APEH-közlemények

2007.07.09. 16:19

Az üdülési csekkeről mint adómentes juttatásról

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény értelmében adómentes a belföldi illetőségű magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott névre szóló üdülési csekk formájában juttatott, legfeljebb évente az adóév első napján érvényes havi minimálbér összegét (2007. évben 65 500 Ft) értéket meg nem haladó bevétel.

Ennek feltétele, hogy a juttatást:

- a munkáltató a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, továbbá a volt munkáltató (vagy annak jogutódja) a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának,
- a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázat alapján a szociálisan rászorulónak,
- a gazdasági társaság a személyesen közreműködő tagjának, a szövetkezet, a szakszervezet a tagjának, e juttatók a nyugdíjas tagjuknak vagy az említett magánszemélyek közeli hozzátartozójának, illetve az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának nyújtják.

Az igénybe vehető szolgáltatások körét az üdülési csekk kibocsátója – az alapítói jogokat gyakorló miniszter és az adópolitikáért felelős miniszter előzetes egyetértésével - határozza meg. Az üdülési csekk kizárólag belföldi üdülési, pihenési, kikapcsolódási, egészségmegőrzési, betegségmegelőzési, szabadidősport szolgáltatásra váltható be.

Annak a magánszemélynek (vagy törvényes képviselőjének), aki üdülési csekket ellenérték nélkül kap vagy engedménnyel vásárol, a csekket átadó kifizető számára aláírással hitelesített nyilatkozatban kell közölnie nevét, adóazonosító jelét, az általa az adott adóévben korábban ingyenesen vagy engedménnyel szerzett üdülési csekk értékét és a megfizetett ellenértéket. Ha több kifizetőtől is átvett ellenérték nélkül vagy engedménnyel üdülési csekket, akkor részletezve kell feltüntetnie az egyes kifizetőktől (azok nevének feltüntetése nélkül, de az akkor adott nyilatkozat dátumának feltüntetésével) átvett tételeket. Ha az adóévben még nem részesült üdülési csekk-juttatásban, akkor ennek tényéről kell nyilatkozatot adnia.

A nyilatkozat átvételét annak másolatán a kifizetőnek cégszerű aláírással kell igazolnia. Ezt a másolatot a magánszemélynek az elévülési idő lejártáig meg kell őriznie.

Adómentességet az a kifizető érvényesíthet, aki (amely) a juttatásban részesülő magánszemélytől az említett nyilatkozattal rendelkezik és annak alapján megállapítható, hogy a magánszemély számára adómentes engedmény adható.

A kifizetőnek az ellenérték nélkül vagy engedménnyel magánszemélynek juttatott üdülési csekkek értékéről, az engedmény mértékéről és a megfizetett adóról magánszemélyenként, az adóazonosító jel feltüntetésével adatot kell szolgáltatnia az adóhatóság számára, az adóévet követő január 31-éig.

Ha az adóhatóság az üdülési csekkel összefüggésben adóhiányt állapít meg, akkor azt annak a kifizetőnek kell megfizetnie, aki (amely) nem rendelkezik az említett nyilatkozattal, vagy egyébként nem fizette meg az adót. Ha az adóhiány a magánszemély valótlan nyilatkozatának a következménye, illetve a magánszemély a nyilatkozat átadását a másolattal nem tudja igazolni, akkor az adóhiányt és annak késedelmi pótlékát a magánszemélynek kell megfizetnie.

Fontos még tudni, hogy az adómentes üdülési csekk értéke vagy annak egy része adókötelessé válhat, ha a munkáltató által a magánszemélynek nyújtott béren kívüli juttatások értéke (az üdülési csekk része a béren kívüli juttatásnak) az adóévben meghaladja a 400.000 Ft-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!