Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Szeged és lakói a jó száz éve

Szeged – A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma a XIX. század végi, XX. század eleji Szegedet és lakóit mutatjuk meg. Izgalmas terek és portrék várnak Önökre. Tartsanak velünk: képek annó.

Az 1879-es árvíz utáni pusztulás látható első képünkön az összedőlt házak helyén egy teljesen új város, a mai Szeged épült fel. Második fotónk már ezt mutatja, a Gizella tér, a mai Aradi vértanúk tere valóságos ékszerdoboz volt a belvárosban. Persze a mai Dóm tér és a mai Aradi tértanúk tere is szép, de akkor se tiltakoznánk szerintem, ha ilyennek maradt volna meg a belváros. Harmadik képünk Aueréké. Nem tudni, a fodrász mennyit dolgozott Kovács József fűszerkereskedő rőzséjén és bajszán és b. neje toalettjén, de mestermunka mindkettő. Negyedik képünk is az Auer testvérektől való, Rull Béla cipész, családja és inasai, segédei láthatók a képen. Mai utolsó fotónkról pedig képet kaphatunk arról, hogy a harmincas évek végén milyen volt a téli divat. Gyöngyösi Ferencné Jolika ugyanis télikabátjában és a hozzá illő sapkában készített magáról portréfotót.

Képek annó, a Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállításából. Nézzen be hozzánk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig a víz az úr

A Móra Ferenc Múzeum virtuális kiállítótermében ma ismét az 1879-es nagy árvíz a főszereplő. Újabb ritka fotókat mutatunk az elöntött Szegedről. Tartsanak velünk: képek annó. Tovább olvasom