsákmányt értékesíteni is kell. Ez egyre kevésbé egyszerű, amióta csak úgy ömlik be az országba az olcsó hal" – vet föl egy újabb szempontot április 7-i riportjában Farkas Csaba. Persze később arról kell tudósítania, hogy április 10-én „délben 839 centi magas volt a Tisza, s az emelkedés nem is igen áll meg 920 centinél alább".

Rekordok dőlnek

„Tizenegy méteres víz sem öntené el Szegedet" – írja ugyanő április 11-én. „A folyó visz mindent. Szemetet és palackokat is. 1888-ban mértek hasonló vízszintet." Éppen ezért „lezárják Szegeden a partfal úgynevezett kulisszanyílásait, különben nemsokára belátogatna a városba a folyó".
„Rekordokat döntögetnek a folyók" címmel az április 15-i Sziesztában régi „nagy vizekre" emlékeztet összeállításunk: mert „Makót a Maros, Szegedet a Tisza fenyegette 1970-ben is". A visszatekintés magyarázataként Újszászi Ilona összegez: „Vészhelyzetet és rendkívüli fokozatú védekezési készültséget rendelt el csütörtökön a Csongrád megyei védelmi bizottság, árvízvédelmi veszélyhelyzet kimondásáról határozott pénteken a kormány. A Tiszán és mellékfolyóin sosem látott méretű árhullám vonul le, közvetlen fenyegetettségben él 38–40 település, a magyarországi folyókon összesen 2500 kilométeren van készültség. A Csongrád megyei folyók mentén élők már többször is megéltek rendkívüli napokat – például 1970 májusában és júniusában, amikor az 1932. évi árvíz rekordjait döntötte meg a Maros és a Tisza. Most április 17. és 18. között várják, 970 centiméteresre becsülik az árhullám tetőzését Szegednél. Ez nagyjából 10 centiméterrel dönti meg az 1970-es rekordot, amikor – lapjaink akkori beszámolói szerint – ugyancsak hosszan tartó árhullámmal sikerült megküzdeniük a Csongrád megyeieknek."

Tetőzés után lassú apadás

„Rekordot döntött vasárnap éjfélkor a Tisza vízszintje Szegednél: elérte, tegnap pedig már meghaladta az eddig mért legmagasabb, 960 centiméteres értéket. A városban forgalomkorlátozást vezettek be a feltörő víz miatt, veszélyhelyzet azonban nincs" – írjuk az április 18-i címlapon, és Karnok Csaba újabb és újabb fotóján mutatjuk: „a Tisza uralja a tájat Szegednél".

Uralja napokon át a címlapunkat is a Tisza: április 19-én azt híreljük: „Eddig soha nem látott magasságú, tízméteres – plusz-mínusz tíz centi – tetőzés várható Szegednél a Tiszán. A mindent fölülmúló áradat csütörtökre-péntekre ér ide. Az iskolákban zavartalanul kezdődik a tanítás; a polgármester arra kéri a szegedieket: személygépjármű helyett vegyék igénybe az ingyenes tömegközlekedést. A megye más területei közül Csongrádon a legnehezebb a helyzet."

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

„Föntről már domborúnak látszik a folyó. 3500-an védik a gátakat. (...) Mától 1015 centi körül tetőzik a Tisza" – az április 21-i címlap szerint.
Az összefogás is, nem csupán a levonuló áradat nagysága megrendítő: „Búvárok a víz alatt – egyetemisták a gáton. Az áradat ellen mindenki összefog. Most már bizonyosak lehetünk, a szegedi partfal, bár itt-ott szivárog, alapvetően állja az árvizet. Búvárok vizsgálták végig, repedések után kutatva a víz alatt. Odafönn a gátakon – minden rendű és rangú, a városért tenni akaró önkéntes mellett – egyetemisták is dolgoznak."

„Az idei nagyvíz után itt a második áradás is, szombat éjjel 730 centivel tetőzött a Tisza Szegednél. Ha elérte volna a 750 centimétert, akkor másodfokúra kellett volna módosítani a jelenleg érvényben lévő elsőfokú készültséget" – összegez június közepén Sulyok Erzsébet. – „Mint Kemény Lászlótól, az Atikövizig ügyeletvezetőjétől tegnap megtudtuk, szinte azonnal a tetőzés után meg is fordult a trend, és apadás kezdődött, bár nagyon lassúnak ígérkezik. Tegnapra egy centimétert apadt Szegednél a víz."

„Lecsöngőben az árvízszezon" – állítjuk június végén. „Már végképp vége felé közeledik az idei árvízszezon. Az újszegedi partfürdőt még mindig másfél méteres víz födi." De csak július 5-i lapunkban írhatjuk: „két hektó fertőtlenítőszert" szórtak szét az árterületen a kórokozók ellen; de örvendezhetünk: „holnap hajnalban megnyitják a szegedi alsó rakpartot a forgalom előtt".

Kronológia: 2006

Január 1.: Oroszország árvita miatt elzárja az Ukrajnának küldött földgázt. Január 19.: Elindult a New Horizons, az első űrszonda a Plútó kutatására. A szlovák légierő AN–24 típusú repülőgépe – a koszovói békemisszióból hazatérő katonákkal – becsapódott a Borsó-hegy gerincébe Hejce község külterületén pilótahiba miatt. Február 26.: Az USA Népszámlálási Irodája által kiadott közlemény szerint 01.16-kor a Föld népessége eléri a 6,5 milliárd főt. Április 23.: Az országgyűlési választások második fordulója Magyarországon. Augusztus 20.: Tragikus következményekkel járó vihar Budapesten és környékén az ünnepi tűzijáték alatt. Október 1.: Önkormányzati választások Magyarországon. Október 23.: Az 1956-os forradalom 50. évfordulója. December 9.: Puskás Ferenc budapesti temetésén sokezres tömeg vesz részt a Szent István-bazilikánál. December 30.: Kivégzik Szaddám Huszein iraki diktátort.

Hollósi Zsolt (1968– )

1991-ben lett a Délmagyarország gyakornoka, a következő évben szerzett tanári és újságírói végzettséget Szegeden; azóta a MÚOSZ tagja. Tanárként kezdte pályáját, mellette publikált, 1993-ban lett lapunk munkatársa, többek között a színház és a szabadtéri krónikása. 1996-ban szabadúszóvá vált, a Magyar Hírlap, majd a Népszava szegedi tudósítójaként dolgozott; több mint ötven lapban jelentek meg írásai. 1997-ben „A Tisza-parton mit keresek?" címmel portréinterjú-sorozata indult Szeged irodalmi folyóiratában, a Tiszatájban. 1999-től újra a Délmagyarország újságírója, 2001 óta óraadóként tanít az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén. 2006-ban lapunk információs rovatának helyettes vezetője lett. Egyik hobbija a fotózás, fotópályázatot nyert, több felvételét beválogatták Az év fotói kiadványba. Négy kötete jelent meg, Gregor Józsefről szóló albuma 2009-ben megkapta Szegeden Az év könyve díjat. Honlapja: www.hollosizsolt.hu.

Székhelyi és a színházi széksor

Szeged. „Az egymilliárd forintért felújított, tavaly májusban átadott kisszínházban mára kiderült: nem lehet benne egyszerre előadást tartani és próbálni. Emellett az első két sorból élvezhetetlen az előadás, akárcsak a két hatfős oldalerkélyről" – rögzíti a tényeket január 11-i írásában Hollósi Zsolt. „Az évekig tartó rekonstrukció után tavaly májusban átadott szegedi kisszínházat több mint egymilliárdos költséggel újították fel. Mostanra több olyan problémával szembesültek az épület használói, ami szerintük akadályozza a zavartalan alkotómunkát.

– Ha próbát tartanak a tetőtéri balett-teremben, a táncosok minden ugrása erősen hallatszik a nézőtéren is. Ez nagyon zavarja az előadásokat – állítja Székhelyi József színidirektor, aki szerint nehéz összefésülni a két tagozat együttműködését. (...) Rossz adottság az is, hogy az első két sorból csak merev nyakkal lehet látni az előadást. Az oda szóló jegyek eladhatatlanok. Ezért – és a mozgássérült nézők elhelyezése érdekében – az első két széksort kivesszük majd. (...)

Próbálják a Kényes egyensúlyt – a kisszínház első két széksorát a színigazgató kivetetné, a tervező szerint ez marhaság. Fotó: Karnok Csaba
Próbálják a Kényes egyensúlyt – a kisszínház első két széksorát a színigazgató kivetetné, a tervező szerint ez marhaság.
Fotó: Karnok Csaba


Az átalakítás megálmodója, Rantal János építész szerint a problémák nem tervezési hiányosságokból adódnak. – Rendeltetésének megfelelően kellene használni a kisszínház tereit. A színpad fő játéktere a zsinórpadlás alatt van, a süllyeszthető zenekari árok csupán külön rendezői kérésre kapcsolódik hozzá előszínpadként. Ha ezt is használják – miként az első két darabnál történt –, akkor az első két sor látási viszonyai valóban rosszabbak. De ezért még nem kell kiszedni a széksorokat. Ez egy marhaság! Nem fogom megengedni – hangsúlyozza az építész, aki szerint az első sor jobboldali nyolc széke bármikor gyorsan lecsavarozható, és ott gond nélkül elhelyezhetők a mozgássérültek. (...)"

Próbálják a Kényes egyensúlyt – a kisszínház első két széksorát a színigazgató kivetetné, a tervező szerint ez marhaság. Fotó: Karnok Csaba

Sorban álltak Munkácsyért

„Több mint negyvenezer látogatóval minden idők legsikeresebb szegedi kiállítása lett a Munkácsy-tárlat, melyre a hivatalos zárási időpont előtt fél órával is még több százan álltak sorba. A nyitvatartási időt végül este 10 óráig meghosszabbították" – írja július 3-án Timár Kriszta, mutatja Segesvári Csaba fotója. – „Minden várakozásunkat felülmúlta a Munkácsy-kiállítás – mondta Vörös Gabriella, a múzeum állásából felfüggesztett igazgatónője. – Hat héttel ezelőtt, a nyitáskor a negyvenezres látogatottságot álomhatárként emlegettük, mint ahogy az is csak egy elérhetetlen álomnak tűnt, hogy egyszer talán kígyózó sorok állnak majd a múzeum előtt. Most mindkettő megvalósult. Úgy érzem, ez pályám legnagyobb sikere. Furcsa kettősség, hogy ezt pont életem legnagyobb kétségével egyszerre élem meg."

Gregor elment

Szeged. „Hagyomány, hogy minden nyáron születésnapja körül beszélgetős koncertet ad Gregor József barátaival Szegeden. A Muzsikáló Udvar rendezvénysorozatának ez a legnépszerűbb programja, most is minden jegy előre elkelt, vasárnap este pótszékes telt ház volt a városházán" – tudósít augusztus 8-án Hollósi Zsolt. „Gregor József úgy döntött: befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett sikeres énekesi pályafutását. Kossuth-díjas basszusunk minden előadását lemondta, nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon. Úgy érzi, elfáradt, és a gyógykezelés miatt is pihenésre van szüksége" – kezdődik a szeptember 7-i interjú. Majd október 28-án a tragikus híradás: „Köztudott volt, hogy súlyos beteg, és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután, életének 67. évében elhunyt Szeged legnépszerűbb személyisége, Gregor József Kossuth-díjas operaénekes, a város díszpolgára, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja."

Az utolsó szegedi fellépés: Gregor József és Törőcsik Mari a városházi est próbája közben. Két Kossuth-díjas régi játszótárs. Fotó: Hollósi Zsolt
Az utolsó szegedi fellépés: Gregor József és Törőcsik Mari a városházi est próbája közben. Két Kossuth-díjas régi játszótárs.
Fotó: Hollósi Zsolt


Napi hírek


Kétszer ütötték el. „Egy autó elütötte, egy másik kikerülte, a harmadik jármű, egy autóbusz halálra gázolta Sz. Balázst. A tegnap reggeli, a 47-es főút Szegedről kivezető szakaszán történt balesetben egy munkába igyekvő fiatalember szörnyethalt. (...) A 47-esen való átkelés biztonságosabbá tételéhez a cége anyagilag is hozzájárulna" (január 4., szerda).

Új szíves. „Tökéletesen működik Kónya Mária új szíve: a Szegeden májusban elvégzett transzplantáció a féléves vizsgálatok szerint jól sikerült. A kétgyermekes édesanyának egyedül a gyomrával vannak problémái, megviselik a gyógyszerek. Bár annyira kímélnie kell magát, hogy gyermekeit sem tudja segítség nélkül ellátni, azt mondja: a kislányáért megérte" (január 6., péntek).

Széles Gábor. „A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökét, Széles Gábort is delegálja a kormány a március elejéig megalakítandó egyetemi gazdasági tanácsba. Bölcsész, közgazdász két szegedi egyetemi professzor, egy helyi gazdasági vezető, a hallgatók delegáltja, valamint a rektor és a gazdasági főigazgató alkotja majd a grémiumot" (január 16., hétfő).

Festőüzem. Szerencsére senki nem halt meg abban a robbanásban, amely tegnap történt a szegedi Vas és Fémipari Szövetkezet festőüzemében. Hét embert azonban könnyebb sérülésekkel vittek kórházba, s csak kicsin múlott, hogy nem történt tragédia a Vásárhelyi Pál utcában" (január 17., kedd).

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Idegsejtek. „Az idegsejtek karmesterét fedezték fel a szegedi kutatók. A skizofrénia és az epilepszia gyógyításában is segíthet az a felfedezés, amely Tamás Gábor neurobiológus szegedi kutatócsoportjának köszönhető" (január 20. péntek).

Filmszemlén. „Podmaniczky Szilárdék nagyjátékfilmje, a Miraq, valamint aBor Zsolt akadémikust és csapatát bemutató Szegedi lézeresek is szerepel a ma kezdődő 37. Magyar Filmszemle programjában" (január 31., kedd).

Üvegbeton. „Japánban talált befektetőt világhírű találmányának, a fényáteresztő betonnak a gyártásához a csongrádi Losonczi Áron. A The New York Times szerint a WTC helyére épülő Szabadság-torony egyik építőanyaga a LiTraCon lehet" (február 6., hétfő).

Rost Andrea. „Szinte minden jegy elkelt Rost Andrea mai és jövő szombati szegedi fellépésére, legfeljebb a kakasülő utolsó sorába lehet kapni egy-két belépőt. A világ legrangosabb operaházainak ünnepelt szopránja a Lammermoori Lucia címszerepét énekli a szegedi társulattal" (február 17., péntek).

Piacbontás. „Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet, bontani kezdik a pavilonokat. Néhányan az utolsó pillanatban is kitartottak. Tegnap kétségbeesett kereskedők búcsúzkodtak, páran holnaptól másutt folytatják" (március 1., szerda).

Nagyállomás. „Ma adják át a felújított szegedi nagyállomás felújított utasterét. Az 1,3 milliárd forintos rekonstrukció az állomásépület többi részén decemberig folytatódik" (március 9., csütörtök).

Hó. „Részleges katasztrófahelyzet van! – mondta tegnap a hóval eredménytelenül birkózó gépek és emberek főnöke. Az élet lelassult, a közlekedés akadozott Csongrád megyében. Kübekházát több órára elzárták a külvilágtól a hótorlaszok, Vásárhelyen egy busz telibe talált egy betonoszlopot. Sok jármű árokba csúszott a megye útjairól, Szegeden koccanásos balesetek sorozata történt. Egész nap zuhogott a hó és fújt a szél, nem csoda, ha a szegedi környezetgazdálkodási társaság 21 és a közútkezelő 28 gépe sem volt képes megtisztítani az utakat" (március 14., kedd).

Madárinfluenza. „Hosszas késlekedés után mégis megérkezett a madárinfluenza elleni oltóanyag, és a Szegedi Vadaspark madarai tegnap megkaphatták a védőoltást. A rugós futómadarakat befogás nélkül, fúvócsővel vakcinázták be" (április 14., péntek).


Szentesi téglagyár. „Műemlékké nyilvánítják a Zsoldos család egykori üzemét, és logisztikai központ lesz mellette. (...) Nem adott engedélyt a szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztálya a Fábiáni út menti téglagyár bontására" (április 14., péntek).

Antal Imre. „A vásárhelyi származású tévést nem érdekli, mit terjeszt róla a bulvársajtó. – Két nő összeveszett rajtam: a pártfogóm és egy nagyon közeli barátom – magyarázza mosolyogva Antal Imre tegnap délután Vásárhelyen a róla szóló hírdömping okát" (április 15., szombat).

Szín 5-ös. „Minden eddiginél sikeresebb, harmadik Szín 5-ös játékunkon 1686 kitűnő tanulót vett részt, közel háromszázzal több, mint tavaly. A játét értékes nyereményeit holnap délután sorsoljuk ki, a gyermekek fotóit pedig hamarosan megtalálják majd lapunkban" (július 5., szerda).

Vonat kontra autóbusz. „December 12-én megszűnik a vasúti közlekedés a Makó–Hódmezővásárhely- és a Szentes–Orosháza-vonalon. A lapunk által megkérdezett utasok nem örülnek a döntésnek, mert szerintük a vonat olcsóbb és kényelmesebb, mint az autóbusz" (július 10., hétfő).

Evezősök. „Az ötvennégy döntős szereplésből szerzett tizenkét arany- és ugyanennyi ezüst-, valamint öt bronzéremmel minden idők legjobb országos bajnoki szereplésén vannak túl a Démász-Szegedi VSE evezősei. A kitűnő teljesítményükre kormányos nyolcasuk sikerével tették fel a koronát. A klasszikus szám tagjai 2002 óta nem találtak legyőzőre" (július 18., kedd).

Pénzes Henrietta. „Sokkoló részletességgel írták le megmentésének körülményeit azok, akiktől a megkötözött, megerőszakolt, benzinnel leöntött és felgyújtott 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta segítséget kért. Egy szemtanú azt állítja, csütörtökön hajnalban egy autó fényeit is látta a közelben. A gyanúsított 15 éves makói K. András továbbra is hallgat" (július 24., hétfő).

Bezárt a Domus. „Huszonhat év után bezárt Szeged legismertebb bútoráruháza. A Domusra már az épület homlokzatára szerelt óriás betűk sem emlékeztetnek tegnap óta. Jön a Tesco, de hamarosan új bútoráruház nyit a megszűnt Kossuth Nyomda helyén" (augusztus 9., szerda).

Grillfesztivál. „Grillezett húsok és különféle más ételkülönlegességek illatával telt meg tegnap az újszegedi liget. A fesztivál második napján kilenc csapat mérkőzött meg a legjobb grillétel címére" (augusztus 18., péntek).

Tudomány napja. „Szeged, a tudomány városa saját példájával is igazolja: a tudás mint hozzáadott érték növeli egy-egy termék eladhatóságát, illetve záloga egy település jövőjének, vagyis: a tudomány az alapja a gazdaság fejlődésének – indokolta tegnap Vizy E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, miért éppen a Tisza-parti város egyetemének József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (JATIK) nyitották meg a magyar tudomány tizedik ünnepét" (november 7., kedd).


85 éve. „A Szegedi Tudományegyetem ezen a héten ünnepli, hogy 85 évvel ezelőtt befogadta a Tisza-parti város a Kolozsvárról menekülni kényszerülő egyetemet. A 85 éves szegedi felsőoktatásra előadások, kiadványok, kiállítások is emlékeztetnek" (november 8., szerda).

Hozzászólok a cikkhez


A tisztább tartalom érdekében előzetesen moderálunk. Ez rövid késést fog okozni a komment megjelenésében, amiért megértését kérjük. Az éjjel 23 és 6.30 közötti kommentek 7-ig jelennek meg.
Kérjük, olvassa el Felhasználási szabályainkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!
Kérem, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltés, kérem várjon!
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

hirdetés

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...