111 éves a Délmagyarország

2021.09.05. 16:38

Mohácsnál győzni fogunk! – Rengeteg fotó az István, a király 1990-es Dóm téri próbáiról

Sebestyén Márta interjú közben evett szendvicséből, aztán felnézett és csak annyit mondott: Gyerekem lesz. Nagy László pazar fotói az újragondolt rockopera szereplőiről.

Munkatársunktól

Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2548)

1984 nyara után " target="_blank" rel="noopener noreferrer">1990 augusztusában is előadták a Dóm téren az István, a királyt. A királydombi ősbemutató óta film és Nemzeti Színházbeli előadás készült a rockoperából, de itt, az 1990-es előadáson nézett szembe először Koltay Gábor rendező azzal, hogy a szabad Magyarországon mit jelent az István és Koppány között feszülő ellentét.

Kováts Kriszta (Gizella) és Varga Miklós (István) az István, a király rockopera főpróbáján a szegedi Dóm téren 1990. augusztus 15-én.
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2542-2547)

Mohácsnál győztünk?

Ha a rockopera 1984-ben az ellenállást jelképezte a szabadtérin, akkor 1990-ben az újrakezdés élményét és veszélyeit. István is, Koppány is erőteljesebb lett, a harc köztük jobban feszült. A nézőtéren viszont a szíveket a frissen megtalált út, az Európába tartás biztonsága töltötte el. És, igen, az újrakezdés borzongásával lehetett hallgatni Deák Bill Gyula táltosi vízióját, hogy „Mohácsnál győzni fogunk!”. Bár ezt sajnos csak egy igeidő választotta el attól, hogy egyszer majd azt mondja valaki: Mohácsnál győztünk!

Nagy Feró és Deák Bill Gyula
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2548)

Koltay Gábor így nyilatkozott a dologról: „Sajnos a magyar történelem során mindig pólusok között kellett választani, sosem lehetett a kétféle megközelítést egyesíteni. Valami új érték mindig csak a másik kioltásával jöhet létre. Ez a mi tragédiánk.

Sebestyén Márta és Szörényi Levente. Jobbra a háttérben Deák Bill Gyula.
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2548)

Felnéz, és csak annyit mond: Gyerekem lesz!

A korabeli Délmagyarország cikkeiből, de talán Nagy László fotóiról is látszik, e bizakodás közepette mennyivel nagyobb volt a bizalom a sajtóval szemben. Ott látható két gyermekével a Laborcot alakító Nagy Feró, s senki nem hinné róla, hogy a nemzetnek egykor csótánya is volt. És ott látható a magyar blues féllábú királya, Deák Bill Gyula, a legkeményebb sorsú, de a legszemérmesebb tekintetű mind közül.

Nagy Feró Botond és Hunor fiaival.
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2548)

Sebestyén Mártáról a Délmagyarország 1990. augusztus 15-i lapjában jelent meg az itt látható fotó, amelyen Novák Ferenc koreográfussal ölelős pózban próbálnak a Topolya soron. A fotó alatt az újságban egy kis interjú volt, amelyben a csodálatos énekesnő magyarázatként, amiért beszélgetés közben eszik, egyszer csak azt mondta: Gyerekem lesz! Sebestyén Mártáról innen tudta meg a nyilvánosság, hogy első fiával két hónapos várandósan áll a szabadtéri színpadjára és énekli Réka szerepét.

Sebestyén Márta és Novák Ferenc Tata koreográfus
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2530, 2534)

Féltérdre! A jobbra! Az a féltérd.

A próbák hangulatát nem kellett félteni a súlyos István-Koppány viszálytól. Amikor Deák Bill a mikrofonpróbán először eresztette ki hangját, a Véres kardot hoztam kezdetű dal így kezdődött: „Béres cseppet hoztam”.

Hangpróba az István, a király rockopera főpróbáján a szegedi Dóm téren 1990. augusztus 15-én.
Fotó: Nagy László. Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjtemény (nl_2542-2547)

Egy kis gyűjtés a próbák instrukcióiból (többet itt lehet találni):

Majd Matyi int, és jönnek a papok. Adjál kakaót! Indulj be!”

„Gyertek előrébb, mert ráragadtok a papokra!”

„De sokat beszél! Csss! Ne védjed! Tessék letérdelni! Féltérdre! A jobbra! Az a féltérd.”

„Két úrhölgy jöjjön föl! Zsuzsi gyerek, Ági gyerek! Papok, kifelé! Ne rohanj! Lassú vonulás.

”Menjünk vissza, gyerekek! István nem tud elrepülni innen! Nem rúghatjátok föl!„

”Bálint! Hol a frászban vagy, kisfiam!„

Három galériában mutatjuk meg Nagy László fotóit:

 

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!