A hónap könyve

2008.05.01. 22:42

Hidak mentén a Tiszán

Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország érintése után „szakad" Szerbiában a Dunába a Tisza. A folyó több millió éves történetét is megismerhetjük a 712 fotóval illusztrált, híd-kronológiával és mutatókkal kiegészített könyvből.

Munkatársunktól

Kristálytiszta, sekély vizű patak képében csörgedezik a Fekete-Tisza a Máramarosi havasokban. A hatalmas szálfákból ácsolt fahíd alatt gömbölyűre kopott szikla fehérlik, a meder mélyén sötét színű kövek feküsznek, a folyóág névadói. Fák zöldellő lombja néz a víztükörbe, a parton bánsági sáfrány halványlila virágai hívogatnak.

Már e látvány miatt is érdemes kinyitnunk a Hidak mentén a Tiszán című könyvet – s akkor még csak az első fotóknál tartunk. Gyukics Péter fotóművész, Hajós Bence hídmérnök, Tóth Ernő hídmérnök, hídtörténész szemet gyönyörködtetően szép kiállítású albuma a Yuki Stúdió gondozásában jelent meg, s a Somogyi-könyvtár első emeleti művészeti gyűjteményében várja az olvasót.


Akár a mesében, éppen hetvenhét híd alatt ereszkedhetünk le képzeletbeli ladikunkkal a folyó forrásvidékétől a torkolatig. A Fekete-, Fehér- és szőke Tisza hullámait követve bejárjuk a folyóvölgy partközeli tájait, bekukkantunk történelmi patinájú, vagy „csupán" szép nevükkel, fazsindelyes templomaikkal, apró házaikkal hívogató falvakba, nemzeti parkokba, Tisza-partra épült városokba. Fölfűzi őket a folyó, a meder partjait pedig összekötik a hidak, amelyek többet jelentenek számunkra puszta mérnöki alkotásnál.

A híd, akárcsak a víz, amely fölött átível, egyetemes jelkép: népek, kultúrák, lelkek, égi és földi világok közötti kapocs. Szimbólum. És persze műtárgy, amely – tervezője szándéka és tehetsége szerint – belesimul a tájba, vagy éppen erőteljesen uralja a vidéket.

Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország érintése után „szakad" Szerbiában a Dunába a Tisza. A folyó több millió éves történetét is megismerhetjük a 712 fotóval illusztrált, híd-kronológiával és mutatókkal kiegészített könyvből, amelynek szövege angolul, németül és oroszul is olvasható.

A könyv fotóiból május 5-én nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtárban. A kötet bemutatója június 11-én 17 órakor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!