Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A látható és a láthatatlan Szeged

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma olyan épületeket, helyszíneket mutatunk, ahol egy „kicsit más" ma a városkép, mint egykor. Van olyan épület, amely megmaradt, és olyan is, amelyet ma már nem láthatunk. A végére pedig marad egy bizonyíték arról, hogy annó Szegeden bizony működött az ipar is. Tartsanak velünk: képek annó.

Első képünk az Anna-kútnál készült. Nem keressék még rajta a kutat, a kép ugyanis 1882-es. Épp ezért nincs rajta a MÁV-székház sem. Vajon milyen jó étkeket lehetett enni a Pfaff-épület helyén állt kisvendéglőben? Második képünk a Ságvári-gimnáziumról készült akkor, amikor még az Aradi vértanúk tere Gizella tér volt és nem volt Hősök kapuja sem. Harmadik felvételünk egy képeslap. A felsővárosi templom tornyában már akkor sem volt óra, és ami szintén különleges, hogy ezt a szegedi üdvözlőlapot Hódmezővásárhelyen adták postára, a jó erőben lévő postásnak köszönhetően – átüt a „dmezővásárhely" bélyegzőrészlet. A Kékmacskában bizonyára jól el lehetett tölteni az időt: Haggenmacher sörök, hideg ételek és kedves személyzet várt mindenkit. Ötödik felvételünkön pedig egy keményen dogozó, műszakjának végét váró melós látható.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2013. június 18. 13:15
    „Az első kép természetesen nem az Anna-kútnál, hanem a Lófaránál készült.
    (Már nem az első eset, hogy teljesen téves szöveget írnak egy fotóhoz tájékoztatásként. Több figyelmet kérnék.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sosem látott árvízi képek 1879-ből

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma öt ritka árvízi fotót láthatnak az életéért küzdő Szegedről. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom