Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Leukémiás lett az apa - bevétel nélkül maradt a hétgyerekes család

Kübekháza - Hét gyereket nevelnek nagy szeretetben – a kübekházi Sipka család élete akár ideális is lehetne. A családfenntartó édesapánál azonban januárban leukémiát diagnosztizáltak, azóta nem dolgozik. Amennyi pénzből élnek, az mások szerint életművészet, de ők a karácsony előtt is csak egy dolog miatt aggódnak: az édesapa otthon lehessen.
Dani, Robi, Tomi, Gergő, Mihály, Balázs, és a fél focicsapat mellett a pomponlány Anikó. A Sipka család házában mindenhol gyereket látunk – igaz, a két szobában ez annyira nem is nehéz. – Mindig nagy családot akartunk – néz szét mosolyogva Sipka Mónika, miközben a gyerekek azt mutatják, hogyan osztoznak a szobájukat szinte teljesen elfoglaló ágyakon. A 34 éves asszony 14 éve szülte az elsőt, két hónapja az utolsót. Boldog, szeretetteljes család az övék, pedig súlyos terhet cipelnek.

– Idén leukémiát diagnosztizáltak nálam – meséli a családfő, Sipka József. A 39 éves férfi tartotta el postásként mindannyiukat. Tizenhárom éven keresztül hordta a leveleket, január óta azonban nem dolgozik. – A főnököm küldött el üzemorvoshoz, mert sápadtnak talált. Voltak piros pöttyök is a lábamon, de nem különösebben foglalkoztam velük. Aztán este már úgy jöttem haza, hogy másnap nem dolgozni megyek, hanem a klinikára.

Az apa leukémiás, így bevétel nélkül maradtak, mégis szeretetben élnek Sipkáék.  Fotó: Schmidt Andrea
Az apa leukémiás, így bevétel nélkül maradtak, mégis szeretetben élnek Sipkáék. Fotó: Schmidt Andrea

A férfi minden hónapban kemoterápiás kezelést kap. Ottlétünkkor is kis idő után félrevonult a másik szobába, nehezen bírja erővel. De a gyerekek előtt mindig mosolyog.

Várjuk olvasóink adományait

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat – őket mutatjuk be nap mint nap. Számukra várjuk felajánlásaikat, hogy százezer forint értékű adománnyal szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik a november 16-i lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.

– Tavaly nyáron költöztünk ki Szegedről Kübekházára. Ez is albérlet, de legalább a gyerekek nem egy panelban sínylődnek – mesélte az édesanya. Most azonban úgy tűnik, ismét vissza kell költözniük a városba, mert a családfő csontvelő-átültetésre vár. Ha elvégzik a műtétet, külön szobát kell biztosítani számára. – Sajnos egyelőre reménytelennek tűnik a helyzet. Amint meghallják, hogy hét gyerekkel költöznénk, hirtelen egyik lakás sem kiadó.

A kilenctagú család számára csupán a családi pótlék és a gyed jelenti a bevételt. – Sokan mondták már, hogy életművészek vagyunk, de nem panaszkodunk – húzódott szomorkás mosolyra József szája. – A lényeg, hogy együtt vagyunk szeretetben.

Igaz, ezt nem is kellett mondani, hiszen szinte kézzelfogható volt a ragaszkodás a barátságos családi fészekben. Amikor a karácsonyukról kérdeztük őket, akkor sem azt sorolták, mire lenne szükségük. – Hogy hogyan oldjuk meg idén, az igazi meglepetés lesz számunkra is. De nem is ez a lényeg, hanem hogy apa itthon legyen velünk.

Jáksó László karácsonyi üzenete

A Délmagyarország–Rotary Advent sztárvendége a mai napon Jáksó László lesz. A szegedről elszármazott televíziós-rádiós műsorvezető így emlékszik karácsonyaira: „Mi mindig is furcsa család voltunk, miért pont a karácsony lett volna olyan, mint máshol? Apukámmal elmentünk otthonról, és anyu díszítette a fát. Apukám vak volt, úgy gondoltuk, jobb lesz ez így. Az biztos, hogy így arányosabban oszlottak el a fán a gömbök, de anyu nem volt különösebben nyugodt típus. Meglehetősen ideges lett, mire hazaértünk – hja kérem, a tűlevél nem egy jógaóra. Mi viszont lazák lettünk, mert azt csináltuk, amit állandóan csináltunk: beszélgettünk. Egész gyerekkoromat végigbeszélgettem apukámmal. Aztán ajándékot osztottunk. Én leginkább a fémépítőkre emlékszem, amelyekből bármit össze lehetett állítani, és amelyeknek millió apró alkatrészük volt, a darabokat a következő karácsonyig megfeszített munkával végül közel egyenletesen lehetett elosztani a lakás teljes területén. Szerintem még most, negyven évvel később is szedegetik a csavarokat a parketta réseiből azok, akik most ott laknak a Zrínyi utcában. Később áttértünk a műfenyőre, állítólag a természet védelmében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapcom Média Alapítvány támogatás a Szakali családnak

A Szakali család kedd délután vette át a Lapcom Média Alapítvány támogatásáról szóló elismervényt a Klauzál téren. Tovább olvasom