A hónap könyve

2007.06.03. 16:19

Spiró György: Fogság

Új kötetének megjelenése kapcsán látja vendégül a Somogyi-könyvtár az ünnepi könyvhéten Spiró Györgyöt. Olvasnivalónak a szerző legutóbbi, hatalmas szakmai és közönségsikert aratott történelmi nagyregényét ajánlja a bibliotéka.

Spiró György Fogság című regényének főhőse, Uri a római zsidó diaszpórában él, nem lát jól, fizikailag nem elég erős, de rengeteget olvas, nyelveket beszél. Napjainkban sem lenne igazán sikeres. Szeretne megfelelni apja elvárásainak, ezért Jeruzsálembe indul, és ezzel elkezdődik kalandjainak sorozata. Megpróbáltatások szabdalják útját, ám közben tanul és ismerkedik.

A Fogság az egész művet átható cím. Uri szó szerint is fogságba esik, bár képletesen szinte mindenütt rabságban él: az apja elnyomása alatt, a hatalom kényszerében és a zsidó közösséggel a rómaiak fogságában.
Spiró kötetéről Tatár György írja, hogy az antikvárius fáradhatatlanul részletező műgondjával megrajzolt világtörténelmi panorámával szolgál, amely azonban olyan kort és olyan helyet választott tárgyául, ahol nemcsak eltérő múltak, hanem éppenséggel a múlthoz való alapvetően eltérő viszonyulások közt támadt apolitikus – és máig fel nem oldott – a viszály.

Szerdán délután 5 órakor az ünnepi könyvhét alkalmából a Somogyiban találkozhatnak az olvasók Spiró Györggyel. A beszélgetőtárs, [namelink name="Ilia Mihály"] irodalomtörténész közreműködésével megismertetik a Fogság című korábbi, valamint az idén megjelent Messiások című új kötet alkotásának körülményeit.

Fejérné Pintér Vera

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!