Délmagyarország 110 - Közös a történetünk!

2020.10.26. 17:30

Nem, ez nem az új munkásőrség, hanem még a régi. Annó 1967

Újragondolt Annó rovatunkban ezúttal nehezen emészthető fotókat közlünk. Enyedi Zoltán készítette őket 1967-ben a szegedi színházban, ahol a szegedi munkásőrök ünnepelték a szervezet évfordulóját.

Ezek a nyomasztó képek Szegeden készültek: a munkásőrség létrehozásának 10. évfordulóját ünneplik a színházban. A díszemelvény mögötti munkásőr logó magában hordozza a rendszer társadalmi torzképét és a kieszelők korlátoltságát, ki tudja már, melyiket milyen arányban. Mindez egy színházi függöny elé lógatva, azzal a címert átszelő gépfegyverrel, ma már annyira abszurd, mintha nem is a szegedi színházban, nem is szegedi emberekkel történt volna.

A fiatalabbak számára: a munkásőrséget az 1956-os forradalom és szabadságharc után hozta lére a Kádár rendszer. Félkatonai szervezet volt, rendfokozatokkal, gyárakban tartott fegyverekkel, amelyekhez azonban sosem osztottak éles lőszert. 1967-re a munkásőrség már inkább az egyenruhát jelentette, amit a szervezetbe belépett vagy berángatott emberek ilyen kitüntetési alkalmakra öltöttek fel. A nézőtéren talán kisebbségben lehettek a hívő munkásőrök és többségben azok, akik jobbnak látták vigyázni. Vagy talán nem. Nem tudjuk már. Enyedi Zoltán fotói feszesen alkalmazkodtak a rendszer elvárásaihoz, senki sem lóg ki.

A Szegedi Nemzeti Színház nézőterén a Csongrád megyei munkásőrség parancsnoki törzsének és a szegedi Gera Sándor munkásőr-alakulatnak tagjai ülnek. A díszasztal melletti személyek felsorolását a korabeli Délmagyarország címoldalán megtalálja, aki kíváncsi rájuk.

Az ünnepségen 153 munkásőrt tüntettek ki. Akinek a nevét felolvasták, az asztalhoz fáradt és átvette a kitüntetést (nem tudjuk, pénz is volt-e). A képeken egy gyermek is kitüntetést vesz át. Az ő édesapja nem sokkal korábban hunyt el, s amikor szólították, a teljes terem felállt. Nem a bajtársiasság miatt érezzük nyomasztónak a képsorozatot, hanem éppen mert ez a bajtársiasság a díszasztalnál ülő hatalmi karrieristák foglya.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar[pont]hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!