Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

73 évesen dolgozik és dédunokáit neveli Etelka

Baks - Horváth Mihályné Etelka három családot már felnevelt, most 9 és 4 éves dédunokáin a sor. A baksi asszony háza felújításra vár, a vizet sokszor az udvaron melegítik. Télen egy szobában élnek, a másodikos kislány kitűnő tanuló.
Kikezdte már az idő Horváth Mihályné házát, a baksi asszony két dédunokáját neveli a döngölt padlós faluszéli vályogban. A dédnagymama mosolyogva nyitott ajtót, pedig nincsenek könnyű helyzetben.

– Két éve kerültek hozzám a dédunokák, mert a szülőkkel gond volt. 1996 óta élek Bakson, már három családot felneveltem. Most úgy tűnik, a dédiken a sor – meséli a 30 éve özvegy Horváth Mihályné Etelka. A 73 éves dédnagymama reggel iskolába és óvodába viszi a gyerekeket, a téli hónapokban egy szobában élnek, régimódi tűzhellyel fűtenek. Horváth Mihályné a nyugdíja mellett dolgozik, ha kell, csirkét pucol, karfiolt szed. – Soha nem adom fel, akkor érzem jól magam, ha van mit tenni. Az ágy is kidob fél 6-kor – mondja nevetve az idős asszony. Amikor a házról kérdezzük, elárulja, van ugyan fürdőszobájuk, de nincs se gázuk, se meleg vizük. – A tűzhelyen melegítek, vagy kint az üstben. 15 literes vödörrel hordom a vizet kádba, így oldjuk meg a mosakodást – meséli Etelka, majd határozottan hozzáteszi: ezt is, mint minden mást, meg kell oldani. – Jó lenne kifesteni, a tatarozás is érik, de nem jött össze. A nyugdíj és a gyerekek utáni támogatás a mindennapokra elég, abból villanybojlert sem lehet vásárolni – magyarázza a dédnagymama.

Horváth Mihályné Eteleka igykszik tisztességesen felnevelni két dédunokáját. A szerző felvétele
Horváth Mihályné Eteleka igykszik tisztességesen felnevelni két dédunokáját. A szerző felvétele

Horváth Mihályné nem panaszkodik, a nehéz körülmények ellenére optimista. A 9 éves Mucsi Veronika most másodikos a helyi általános iskolában, a 4 és fél éves Borbás Noémi óvodás. Veronika kitűnő tanuló. Amikor a karácsonyról kérdezem őket, csend lesz. – Ha csak matematikából állna a világ, semmi gond nem lenne – töri meg a némaságot Veronika dédnagymamája.

A lányok körbevezetnek az öreg házban, azt mondják, nem fáznak, még cipőt sem húznak. A döngölt padlós épületben hideg van, a szükség miatt csak a háló-nappaliban fűtenek. A fürdőszoba régen felújításra érett, a vécé is csak álom. Az udvaron a tavasszal kapott csirkéket nevelik, ezekhez pulykát is vettek. – Vasárnap is vágtam belőlük, így könnyebb – meséli a dédnagymama. Beismeri, fogy a türelme, mégis megpróbálja tisztességesen felnevelni a gyerekeket. – Nem tudom, honnan van ennyi erőm. A jóistentől is csak annyit kérek, még 10 évig legyek egészséges – mondja búcsúzóul Horváth Mihályné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

34 éves özvegy, három kislánnyal

Egyetlen éjszaka alatt hullott rommá Gyarmati Otília élete, amikor 35 éves férje a kezei között halt meg. Tovább olvasom