Délmagyarország 110

2020.11.27. 17:30

Megjött a delegáció! Román barátaink annó 1978

Újragondolt Annó sorozatunkban Somogyi Károlyné fotóriporter mutatja meg, milyen volt egy baráti delegáció 1978-ban.

Annó 1978: Román pártdelegáció a szegedi textilgyárban.

Fotó: Somogyi Károlyné

Minden valamirevaló gyári munkás tudta, hogy ha gyanúsan kikímélt személyek jelentek meg csoportosan a szerelőcsarnokban, rajtuk vadonatúj sisak és köpeny, közöttük a gyárigazgatóval – akkor ők csakis egy delegációt alkothattak. A delegációt nevezték magyarul pártküldöttségnek is, de a küldöttség szónak volt rendes értelme is. A delegáció az delegáció. Minél rangosabb volt, annál biztosabbra vehették, hogy a legmagasabb rangú elvtárs értékes útmutatásokat ad, esetleg szakértő módon megfogdossa a terméket.

A képeinken látható delegáció csak a szomszédból, Temesvárról jött 3 napos látogatásra 1978. április 4. alkalmából. Vezetőjük dr. Ilie Morodan mérnök volt, aki mérnöki munkája mellett ráért az Román Kommunista Párt KB póttagjának, a Temes megyei PB titkárának és a megyei néptanács alelnökének is lenni. A delegációban volt még egy mérnök, aki az RKP Temes Municípiumi Pártbizottság titkára és a néptanács alelnöke is volt.

Annó 1978: Román pártdelegáció a szegedi textilgyárban.
Fotó: Somogyi Károlyné. Partnerünk a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye. Azonosító: mfmSK04

Valamint Lucretia Sabau, az a kedélyes arcú hölgy, aki Somogyi Károlyné képén egyedüliként figyel másfelé mint a többiek, valószínűleg a gyári környezetre; ő a Temesvári Textilipari Vállalat pártbizottságának titkára, a román nemzetgyűlés képviselője, alighanem kiemelt textilmunkás volt.

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!