APEH-közlemények

2008.04.22. 11:38

Az APEH DAR I. negyedéves értékelése

Az Igazgatóság 2008. I. negyedévi tevékenységét meghatározták a törvényváltozások, az új feladatok, az új informatikai alkalmazások bevezetése. Mindezekkel együtt az I. negyedévi adóhatósági munkánk eredményes volt.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága az első negyedévben mintegy 109,4 milliárd forint nettó bevételt szedett be a kiemelt adó- és járulék nemekben, mely 2,1%-os, azaz 2,2 milliárd forint többletet eredményezett a múlt év hasonló időszakához viszonyítva. A nettó bevétel 36,8%-a Csongrád megyei adózók befizetéseiből származott.

A nettó ÁFA bevétel a régióban 7,8-kal csökkent, az ÁFA befizetés gyakorlatilag a tavalyi év I. negyedévének szintjén maradt, az ÁFA kiutalás közel 3,8-kal növekedett.

A személyi jövedelemadó befizetés régiós szinten az elmúlt év I. negyedévéhez viszonyítva, 2,8%-kal, a kiutalás 21,4%-kal emelkedett, mely összefügg a benyújtott bevallások számának növekedésével.

A társasági adóból származó bevétel 4,2%-kal, azaz 178 millió forinttal haladta meg a múlt év azonos időszakát. Régiós szinten a befizetések az előlegfizetési kötelezettségeknek megfelelően alakultak.

A társadalombiztosítási befizetések nettó összege a régiót érintően 3,8%-kal, 2,2 milliárd forinttal nőtt 2007. I. negyedévhez képest. (1.,2. számú melléklet).

Régiós szinten beszedett 3,5 milliárd forint illetékbevételből, 1,4 milliárd Csongrád megye illetőségi területén képződött. (3. számú melléklet).

Az adóalanyok száma az első negyedévben jelentősen 79,8%-kal gyarapodott alapvetően az őstermelők adószámos magánszemélyként történő bejelentkezési kötelezettségének következtében. Igazgatóságunkon, így ebben az időszakban, kiemelt feladatot és jelentős próbatételt jelentett az őstermelői adószám kiváltására tömegesen benyújtott adatlapok feldolgozása. A beérkezett őstermelői adatlapok száma Csongrád megyében 25 ezer db volt (4. számú melléklet).

2008. április 07-ig Igazgatóságunkra 173.725 db személyi jövedelemadó bevallás érkezett, melynek 37,7%-a elektronikusan került benyújtásra, ami 21%-kal több, mint tavaly ilyenkor (5. sz. melléklet). A bevallási kötelezettségüket elektronikusan teljesítő adózók 2008. januártól megújult eBEV portállal találkozhatnak, amely számos új, kényelmi szolgáltatást nyújt a felhasználónak. A régiós Contact Centeres telefonos ügyfélszolgálatunk a negyedév végéig több mint 43 ezer telefonhívást fogadott sikeresen. Az egy munkanapra eső fogadott hívás 696 db volt, de február hónapban naponta átlagosan 796 érdeklődőnek adtak választ. Az előző év hasonló időszakához képest a fogadott hívások aránya 37,4%-kal emelkedett (6. számú melléklet).

Fenti növekedés alapvetően az egészségügyi szolgáltatási járulékra való bejelentkezés, az őstermelők adószám kérése, általános forgalmi adó választása, az új áfa törvényből adódó egyéb feladatok, a jövedelem minimum szerinti adózás, bevallás kitöltés /2006., 2007. évre/, jogviszonyok tisztázása miatt következett be.

A régiós ügyfélszolgálati helyeinken személyesen több mint 134 ezer adózó intézte adóügyeit.

A megállapított adókülönbözet 2007. I. negyedévéhez viszonyítva 82,3%-kal emelkedett, azaz összesen 6.823 darab ellenőrzéssel 10,6 milliárd forint nettó adókülönbözet került megállapításra az év első három hónapjában. 2008. I. negyedévében 472 vagyonosodási vizsgálatot fejeztünk be, melyek 71%-a zárult megállapítással, a kapcsolódó feltárt adókülönbözet 2,8 milliárd forint volt (7.-8.sz. melléklet).

Kiemelt feladatként kezeltük az újonnan alakuló adóalanyok preventív vizsgálatát, az országosan elvégzett ellenőrzések 10,2%-a a Dél-alföldi Regionális Igazgatóság munkájának eredménye. A vizsgálati tapasztalatok alapján már most elmondható, hogy ezen ellenőrzési típus eredményesnek bizonyul azon társaságok vonatkozásában, amelyek az adójogszabályokat megkerülve kívánnak szert tenni bevételre.

Az ÁFA adóminimalizálók körében 157 darab utólagos ellenőrzést végeztünk. A feltárt adókülönbözet nettó összege 2,1 milliárd forint volt, melyhez több mint 158 millió forint szankciós megállapítás kapcsolódott.

Igazgatóságunk hatósági jogkörében eljárva 29 büntető feljelentést kezdeményezett az első negyedévben. Az elkövetési érték meghaladta a 300 millió forintot. (9 .sz. melléklet).

Igazgatóságunkhoz 7,6 milliárd forint folyt be a végrehajtási munka során, mely 35,7%-kal, 2 milliárd forinttal több az előző év azonos időszakához képest. A régiós végrehajtási teljesítés 31,0%-a Csongrád megyében realizálódott. A végrehajtási munka során Igazgatóságunk 20,5 milliárd forint értékű tartozásra bocsátott ki inkasszót, 1,4 milliárd forint értékben kezdeményezett munkabérletiltást, 302 millió forint értékben ingatlan foglalást a negyedév végéig.

Az elektronikus árverések tapasztalatai kedvezőek, a korábbi alacsony vételár helyett az árverezett gépjárművek átlagosan a becsérték 80%-nak megfelelő vételáron találtak gazdára.

A múlt év hasonló időszakához képest 16,5%-kal több ügyben indítottunk felszámolási eljárást fizetésképtelen gazdálkodó ellen Végelszámolási eljárást a gazdálkodó szervezetek 2007. I. negyedévéhez képest – mintegy 5,7%-kal - nagyobb arányban kezdeményeztek, összesen 203 ügyben (10. sz. melléklet).

1. számú melléklet: Dél-alföldi régió kiemelt adó- és járulék nemekből származó nettó bevétel alakulása

2. számú melléklet: Társasági adó, személyi jövedelemadó és általános forgalmi adó bevételek alakulása a Dél-alföldi régióban

3. számú melléklet: Dél-alföldi régió illetékbevételek alakulása 2007-2008. I. negyedév

4. számú melléklet: Az adóalanyok számának alakulása a Dél-alföldi régióban

5. számú melléklet: Beérkezett személyi jövedelemadó bevallások alakulása a Dél-alföldi régióban

6. számú melléklet: Sikeres hívások alakulása a Dél-alföldi régióban

7. számú melléklet: Ellenőrzési megállapítások alakulása a Dél-alföldi régióban

8. számú melléklet: Dél-alföldi régió vagyongyarapodási vizsgálatok alakulása

9. számú melléklet: Bűncselekmények elkövetési összegének alakulása a Dél-alföldi régióban

10. számú melléklet: Végrehajtási bevételek alakulása a Dél-alföldi régióban 2008. I. negyedév

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!