Mindketten a legjobbat hozták

2021.08.02. 07:54

Milák Kristóf alaposan megkergette Dresselt, a 100 méter pillangó királyát

Elképesztően élvezetes csatát hozott a férfi 100 méteres pillangóúszás fináléja a szám egyeduralkodója, Caeleb Dressel és a trónkövetelő magyar kiválóság, az ezüstéremmel zárt Milák Kristóf között.

Tóth Alex

Olimpiai bajnokok egymást között. Dresselre és Milákra sok csata vár még egymással. Fotó: Mirkó István/MW

Fotó: Mirkó István

0.23 másodperc. Ennyi választotta el a trónfosztástól Milák Kristófot a 100 méter pillangóúszás döntőjében, amelyben azzal az amerikai Caeleb Dressellel kellett felvennie a kesztyűt, aki legalább akkora névnek számít 100 méter pillén, mint a Budapest Honvéd klasszisa 200 méteren.

A 21 éves magyar úszó egy olyan ezüstérmet akaszthatott a nyakába Dressel mögött, amellyel több mint elégedett lehet, hiszen alaposan megkergette amerikai riválisát, aki végül világcsúcsot úszva (49.45 másodperc) megnyerte a számot. Milák egyéni és Európa-csúcsot teljesített a maga 49.68-es idejével, és bár a küldetése nem sikerült, őt ismerve nem ördögtől való gondolat, hogy a trónfosztás mindössze idő kérdése.

– Hihetetlenül boldog és elégedett vagyok ezzel a teljesítménnyel

– kezdte az ezüstérmes az M4 Sportnak a futam után.

– Ez volt életem egyik, ha nem a legkomolyabb csatája. Jól éreztem magam, reménykedtem, hogy el tudom kapni Dresselt. Ha jobban sikerül a fal, akkor lehet, hogy megvan, de így is nagyon elégedett vagyok. Ha jól emlékszem, akkor az Európa-csúcsot most megúsztam, és egyre közelebb vagyok Dresselhez, úgyhogy egyre jobban félhet. Remélem, egyszer sikerül megelőznöm, de addig is sok sikert kívánok neki – vetítette elő a fent leírtakat az első olimpiáján részt vevő Milák Kristóf.

– Nem hiszem, hogy gyakran fordul elő, hogy két versenyző a döntőben a világ két legjobb eredményét ússza, szóval szerintem nagyon izgalmas lehetett nézni a küzdelmet. Hatalmas tisztelet Kristófnak, hihetetlen jó pillangóban

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Dressel, aki végig szuperlatívuszokban beszélt Selmeci Attila tanítványáról, és hozzátette, előre tudta, hogy világcsúcsra lesz szüksége a győzelemhez.

Milák Kristóf második döntőjével az utolsó magyar érdekeltségű úszófinálét láthattuk, már ami a medencés futamokat illeti, hiszen a nyíltvízi úszók a szegedi Olasz Annával az indulók között augusztus 4-én, szerdán kezdenek. Milák egyébként az 50 másodpercen belüli idejével igencsak patinás társasághoz csatlakozott, ugyanis erre rajta kívül eddig csak három ember volt képes a világon.

Olimpiai bajnokok egymást között. Dresselre és Milákra sok csata vár még egymással. Fotó: Mirkó István/MW

Fontos megjegyezni, hogy Darnyi Tamás óta nem kezdett ilyen jól úszó élete első olimpiáján. A későbbi négyszeres aranyérmes az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon 2 arannyal indított 200 és 400 méter vegyesen (később egyébként ezt 1992-ben Barcelonában meg is ismételte), míg Milák Kristóf egy arany- és egy ezüstéremmel zárta élete első olimpiáját Tokióban.

A 100 méteres férfi pillangóúszás döntőjének végeredménye: 1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49.45 másodperc (világcsúcs), 2. Milák Kristóf (Magyarország) 49.68 másodperc (Európa-csúcs), 3. Noe Ponti (Svájc) 50.74 másodperc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!