Postázzák az adócsomagokat

Az APEH megkezdte a személyi jövedelemadó (szja) bevallására szolgáló egységcsomagok kiküldését.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) megkezdte a személyi  jövedelemadó (szja) bevallására szolgáló egységcsomagok kiküldését. 
Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese elmondta: az első 2 millió csomagot január 15-ig  a korábban a munkáltatóval elszámolt mintegy 2 millió  magánszemélynek már postázták.

A következő 440 ezres pakettet az  egyéni vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek küldik ki január  22-ig, majd az önbevallást benyújtó mintegy 2,1 millió magánszemély  részére adják postára február 15-ig. A nyomtatványokat le lehet  tölteni az APEH honlapjáról és az ügyfélszolgálatoknál is  beszerezhetők. 

A magánszemélyek idén is háromféle módot választhatnak az  szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adómegállapítást (ha a  munkáltató vállalja), és az adóhatósági adómegállapítást (adam). Az  APEH a tavalyi 30 ezernél jóval több elektronikus bevallásra számít már csak azért is, mert ugrásszerűen megnőtt a regisztrálók száma. A  kiegészítő tevékenységet nem folytató (nem nyugdíjas) egyéni  vállalkozóknak a 0653-as bevallásukat elektronikus úton kell  benyújtaniuk.  

Az adóhatóság az előző évi 3,1 millióval szemben közel 4,6  millió egységcsomagot gyártatott le, a gyártási és kiküldési költség  a tavalyi mintegy 1,16 milliárdról várhatóan több mint 2 milliárd  forintra nő. Azért volt több nyomtatványra szükség, mert a korábbi  szabályozás szerint 2006 januárjától megszűnt volna a munkáltatói  adómegállapítás lehetősége.  

Ezt a rendelkezést tavaly decemberben módosították,  közreműködési kötelezettséget írva elő a munkáltatóknak. Ennek  módját azonban a munkáltatók megválaszthatják, így nem tudni, hányan  vállalják majd az adómegállapítást. Az APEH mindenesetre azt  szeretné, ha minél többen vállalkoznának rá. A munkáltatói  adómegállapítást és az adóhatósági adómegállapítást is február  15-ig a munkáltatóhoz, illetve az adóhatósághoz benyújtott  nyilatkozatban kérhetik az adózók.  
A bevallás benyújtására előírt határidők az előző évhez képest  nem változtak: az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére  kötelezett magánszemélyeknek így most is február 15-ig, a többi  magánszemélynek pedig május 21-ig kell a bevallásokat benyújtaniuk.  A bevallásokat az egységcsomagban található borítékban május 21-ig  díjmentesen postára lehet adni.  

A késedelmesen – de még az adóhatóság felszólítása, ellenőrzése  előtt – benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig  terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha a magánszemély  késedelmét nem menti ki.  Az adót a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig kell megfizetni. A visszaigényelt adót, járulékot idén is a bevallás  benyújtásától számított 30 napon belül, 2007. március 1-jétől  kaphatják meg az adózók. Ha a bevallás hibás, a 30 napos határidő  számítása a hiba kijavításától kezdődik. A munkáltatói  adómegállapítás, illetve adam esetén a visszatérítési határidő június 20. 

A bevalláscsomag a jogszabályok változása miatt új lapokat is  tartalmaz a korábbihoz képest. Megváltozott például az önkéntes  kölcsönös biztosítópénztárakhoz fűződő kedvezmény érvényesítésének  módja, a kedvezményt az adózó nyilatkozata alapján az önkéntes  pénztárba utalja át az adóhatóság. Az öngondoskodás negyedik  pilléreként bevezetett nyugdíj-előtakarékossági számlához kapcsolódó  kedvezmény utalásáról ugyancsak rendelkezni kell. 

A cégautóadóval kapcsolatos kötelezettséget a  magánszemélyeknek, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni  vállalkozóknak a 0653-05-ös lapon kell bevallaniuk. A 2006. január  1-jétől hatályba lépett egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás  (ekho) szerint adózó jövedelmeket pedig a 0653-06-os lapon kell majd  feltüntetni.  
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozókat, valamint az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyeket  terhelő járulék bevallásához a 2006. szeptember 1-jén hatályba  lépett új szabályok miatt két tábla (0653-08-A és 0653-08-B) készült. A nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak a  0653-as bevallásban nem kell szerepeltetniük a saját járulékot és a cégautóadót, mert azt a február 12-ig benyújtandó 06584-es  bevallásban kell feltüntetni.  Az egyéni vállalkozóknak a 2006. szeptember 1-jétől december  31-ig terjedő időszakra már meg kell fizetniük a 4 százalékos  különadót, amit a 0653-14-es lapon kell bevallani.

(mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!