Délmagyarország 110

2020.11.17. 17:37

Hol veszett el ez a Széchenyi téri kártyaparti?

Enyedi Zoltán 1977-ben született fotóján maga a béke látható.

Munkatársunktól

Kártyaparti a szegedi Széchenyi téren 1977 májusában.

Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító: mfmEZ185

 

Kártyaparti a szegedi Széchenyi téren 1977 májusában.
Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító: mfmEZ185

Enyedi Zoltán 1977 májusán olyan jelenetet kapott el a szegedi Széchenyi téren, amit mindenki ismer, de senki sem tudja, hol vesztettük el. Enyedi fotóján belefeledkezett nyugdíjas külsejű férfiak verik a blattot egy Széchenyi téri padon. Körülöttük szintén belefeledkezett kibicek, az arcok a partit követik, egy fiatal férfi nyúzott kardigánban épp leszállt a motorról, hogy belenézzen a kártyapartiba. Idővéste arcok, komoly, s valahogy mégis szelíd férfiak.

A régebbi lakótelepeken itt-ott még látni a kis sakktábla kőasztalokat, csorbán emlékeznek arra az időre, amikor egy generáció eléggé összetartozónak érezte magát, hogy egy ismeretlent is bevegyen a játékba.

Ha belegondolunk, milyen bizalom kell ahhoz, hogy vadidegenek lessenek az ember lapjába! Milyen együttműködési készség, hogy ennyi kibic között ne legyen egy agresszív okoskodó sem, aki miatt szétesik a béke.

Az a megkapó a képen, hogy ez a parti egy százezres város főterén zajlik. Ha egyszer barátságos megállítószobrot akarnának telepíteni a Széchenyi téri platánok alá, legjobb lesz, ha az nem harlekint, hanem kártyázó nyugdíjasokat ábrázol.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!