Aktuális

2022.03.19. 13:00

Csak keveset drágult a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja „vidéken” két negyedéve változatlan, miközben a kárráfordítás egy év alatt 13 százalékkal nőtt országosan.

Munkatársunktól

Koccanás. A kárráfordítás növekedett. FOTÓ: Bencsik Ádám/MW

– Tavaly év végén 43,7 ezer forint volt a személyautók kö­telező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) átlagos állománydíja, ami 1,5 százalékos csökkenést jelent egy negyedév alatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss negyedéves in­dexéből. Éves alapon egy százalékkal mérséklődött az országos átlagdíj. Ezen belül Budapesten jelentős, 7 százalékos visszaesést regisztráltak, miközben a nem fővárosi átlagdíjak szintje két negyedév óta gyakorlatilag változatlan. 

 

Ezzel párhuzamosan folytatódott a kárráfordítások növekedése: 2021 utolsó negyedévében ezek mértéke 13 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakával összevetve. A jelenség hátterében az egészségügyi krízis óta élénkülő autóhasználat, illetve a szerviz- és alkatrészárak drágulása áll. A kárgyakoriság ugyanis nem nőtt, miközben az átlagos kárnagyság összege emelkedett. 

 

A lassan csökkenő átlagdíjak és a növekvő kárráfordítás miatt a jegybank korrigált személy­autós KGFB-indexe – amely a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva mutatja a nettó díjváltozást – tovább csökkent a 2021 első negyedévében mért csúcshoz képest. A károk és a díjak közötti olló fokozatosan csökken, és ha a mostani trendek folytatódnak, a korrigált index visszatérhet a pandémia előtti időszakra jellemző 110 százalékos értékhez. 

 

A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé indexét az általa működtetett, biztosító adatszolgáltatáson alapuló Központi Tételes Adatbázis se­­gítségével. Ha egy ügyfél a folyamatokat és egyedi szerződését áttekintve nincs megelégedve KGFB-díjával és/vagy a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van kedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!