Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mindenük a tűzbe veszett, a ruháik is szénné égtek: azt feltételezik, egy telefontöltő okozhatta a bajt

Makó - A makói Ökrös család Csillag utcai házában kedden tűz ütött ki. Percek alatt oda lett mindenük. Szerencsére az otthon tartózkodó 17 éves Csinszka megúszta egy enyhe füstmérgezéssel. A családon szeretnénk segíteni a jóakarat forintjaival.

 Öt perc, és oda lett mindenünk

– nézett szét könnyekkel a szemében otthona romjain Ökrös Zoltánné.

Kedd délelőtt Makón, a Csillag utcában kigyulladt egy kétszintes családi ház. A tetőtérben csaptak fel a lángok. A tűz gyorsan terjedt. A makói és a hódmezővásárhelyi tűzoltók fékezték meg a lángokat. Ökrösék otthona a tűz martalékává vált.

– Mi, felnőttek, mind a négyen oda voltunk, dolgoztunk. Csinszka volt itthon egyedül. Orvoshoz készült. Éppen öltözött. A szobája a tetőtérben van. Füstszagot érzett. Kilépett a helyiségből, és akkor már látta, hogy testvére, Anett szobájából valósággal ömlik a füst. Egy szál fehérneműben szaladt ki az udvarra. Azonnal hívta a tűzoltókat. Volt lélekjelenléte…
Mindenük a tűzbe veszett, a ruháik is szénné égtek: telefontöltő okozhatta a bajt. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– Jöttek is 5 percen belül, mert a Zrínyi utcában gyakorlatoztak – vette át a szót Ökrösék középső lánya, Brigi.

– Sajnos a gyakorlatból éles bevetés lett. Amikor ideértek, már lángolt az egész tetőtér. Pillanatok alatt eloltották a tüzet, de minden szétégett – mutatta. A Csillag utcai házban öten éltek. A szülők, a legkisebb lányuk, valamint az elsőszülött gyermekük a leendő férjével. A három fiatal lakott a tetőtérben. Ott két és fél szoba, az előtér és egy beépítetlen fürdőszoba volt.

A tűzoltók azt valószínűsítették, hogy egy bedugva hagyott telefontöltő okozta a bajt Anették szobájában…

– folytatta Ökrös Zoltánné.

– Minden összeégett, felismerhetetlenné vált. Főleg Anettéknél. A tűzoltók megkérdezték, hogy volt-e ott tévé. Volt, de felismerhetetlenné olvadt, csakúgy, mint a számítógép. A bútorok és a ruhák elégtek. Még a spórolt pénzük is a tűz martaléka lett. Építkeznek. Úgy volt, hogy amíg el nem készül a házuk, itthon laknak, így jobban tudtak spórolni. Csinszka szobájában sem maradt semmi használható. Az alsó szint pedig elázott. Arról nem is beszélve, hogy mindent átitatott a füstszag. Borzasztó... A szerencse a bajban, hogy Csinszkának nem lett semmi baja. Füstmérgezés gyanújával bevitték a kórházba, de ma hazaengedik. Csak még azt nem tudjuk, mit adunk rá.

Csinszka végül a beszélgetésünk végére hazaért. Jobb híján édesapja pólóját, melegítőjét vitte be neki Anett a kórházba.

– Mi Brigiéknél töltöttük az éjszakát. Nem tudom, mi lesz velünk...
Mindenük a tűzbe veszett, a ruháik is szénné égtek: telefontöltő okozhatta a bajt. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Ökrösék háza nincs biztosítva. Jó fél éve mondták fel, mert az asszony munkanélküli volt, és nehezen tudták fizetni. Az utolsó cseppet azonban az tette a pohárba, hogy volt egy üvegkáruk, amit a biztosító nem akart kifizetni.

– Felújítjuk a házat, de még nem tudjuk, miből. Az első a tető rendbetétele, hogy ne ázzon be. Elégtek a szarufák, sok lécet is ki kell cserélni, lesz, ahol a cserepeket is. Utána lezárjuk a felső szintet, és megpróbáljuk lakhatóvá tenni az alsót, hogy legalább mi, a férjemmel vissza tudjunk költözni. Nagyon sokba fog kerülni. 2001-ben építettük a házat, akkor 10 millió forintba került. Most a helyreállítás a mesterek elsődleges szemléje alapján legalább 5 millió forint lesz...
Újabb ajándék a Klauzál téren

A Klauzál téri Délmagyarország-Rotary Adventen a szegedi rotarysták támogatottjai vehetnek át decemberben minden este 100-100 ezer forint értékű ajándékot. Ma 17 órától Kovács Virág és családja kap adományt: a laptopot Szeged Megyei Jogú Város támogatásával vehetik át. Az adományozó műsorban fellépnek a Jerney Általános Iskola diákjai, és részt vesz rajta Bonifert Domonkos, a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdacsapat ügyvezetője és Juhos Levente kosárlabdázó.
A város gyorssegélyt adott

Az önkormányzat segíti a bajba jutott családot. – Önkormányzatunk a rendkívüli települési támogatás legmagasabb összegét, 85 ezer 500 forintot utalt át a családnak – jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester. – Mivel további két bejelentett felnőtt él a házban, még kétszeri rendkívüli támogatást tudunk biztosítani. Féléves időtartamra pedig a Justh Gyula utca 23/B alatti önkormányzati lakást is felajánlottuk a családnak, ahová már a hétvégén be tudnak költözni.

Érdeklődésünkre a családfő, Ökrös Zoltán elmondta, csütörtökön ismerik meg ennek feltételeit, utána döntenek, hogy élnek-e a felkínált lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A svájci frankos hitel miatt siklott ki a család élete: karácsonyra talán megengedhetnek maguknak egy kiló húst

A svájci frankos hitel miatt siklott ki a család élete: karácsonyra talán megengedhetnek maguknak egy kiló húst
Hivatalos jövedelmük túl sok ahhoz, hogy támogatást kaphassanak, a levonások miatt azonban alig marad valami, amiből hónapról hónapra boldogulhatnának. Tovább olvasom