Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tímea egyedül maradt gyerekeivel a félkész házban

Tímea egyedül maradt gyerekeivel a félkész házbanTímea tíz gyermeke közül már csak öt lakik otthon. Fotó: Karnok CsabaA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Röszke - Tíz gyermeket szült a röszkei Zsivityné Tamási Tímea, öt még mindig otthon él. Velük maradt az édesanya egyedül néhány hónapja egy félkész házban, férje ugyanis belefáradt az építkezésbe. Harminc év után most újra munkába állt, hogy el tudja tartani gyermekeit, de így is sakkozni kell a számlákkal. Olvasóink jóakaratforintjaival rajtuk is segíteni szeretnénk karácsony előtt.
– Ott kezdődtek a problémák, hogy abban bízva, ennyi gyerekkel megkapjuk a CSOK-ot, eladtuk a röszkei házunkat – kezdte mesélni kálváriájukat Zsivityné Tamási Tímea. A tízgyermekes nő nagyon szeretett volna Szegedre költözni, ám kiderült, főállású anyaként nem tudja igényelni ezt a lakhatási támogatási formát.

– Amikor ez kiderült, ott álltunk, hogy mennünk kell, de nincs hova. Pénzünk is alig maradt, mert hitel volt a házunkon, így csak egy düledező épületet kaptunk érte a faluban.

A falakon kívül mindent ők csináltak

A család nem esett kétségbe: saját kezűleg kezdték felújítani a házat. – Úgy költöztünk be, hogy még tető sem volt a fejünk felett, csak gipszkarton. Szakembert pedig nem találtunk, így kénytelenek voltunk mindent magunk csinálni. A gyerekekkel együtt építettük fel, úgy, hogy a falakon kívül mindent meg kellett csinálni – mutatta mostanra lakhatóvá vált otthonukat. Persze most is lenne még bőven mit javítani, erre azonban se pénzük, se energiájuk. Ráadásul Tímeát szeptemberben férje is elhagyta. – Belefáradt az építkezésbe – magyarázta.
Tímea egyedül maradt gyerekeivel a félkész házban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nem szabad előre bevásárolni

Az asszony azóta sem győzi utolérni magát: neki kell egyedül helytállnia. Bár öt gyermeke már nem lakik velük, így is öt éhes szájat kell etetnie nap mint nap. A 6 éves Peti, a 11 éves Krisztián, a 14 éves Laci, a 15 éves Benedek és a 18 éves Gábor pedig nem is keveset eszik. – Azt már megtanultam, hogy egy hónapra előre sosem szabad bevásárolni, mert ami itthon van, az pillanatok alatt elfogy. Így mindig annyi étel van itthon, ami egy napra elegendő – mesélt spórolási stratégiájáról. A számlákkal így is mindig csúszásban van, így nem volt más választása, munka után nézett. – Harminc évig voltam főállású anya, így nagyon nehéz dolgom volt. A gyerekek mellett bevállalható 8 órás munka pedig nem is létezik, mert vagy hajnalban kellene kezdeni vagy késő estig dolgozni.

Tímea most reggel 6 órára jár egy hotelbe, ahol reggeliztető szakácsként dolgozik, a kétórás munkáért kapott fizetése azonban nem dobja meg jelentősen a havonta fixen érkező 116 ezer forintot. – Szerencsére a gyerekek segítenek, amiben tudnak. Maguktól kelnek, és a nagyok viszik a kicsit iskolába – mesélte az édesanya. A legnagyobb fiú, a 18 éves Gábor már dolgozik is hétvégenként. Keresetéből saját igényeit finanszírozza: mivel sportol, oda kell figyelnie táplálkozására, ehhez azonban magának vásárol be. Mivel pedig Szegeden tanul, bérletét is maga vásárolja.

Csak apróságok lesznek a fa alatt

A karácsonyt is szegényesen várja a család. Bár minden gyereknek lennének kívánságai, sőt, az egyik fiú osztályában még javasolták is, hogy a gyerekeket számítógéppel lepjék meg otthon, valószínűleg csak apróságok lesznek a fa alatt. – A legnagyobb ajándék az lenne, ha beköltözhetnénk Szegedre, de tudom, hogy ez szinte lehetetlen. Ezen a házon még nagyon sokat kellene dolgozni, hogy annyi pénzért eladhassuk, amennyiért egy kis lakást kapnánk. Nem tudom, mikor tudjuk valaha befejezni, de nem adom fel az álmaimat – fogalmazott az édesanya.
 
Várjuk adományaikat

A lapunkban bemutatásra kerülő 12 család számára a jóakaratforintokat december 14-éig várjuk a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámára, vagy csekken is befizethetik, amelyet hétfői lapunkhoz mellékeltünk, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 62/567-825-ös telefonszámon jelentkezhet munkaidőben. Bútort, műszaki cikket és egyéb, tárgyi adományokat csak abban az esetben fogadunk, ha azok megfelelő állapotúak, és a támogatott családoknak valóban szükségük van rá. Ezeket előzetes egyeztetés után a Szabadkai úti székházunkba vagy a helyileg illetékes Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász irodájába vihetik el a felajánlók, vagy közvetítésünkkel közvetlenül a kiválasztott családnak is átadhatják.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek a csíkos füzetlapon: "Nem szégyen ez, hanem fájdalom" - vallja a Donka család

Tervek a csíkos füzetlapon:
Négy gyerek, két szoba, egy szülő és Gyula, a macska. Kilenc éve él így a Donka család Csongrádon. A házuk huzatos, a felújításra már kész a terv, de a szükséges pénz évek óta hiányzik. Tovább olvasom