Alföld

2009.04.14. 12:07

Kínából is neveztek a gyulai pálinkafesztiválra

Gyula - Önmagához képest előrelépve, egyben megerősítve pozícióit, az idén is a világ harmadik legnagyobb szakmai megmérettetése lesz a gyulai XVII. Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny. Idén 707 gyümölcspárlatot neveztek be - ez abszolút rekord.

Delmagyar.hu

A tavasz elmaradhatatlan és nagy tekintéllyel bíró gasztronómiai rendezvénye a gyulai Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Kiállítás, amely idén tizedik születésnapját ünnepli.

A pálinkafesztivál április 17-19. között a hagyományokhoz híven most is számos programot kínál az érdeklődőknek: a magyar lovagrendek felvonulása mellett megtekinthetjük a Pálinka Lovagrend ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját, a többi résztvevővel egyszerre koccinthatunk a várból felhangzó ágyúszóra, ha pedig megéheznénk a pálinka-kóstolgatás mellett, meglátogathatjuk a Böllér-napok névre keresztelt rendezvénysorozatot is a vár közvetlen közelében, ahol a tájegységre jellemző disznótoros ételekkel fokozhatjuk az élvezeteket. A fesztivál keretén belül zajlik a Magyar Országos Pálinkaverseny is, ahol különböző régiók párlatait vetik össze a szakértők.

Egy jó kupica kisüsti?

Egy jó kupica kisüsti?
Lovász Sándor ötletgazda-főszervező elmondta: idén is nevezési rekordot döntöttek, hiszen a tavalyi 688 pálinka, illetve gyümölcspárlat után 2009-ben 707 nevezés futott be. Így ez a verseny idén is a világ harmadik legnagyobb szakmai megmérettetése. Ráadásul minőségi előrelépés is történt, hiszen tavaly 31 kereskedelmi főzde nevezett, idén 40.

Gyümölcspárlatot küldtek Szerbiából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Ausztráliából, Melbourne-ből. Kínából is neveztek, de ezek a gyümölcspárlatok még nem érkeztek be.

Kiválasztják a legjobbat

A 22 tagú szakmai zsűri Panyik Gáborné versenyigazgató vezetésével lát munkához, hogy kiválasszák az érmes, a kategóriagyőztes és különféle különdíjas termékeket. A zsűri arról is dönt, hogy melyik pálinka lesz 2009-ben Magyarország legjobb pálinkája, amelyet megőrzendő nemzeti kincsként december elején elhelyeznek a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba a II. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!