A hónap könyve

2007.01.19. 15:19

Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok

Meghökkentő cím, meghökkentő mondatok a 6-10 éveseknek szóló könyv főszereplőjének szájából.

„Soha semmit nem engedsz meg nekem! ... Az összes anyuka jót akar a gyerekének, csak te nem engedsz nekem soha semmit! ... Ha tudni akarod, nem is szeretlek! Keresek egy másik anyát, sokkal jobbat, mint te!"

Meghökkentő cím, meghökkentő mondatok a 6-10 éveseknek szóló könyv főszereplőjének szájából.

Lehet-e ez a címe egy gyermekkönyvnek?
Lehetnek-e ilyen gondolatai egy második osztályos kislánynak?
Kifejezheti-e anyjával kapcsolatos negatív érzéseit egy kisiskolás?

Ezek, és ehhez hasonló kérdések jutottak eszembe, amikor először kézbe vettem a könyvet. Kíváncsivá tett.

Egy hétköznapi, bármelyik családban előforduló konfliktusból bontakozik ki Katka története, „anyukakeresése". A nagynéniket végigjárva próbálja megtalálni az új anyukát, miközben tapasztalatokat gyűjt az emberi kapcsolatok terén. Többek között arról, hogy van, ahol a kutyának jár a legfinomabb falat, van, ahol a fiúknak nem, csak a lányoknak kell házimunkát végezni, és még olyan helyre is eljut, ahol utálkozva fogadják az „idegeneket".

Tanúi lehetünk a gyermeki őszinteségnek, ahogy a kislány az első családtól elköszön: „Azt hittem te igazi anyuka vagy, de tévedtem. Még főzni sem tudsz!" De a többi helyen sem sokkal kíméletesebb: „Én már nem fogok itt szolgálni!" „Az undorító virslijét pedig egye csak meg maga!" Együtt izgulhatunk Katkával a buszon, ahol jegy nélkül utazik, és jön az ellenőr; a lépcsőházban, ahol egy betörőt enged be gyanútlanul a barátnőjéék lakásába; valamint az anyukája érkezését megelőző várakozáskor, amikor megtudja, hogy az édesanyját szállító busz balesetet szenvedett.

Jóra fordulhatnak-e a dolgok? Meg tudnak-e bocsátani a vérig sértett nagynénik? Egymásra talál-e anya és lánya? Lehet-e ajánlani a könyvet a 6-10 éveseknek? A válasz természetesen minden kérdésre: IGEN.

A szegedi Minerva Nova Kiadó igényes megjelenésű, nagybetűs, szellemesen illusztrált könyvét mind önálló olvasásra, mind esti közös meseolvasásra ajánlom - utóbbival lehetőséget biztosítva a meghitt családi beszélgetésre. Hiszen „pedagógiai problémák tömegét kell megoldania a felnőttnek ahhoz, hogy békésen megférjen a környezetében élő gyerekkel, s megtanítsa őt szeretni, örülni és helytállni az evilági létben." (Mérei Ferenc)

Kulcsár Marianna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!