Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A forradalom harmadik napja Szegeden

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma újra öt fotót mutatunk, 1956. október 25-én mindenki a Klauzál téri Kossuth-szoborhoz sietett. Tartsanak velünk: képek annó.
Ismert, október 25-én hajnalra Budapesten a szovjet csapatok visszafoglalták a Rádió épületét, majd reggel hat órakor a rádió beolvasta a kormány közleményét, amely szerint „az ellenforradalmi puccskísérletet felszámolták". A hírek hatására a délelőtt folyamán fegyvertelen tüntetők tömege gyűlt össze Budapest több pontján: a Deák téren, a Bartók Béla úton, az Amerikai úton, az Astoria Szállónál. A tüntetési menetek az Országház elé, a Kossuth térre vonultak, ahol Nagy Imre megjelenését követelték. Közben az Astoriánál és máshol a várost ellenőrző szovjet harckocsik legénysége nyíltan a tüntetőkkel barátkozott, majd több szovjet harckocsi a tüntetők mellé állt és az embertömeggel együtt a Kossuth térre érkezett, ahol már számos szovjet harckocsi állomásozott egy napja. Délelőtt 11 óra körül mintegy 5000 békés tüntető gyűlt össze az Országház előtt. Ekkor a Földművelésügyi Minisztérium, illetve a tér körüli más épületek tetejéről az ÁVH mesterlövészei tüzet nyitottak a tüntetőkre. Erre a szovjet harckocsik egyik része is a tömeg közé lőtt, míg a forradalomhoz pártolt másik részük a háztetőkön megbújó orvlövészekre tüzelt. A tömeg csak nehezen tudott a térről elmenekülni. A vérengzésnek 61 halálos áldozata és több mint 300 sebesültje volt. A Kossuth téri tömegmészárlás végleg a fegyveres forradalom felé sodorta az eseményeket.

Szegeden mindenki a Kossuth-szoborhoz sietett a Klauzál térre. Erről a gyűlésről, tüntetésről készült valamennyi ma közreadott képünk. A szobor talapzatán Petőfi képe és egy Kossuth-címer, és ahogy haladunk egyre előre a képekben, úgy nő a tömeg.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehár, Somogyi, Kodály és az utca ismeretlenjei

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében három híres, ismert férfi kapcsán láthatnak fotókat. Meg egy forradalmi és egy dolgos felvételt is. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom