Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Új fürdőszobát kér mozgáskorlátozott édesanyjának

Szeged - Fürdőszobájuk átépítése lenne a legnagyobb vágya Bánfi Csillának, aki évek óta egymaga gondozza önellátásra képtelen édesanyját. Az asszonynak nagy nehézséget okoz a magas kádba beszállni, de még gyógykezelésére sincs pénzük, nemhogy átalakításra.
Nehéz sorsú édesanyja számára kért alapítványunktól segítséget Bánfi Csilla. A 63 éves asszony még a középiskolában szenvedett tornabalesetet. Előbb csak az egyik lába, majd az egyenetlen terhelés miatt a gerince és a másik lába is tönkrement, mostanra a szakorvosi vélemény szerint képtelen az önellátásra. Ez sem tántorította el azonban attól, hogy 25 éven keresztül dolgozzon, majd súlyos mozgáskorlátozottként még férjét is 7 éven keresztül ápolja, miután az agyi infarktust kapott.

– Két kisnyugdíjból neveltük fel lányunkat, extra kiadásokra soha nem telt – mesélte Bánfiné Molnár Terézia. – Bérlakásunkat férjem jóvoltából kaptuk, aki BM-dolgozó volt. A 60-as években berendezett otthonunkban azonban szépen lassan minden tönkrement. – Hogy élhető maradjon, kölcsönöket vettünk fel, de gyógyszerekre, gyógykezelésekre is csak így jutott pénz. Férjem ugyanis 10 éve meghalt, egyedüli kereső maradtam.Bár időközben az asszony lánya, Csilla is munkába állt, így is minden fillérjük lakbérre, számlákra és hiteltörlesztésre megy el. – Még konyhapénzünk sem marad, és akkor a gyógyszerekről, gyógycipőről nem is beszélek. Igaz, utóbbira nagyon nincs is szükség, mert a harmadik emeleti lakásból lift híján nem tudok már lemenni az utcára.
Csakhogy állapota nem csupán a bezártság miatt jelent gondot. Apró fürdőszobájukban a tisztálkodás is egyre nehezebben megy számára, hiszen a magas kádba csak nagy nehézségek árán tud bemászni – akkor is csak segítséggel. – Én azonban így is féltem, hiszen csontjai rendkívül törékenyek – vette át a szót Csilla, aki 32 évesen is otthon él, hogy ápolja édesanyját. – Ha megcsúszik, szinte biztos, hogy eltörik valamije. Állandóan attól retteg, mi lesz, ha fekvő beteggé válik. Nagy szükség lenne a fürdőszoba átépítésére, de amíg a mindennapi megélhetésünk is bizonytalan, erről csak álmodozhatunk.

Várjuk a felajánlásokat
A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Felajánlásaikat átutalhatják a 12096705–01312657–00200005-ös számlaszámra, illetve befizethetik a múlt szombati lapban, illetve ügyfélszolgálatainkon megtalálható sárga postai csekken. Az adományokat karácsony előtt adjuk át a rászorulóknak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/830-6468-as telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk tisztelt olvasóink figyelmét: a lapban található csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni.

Olvasóink írták

 • 15. CsillaBanfi 2012. december 16. 18:01
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Ezúton reagálnék főleg az otthon unatkozó és irigységből, vagy csupán rosszindulatból született rágalmazásokra, hozzászólásokra. Először is nem sirtunk, nem könyöradományt kértünk, csupán ÉN kértem Édesanyámnak karácsonyra egy lehetőséget, megoldást a fürdőszobánk átalakitására. Nincs szüksége Édesanyámnak semmilyen szervezet kirándulásaira, és egyéb programjaira tőlem mindent megkap. Sőt kioktatásra, támadásra, rágalmazásra sincs szüksége, ha valakinek nem tetszik a cikk az én szemembe nyiltan vállalva önmagát mondja meg, nem sunyin, álnevek mögé bújva. Egyébként köszönöm az információt arról, hogy kertünk van, megvehettük volna a lakást, van Édesanyámnak közgyógya -meg nem sorolom mert nem süllyedek a kommentesek közé- de az ilyen valótlan állitásoknak mindig az az alapja, hogy aki irja nézzen szét a maga háza táján mert ezeknek aztán tényleg van mit takargatni. Hiába az álnevek én tudom kik irják ezeket a rágalmakat: akik ismerték apámat és mivel tudták, hogy apám vigyáz a családjára féltek tőle mint a tűztől, és ezek az emberek zaklattak sokáig minket miután apám meghalt. S ezek az embereknek böki a csőrit, hogy Édesanyámmal keményen küzdünk a mindennapokért, egymásért, a fennmaradásért. S nem törünk meg. Mert Mi egy összetartó család vagyunk, és senki rágalmai nem érdekelnek!”
 • 14. amarilla01 2012. december 14. 10:28
  „13.info mélyen egyetértek, és bár vajmi kevés köze van bárkinek is hozzá, de amíg dohányárúra telik, és van energia lift nélkül lesétálni a harmadikról és különböző üzeneteket hagyni a lakótársak részére a lépcsőházban, addig nagy baj nem lehet.Gondolkozzunk már el egy kicsit és tegyük a szívünkre a kezünket...!!!!!!!!”
 • 13. info 2012. december 12. 21:11
  „Abban a házban BM dolgozók voltak laktak laknak, a Teri férje is az volt. Az önkormányzattól mindenki megvásárolhatta aki akarta ! Amíg a lakás önkormányzati tulajdonban volt csekély! összegű lakbért kellett fizetni. Volt aki kutyáját tartotta, volt aki a lakását újította. Ennyi.”
 • 12. amarilla01 2012. december 11. 11:32
  „Hmmm....valóban vannak nehezebb sorsú családok!!! Ha meg a valóságtartalomról meg akartak volna győződni, lehet a lakóktól kellett volna érdeklődni! Igazságtalan világot élünk....”
 • 11. grafika88 2012. november 29. 12:13
  „T.10. jól tudod !”
 • 10. info 2012. november 29. 09:15
  „9. szandokán 2012.11.29. 08:57-vissza nem térítendő akadálymentesítési támogatás 150.000.-Ft , érd:OTP”
 • 9. szandokán 2012. november 29. 08:57
  „Én még betutok szállni a kádba,de sajnos pénzem nekem sincs.”
 • 8. info 2012. november 28. 20:56
  „Kedves Csilla, édesanyja akadálymentesítési támogatást vehetne igénybe és azt az OTP-ben kell indítványozni. Az orvosi dokumentációkkal amit az orvosszakértő állított ki.
  "Mi van letakarva a hátuk mögött?"
  Gondolom a hétvégi kiskertjük ahová régen jártak ma is minden bizonnyal nagy segítség mostanában is. Sok sok élelmiszert be lehet termelni a mélyhűtőbe.
  Kedves Teri, már a mozgáskorlátozottak egyesületének tagja is volt ha nem tévedek. Bizonyára már régebben lehetett volna igénybe venni ill.kérelmezni az akadálymentesítési támogatást. A fürdőszobája ugyanakkora mint minden más panelban lakó embernek,kád, fölötte a gázbojler, kád mellett mosógép és a falon a mosdó. így semmi akadálya, hogy csekély összegből megoldható legyen annak az akadálymentesítése. Minden bizonnyal a fogyatékossági támogatást már igénybe vette,így ingyenesen közlekedhet a tömegközlekedési eszközökön és kísérőjét is ugyanez illeti meg.Ha közgyógyellátásban részesül, ami nem kétséges akkor ugyan úgy mint régen,ma is fölírják a gyógyászati eszközöket és a cipőt. Előbb tájékozódni kellett volna,bár mások rosszabb helyzetben élnek és megtalálják a fórumot ahol megoldást találnak.”
 • 7. queenmargareth1 2012. november 28. 19:02
  „6. csonakos 2012.11.28. 18:26
  Tudom, sajnos érint a téma:(”
 • 6. csonakos 2012. november 28. 18:26
  „3. queenmargareth1 2012.11.28. 11:05
  Jól látod! Igénylés szerint rendezvényekre elszállítják és onnan haza az arra rászorulókat. Kedvezményesen vehető igénybe fürdőjegy a rászorulónak és egy fő kisérőnek! Van még sok egyéb kedvezmény is! Kirándulások mozgássérülteknek megfelelő kisérő személyekkel és megfelelő programmal. Szegeden több csoport is működik én magam Terike csoportjában vagyok! Érdemes elgondolkodni a tagságon mert megéri! Nem csak fürdőszoba korszerűsítésre hanem csuszásmentesítésre és a biztonságos akadájmentesítésre is jár támogatás! Az autó támogatásról már ne is beszéljek!”
 • 5. papika56 2012. november 28. 15:09
  „T. 1 jóóól tudod ! Adnak támogatást a fürdőszoba átalakításra. a kis hölgy nézzen utánna.”
 • 4. állatbarát3 2012. november 28. 13:44
  „1!
  Igen, igazad van és egyéb segítséget is kapnak, ezért érdemes utánajárni a dolognak.”
 • 3. queenmargareth1 2012. november 28. 11:05
  „:(szegény!Sokan nem tudják, mert utána kell járni, hogy milyen segítő kezet kaphatnak alapítványoktól.Ez nem mindig pénz.

  Mi van letakarva a hátuk mögött?”
 • 2. Margit6 2012. november 28. 10:19
  „Biztos lesz jó szándékú ember!!, vagy szakember aki segít!!! A betegédesanyát és tiszteletre méltó leányát nagyra becsülöm!!)”
 • 1. csonakos 2012. november 28. 10:16
  „A szegedi mozgáskorlátozott egyesületben lehet igényelni támogatást az átalakításra. Persze ehhez tagnak kell lenni. Komoly támogatást kaphat a rászoruló! a A tagdíj elenyésző éves szinten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maga miatt nem kérne segítséget

Öt gyermeke közül kettő beteg lett annak a szentesi édesanyának, aki az alapítványunkhoz fordult segítségért. Új számítógépet szeretne. Tovább olvasom