Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A svájci frankos hitel miatt siklott ki a család élete: karácsonyra talán megengedhetnek maguknak egy kiló húst

Sándorfalva - Svájci frankos hitel miatt veszítették el lakásukat, azóta albérletben él Csízik Krisztina párjával és négy gyermekükkel. Hivatalos jövedelmük túl sok ahhoz, hogy támogatást kaphassanak, a levonások miatt azonban alig marad valami, amiből hónapról hónapra boldogulhatnának. Számukra is szeretnénk szebbé tenni a karácsonyt olvasóink segítségével.
Újabb adomány a Klauzál téren

Ma délután 5 órakor újabb adventi ablak nyílik ki a Délmagyarország–Rotary Adventen.
Ez alkalommal Révész Titanilla és családja kap téli ruházatot 100 ezer forint értékben a Novotel Szeged támogatásának köszönhetően. Az adományozóünnepségen részt vesznek Karsai Ferenc és Kiss Norbert tekézők, a színpadi műsort a Cső utcai óvoda adja.
– Még nincs kész az ebéd, jöjjenek nyugodtan – invitált bennünket vasárnap délidőben otthonukba Csízik Krisztina. Majd elmesélte: húsleves készül rántott karfiollal. Aztán kiderült, a húsleves igazából csontleves. – De húsos csontból – mentegetőzött. – Ajándékba kaptam a piacon. Hozzá pedig vettem négy fej karfiolt kevesebb mint ötszáz forintból.

A négygyermekes sándorfalvi család életében nem ritka, hogy ilyen szerény hétvégi menü készül. Néhány tízezer forint költhető pénzük marad minden hónapra, ebből kell boldogulniuk. – A milánói makaróni a gyerekek kedvence, de az csak havonta egyszer jut. Leginkább azt esszük, ami van – mesélték.

A család élete akkor siklott ki, amikor svájci frankos hitelt vettek fel egy panellakás megvásárlására. – Négy éve úgy árverezték el, hogy nem is tudtunk róla. A mai napig nem kaptunk információt arról, mennyi a tartozásunk, és meddig kell még fizetnünk

– vette át a szót a családfő, Fekete László. Az ő fizetéséből vonnak le minden hónapban 70 ezer forintot, így hiába dolgozik keményen, nem boldogulnak.
A svájci frankos hitel miatt siklott ki a család élete. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A férfi kukás, gyakran a hajnali munkából is este ér csak haza. Ráadásul télen-nyáron kerékpárral jár be Szegedre dolgozni. – Az utazás költségét állja a cég, de a délelőttös műszakból az első busszal is késnék 20 percet, a délutános végén pedig előfordul, hogy egy órát kellene várnom a megállóban. Így inkább tekerek. Ha nem fúj a szél, 40 perc alatt beérek – mesélte.

Csakhogy hiába dolgozik szorgalmasan és becsületesen, és kel minden második héten hajnali 2 órakor, a hitelük miatt ebből a család nem sokat profitál. Viszont mivel jövedelmük számításakor a levonást nem veszik figyelembe, a 180 ezer forintos bére miatt támogatásokra sem jogosultak. Pedig László kézhez kapott jövedelme csak az albérletre és a rezsire elég, párja 89 ezer forintos járandóságából pedig egy másik hitelt is törlesztenek. – A tanévkezdésre vettük fel, mert iskolakezdési támogatás sem járt. Az adósság pedig csak halmozódik – mesélte Krisztina. – Van, hogy ételt is hitelre veszek a boltban. Tűzifánk sincs, pedig a kandalló nagy segítség lehetne, hogy kiváltsuk a gázfűtés egy részét.
A svájci frankos hitel miatt siklott ki a család élete. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A három iskolás gyerekből kettő, a negyedikes Péter és a másodikos Tímea tanulási nehézségekkel küzd, de az ötödikes László is rontott idén a jegyein. Krisztina egész délután velük foglalkozik, miközben a négyéves Lindát is le kell foglalja.

– Rossz, hogy a kisebbekkel órákig ülünk a könyvek felett, aztán pedig jön az iskolából az üzenet, hogy megint felkészületlenül mentek órára. Heti kétszer kapnak fejlesztést, de nagyon nehéz így – mondta az édesanya, aki párjával együtt azt szeretné, ha mind a négy gyermekük sikeresen helytállna majd az életben. Ezért küzdenek nap mint nap. Meg azért, hogy legalább karácsonyra meg tudjanak venni egy kiló pulykahúst a töltött káposztához. Hogy ha már ajándék nem lesz, legalább egy finomat egyenek az ünnepen.
Részletek>>

Várjuk felajánlásaikat

A Lapcom Média Alapítvány idén 12 Csongrád megyei családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. Őket lapunkban is bemutatjuk, számukra várjuk felajánlásaikat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, amelyet november 17-i lapunkhoz mellékeltünk, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet munkanapokon 9 és 16 óra között. Bútort, műszaki cikket és egyéb, tárgyi adományokat csak abban az esetben tudunk fogadni, ha a támogatott családok valamelyikének ezekre szüksége van.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg szülei gondozzák Erikát - Gázkazánt szeretne az idős batidai házaspár

Beteg szülei gondozzák Erikát - Gázkazánt szeretne az idős batidai házaspár
A Hódmezővásárhely-Batidán élő Nagyék nagy szeretetben gondozzák 36 éves, magatehetetlen lányukat. A szülők is betegek. Tovább olvasom