Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Szépen elzárja a csapot, de birkák nem lennénk, ahol ő terel

Aminah, a svájci fehér juhászkutya videói hódítanak a Youtube-on. Földi Zsuzsanna, Aminah gazdája, megvallja, hogy kicsit hasonlítanak egymásra.
Próbáljuk meg egyszer rávenni kutyánkat, hogy hátrafelé haladva másszon fel a szegedi múzeum mészkőlépcsőin. Vagy otthon nyissa ki a kutyajátékokat rejtő fiókot, hozza elő a játékot, és térjen vissza becsukni a fiókot. Vagy zipzárazza ki sporttáskánkat, tegye bele játékait, és húzza is vissza a zipzárat. Ezek nem cirkuszi mutatványok: a kutyaiskolákban vagy otthon jópár trükkre meg lehet tanítani a kutyát, és a legjobb, hogy a tanulás neki is kedvtelés lesz.

A szegedi Földi Zsuzsanna és Aminah videóit 36 ezer felhasználó nézte már meg, amióta Zsuzsi Youtube-csatornát nyitott a svájci fehér juhászkutya tanításáról készített felvételeinek. A filmek minden percéről látszik, hogy Aminah élvezi a trükköket; arcán nevető kifejezés csalhatatlan jele a jó játéknak. Az ember még arra is fogadna, hogy Aminah-nak humorérzéke van.

Figyeljék Aminah nevetését!

Aminah élőben is sugárzóan karakteres kutya. Éles fülű, éles tekintetű, okos pillantású, a figyelme szinte tapogat. Lenyűgözően elegáns és erőteljes egyszerre. Zsuzsi szerint eléggé pörgős, domináns kutya, aki „folyton pitbullkodik", de a kifejezés is jelzi, hogy annyira azért nem komoly a dolog. És Zsuzsi hozzáteszi, hogy különben a pitbull meg nem szokott "pitbullkodni" = ne tápláljunk előítéleteket.

Zsuzsi nem részletezi, de könnyű elhinni, hogy a kölyökkorból kinövő kutyával komoly küzdelme volt az irányításért. Kezdetben csak egy szép és okos kutyát akart, akit szabadon tartva is megtaníthat a társas szabályokra. Aminah a Dashing Dawn kennelből való, tenyésztője kikötése volt, hogy kutyaoviba, majd kutyaiskolába kell járnia. A Szegedi Kutya Klubba jártak, majd még számos szemináriumra, utóképzésre is. A kutyaklubban ismerték meg a magyar fejlesztésű Tükör kutyanevelési módszert, amely Zsuzsi és Aminah számára tanulási, irányítási technikákat, és ennél is többet nyújtott.

Aminah és Földi Zsuzsi
Jó móka volt! Aminah és Zsuzsi. Fotó: DashingDawn.hu

Földi Zsuzsi egyetért a módszer lényegével, hogy ami a kutyában hiba, azt a gazdának kell felismernie. A kutya tükröt tart elénk, és megmutatja, milyen gazdák vagyunk. Aminah is így tett.Időnként nagy kihívás volt a kutya szabályszegésein felülkerekedni. Zsuzsi tapasztalatból javasolja, hogy legelőször biztosítsuk az irányítást és alakítsunk ki megfelelő kapcsolatot a kutyánkkal:

Vannak kutyagazdák, akiknek eleve erős a kisugárzása, és ezért a kutya nem packázik velük. Ők a szerencsésebbek. A kutyánk éppúgy megpróbálja tágítani a határait, mint a gyerek. Ha a kutyát hagyjuk, akkor a fejünkre nő, és csak akkor engedelmeskedik, amikor nincs érdekesebb esemény a láthatáron. A fontos pillanatban határozottságot és következetességet kell mutatnunk vele szemben, még akkor is, ha legszívesebben dédelgetnénk. A kutyának is jobb és biztonságosabb így.

Aminah, mint a kutyák általában, gyorsan megtanulta a szabályokat. Zsuzsiék kertes házban élnek, és közel van a mező is, így a kutya mozgásigényével nincs gond. A ház földszintjére be szabad járnia, de ehhez sáros időben alapos lábmosáson kell átesnie, amire már ő is készül. Aminah a család tagja, a mindennapi élet szereplője.

Aminah és a tulipánok
Trikolor. Aminah és a tulipánok. Fotó: DashingDawn.hu

Aminah eléggé aktív kutya. Napi másfél órát töltenek sétával, ami egyben edzés is. A tanulás viszont naponta csak kétszer 10 perc; ezek az alkalmak szolgálnak a trükkök begyakorlására is.

A legnehezebb trükknek, ha mi kutyák lennénk, azt tartanánk, amikor Aminah virslit egyensúlyoz az orra hegyén. Zsuzsi viszont csak nevet, hogy ez nem olyan nagy dolog, mert Aminah tudja, úgyis megkapja a végén az ennivalót. Nehéz volt viszont a sétálós és a hátsó lábas sántikálós trükk. Érdemes megnézni őket!

A fiók nyitás-zárás, a táska kinyitása-visszazárása és még sok Aminah-trükk...

Obedience edzés Aminah-val
Obedience edzés Aminah-val. Fotó: DashingDawn.hu
Minden feladat alapja a klikker. Egyszerű eszköz, annyit tud, hogy egy billentyű lenyomására rövid, klikkelő hangot ad. E hanggal a kutya idővel összeköti az érkező jutalomfalatot, és a kattintást igyekszik majd kiváltani azzal, hogy teljesíti a feladatot.

Zsuzsi a kutya megfelelő életmódjához igyekezett megtalálni az Aminah-nak megfelelő sportot. A terelést kedvelték meg leginkább, Aminah ebből vizsgát is tett. Zsuzsi szerint Aminah lelkesen, de túlságosan közelről és hevesen terel. Ami azt jelenti, hogy nem lennénk birkák Aminah mellett. A versenyen azonban sokat tapasztalt birkák vannak, ha nem is élvezik annyira, mint a juhászkutya.

Egy kicsit én is ilyen vagyok, mint Aminah, vallja meg Zsuzsi, ami nem megy rendesen, azt nagyon akarom, hogy sikerüljön.

Jelenleg egy országos obedience (kutyaengedelmességi) versenyre is készülnek. Zsuzsi szeretné elérni e kutyasport 3. fokozatát, amivel Magyarországon ma csak egy kutyás rendelkezik.

Alakzat. Aminah terel a porteleki terelőtáborban.
Futás. Aminah terel a porteleki terelőtáborban. Fotó: DashingDawn.hu


Hogy életcélja-e vagy hobbi a kutyatartás? Inkább hobbi, mondja. Szívesen megélne ebből, de itthon nem lehet. Jelenleg habilitációs kutyakiképző OKJ-tanfolyamot végez. A kutyák, amelyeket majd képez, terápiás célokra, gyerekek fejlesztésére, idősek foglalkoztatására lesznek alkalmasak.

Zsuzsi és Aminah első videója

Végül pedig: miért foglalkozik ennyit Aminah-val? Erre egyszerű választ ad, és nem is keresi tovább a szavakat: - Mert szeretem.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várjuk fotóit kedvenc kisállatairól!

Itt a tavasz, fotózza kedvenceit, és küldje be játékunkba! Idén kutyás cikksorozat is kíséri az… Tovább olvasom