APEH-közlemények

2007.03.14. 15:19

A február 15-i adóbevallások beadásának tapasztalatiról

Az idei évben jelentős lépést tettünk az elektronikus bevallás beadása terén. A korábbi kötelezetti kör mellett, az egyéni vállalkozók, magánszemélyek egy köre, és az elektronikus bevallói körbe eddig nem tartozó vállalkozások jelentős része is kötelezett lett erre a bevallás-beadási formára, melynek elkészítéséhez számítógépet is biztosítottunk az ügyfélszolgálatokon.

Az elektronikus adó- és járulékbevallás rendszerének 2006. áprilisától bővített kialakítása sok újdonságot hozott az adózók és az adóhivatal számára is. Az informatikai háttérben lehetővé tudtuk tenni a bevallások hibáinak elektronikus javítását is, ugyanis ezeket a kizárólag elektronikus formában benyújtható bevallásokat és adatszolgáltatásokat csak az adózók javíthatják az adóhivatal elektronikus kiértesítő levelét követően, elektronikus formában benyújtott javító bevallásokkal.

Az idén kötelezővé tett elektronikus adóbevallás keretében február 15-ig összesen 3,5 millió bevallás érkezett az APEH-hez. Ebből a Dél-alföldi régióba 224.757 bevallást küldtek be az adózók. A beadási határidő előtt mondhatni forrtak az internetes vonalak, hiszen sokan már a megelőző napokban elküldték a kitöltött elektronikus nyomtatványt az adóhivatalnak. Bár az adózók egy része csak a határidő utolsó napján tett eleget bevallási kötelezettségének, a rendszer ennek ellenére hiba nélkül bírta a terhelést.

A gyakorlatlanabbaknak azonban az internetes küldésben még akadtak gondjaik. Többször előfordult, hogy az ügyfél elfelejtette jelszavát, de az is, hogy a megadott határidőn belül nem nyitotta meg saját ügyfélkapuját, így újból fel kellett keresnie az okmányirodát. Előfordult az is, hogy elektronikus bevallásra kötelezett adózó papír alapon adta be a bevallását.

Február 15-én az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek személyi jövedelem adójának bevallása, az evások 2006-os bevallása és a havi, illetve évközi bevallásra nem kötelezetteket érintő közteher elszámolása volt soron. Ahogyan a papír alapú, úgy az elektronikus bevallásokat sem küldte be mindenki határidőre. A február végi adatok alapján megállapítható, hogy az adózók túlnyomó többsége határidőben eleget tett bevallási kötelezettségének, azonban így is 10% körül alakult a be nem adott, illetve késett bevallások száma. Az egyéni vállalkozók esetében ez az arány 6% körüli, míg a vállalkozások vonatkozásában kb. 16%.

Amennyiben az adózó az adóbevallás benyújtásában akadályoztatva van, úgy az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell a bevallását beadnia.

Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben a késedelem igazolására vonatkozó kérelmet a bevallással egyidejűleg kell benyújtani.

Amennyiben az adózó bevallási kötelezettségét egyáltalán nem, illetve késedelmesen teljesíti – és igazolási kérelemmel sem él, vagy azt az adóhatóság elutasította –, szankció alkalmazására kerülhet sor. Ebben az esetben a hatályos szabályok szerint a magánszemély adózó 100 ezer forintig, más adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Az adóhatóság nemcsak a késedelmesen teljesítőket, illetve a mulasztókat szankcionálhatja, hanem a kötelezettségüket hibásan teljesítőket is. Hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemély 10 ezer forintig, más adózó 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Néhány, számosságát tekintve jellemző hibatípus a 0653-as bevallásban:
- adójóváírás összegének helytelen megállapítása,
- visszaigényléses bevallás esetén a köztartozás nyilatkozatának hiánya,
- összevont adóalap összegéből a bér összegének megállapítása,
- számlaszám vagy postai cím kitöltésének hiánya saját részre kiutalni kért összeg esetén,
- az összes adókedvezmény pontatlan kiszámítása, pl.:
· családi kedvezményt az adózók a tavalyi szabály alapján akarják figyelembe venni annak ellenére, hogy jelenleg arra csak három gyermek után van lehetőség,
· a felnőttképzés és a sulinet vonatkozásában együttesesen magasabb összeg után kívánják igénybe venni a kedvezményt, mint a lehetséges 60.000,-Ft,
- üresen hagyott, kitöltendő sorok
· az egyéni vállalkozók nem töltötték ki a bevallás 14. lapján a különadó alapját, összegét,
· a 01B lapon nem töltötték ki a 87. sort, ahol az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárhoz az adó terhére utalandó összeg tüntethető fel,
· a 01B lapon a 88. sorban nem jó számlaszámot tüntettek fel,
· nyugdíjas egyéni vállalkozó nem töltötte ki a 08A-08B lapot, vagyis a járulékbevallását,
- összeadási hibák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!