APEH-közlemények

2008.04.10. 18:04

Az APEH ellenőrzési eredményei a Dél-alföldön

Az I. negyedév mind a hagyományos, mind az új típusú feladatok tekintetében eredményes volt.

A hatósági feladatok mellett preventív hatást és az adótudatosság általánossá tételét érvényesíti az ellenőrzés.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága év elejétől 6.820 db ellenőrzést végzett, melynek következtében 10,6 MdFt adókülönbözetet állapított meg, mely 82,5 %-kal haladta meg az előző év hasonló időszakát. A kapcsolódó szankciók együttes összege 5,1 MdFt.

Új feladatként az újonnan alakult vállalkozások ötödének preventív vizsgálatát végezték a revizorok. Az összes új alakulás száma régiós szinten közel 800 db, melynek 28 %-a kockázatosnak minősül. A helyszíni vizsgálatokon tapasztalható, hogy csak cégbírósági bejelentéssel rendelkeztek az adózók, az adóhivatalhoz szükséges adatok bejelentésének hiánytalanul nem tettek eleget. Az alkalmazottakat több esetben bejelentés nélkül foglalkoztatták, több társaság azonos telephelye esetén nem voltak elkülönítve a raktári készletek, tárgyi eszközök. Ezekben az esetekben mulasztási bírságot szabott ki a revízió, sőt már adószám felfüggesztést is kezdeményezett.

A jövedelem – (nyereség) - minimum adóalap ellenőrzése megkezdődött, 283 egyéni vállalkozó nyilatkozott úgy, hogy adófizetési kötelezettségének a jövedelem – (nyereség) - minimum adóalap alatti összeg után tesz eleget.

A vagyonosodási vizsgálatok tovább folytatódnak, melyek száma az I. negyedévben meghaladta a 200 db-ot, több mint 70 %-ában pedig adókülönbözetet jegyzőkönyvezett a revízió. Az SZJA megállapításon túl a be nem vallott jövedelmet terhelő egészségügyi hozzájárulás, mint kapcsolódó adónem is megállapításra került.

A vagyonosodási vizsgálatok során sokféle érdekes trükköt alkalmaznak az adózók, például: külföldi üzletemberektől származó kölcsönök – melyekre külföldi adóhatósági megkeresést indítunk -, dédszülők, nagyszülők, szülők több mint 100 év megtakarítását adózónak ajándékozzák, stb. Természetesen csupán elmondás alapján kellő bizonyítékok hiányában az ilyen típusú jövedelmek nem fogadhatók el. Előfordult az is, amikor több „tíz éve" Magyarországon élő, volt külföldi állampolgárok egyik adóhivatali megjelenéstől a másikig elfelejtették a magyar nyelvet. Az elmúlt év bírósági tapasztalatai szerint a keresetek 15-17 %-át adózók visszavonták, a megmaradt ügyeknek viszont 84 %-ban az adóhivatal javára szóló bírósági ítéletek születtek.

Ellenőrzési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az igazgatóság az egész régióra jellemző gabonakereskedelem vizsgálatára.

Nagy súlyt helyez azok vizsgálatára, akiknél a korábbi évekhez képest ugrásszerűen megnőtt a forgalom vagy e tevékenységük tekintetében kezdő vállalkozóknak minősülnek, vagy kimagasló összegű közösségi értékesítést vallottak, főleg az újonnan EU-hoz csatlakozó Romániába irányulóan. Jellemző az e tevékenységet folytatókra, hogy árut belföldön kis mennyiségben értékesítenek, többségében a közösség tagállamaiba szállítanak, hazánkban csak a beszerzés folyik. Mindenképpen figyelemre méltó az, hogy a nagy tömegű külföldre történő értékesítést jelentős összegű készpénzzel egyenlítik ki, a pénz két ország közötti utaztatásával.

A vizsgálat a teljes vertikumot átfogja a termeléstől a kiszállításig. Egyre több a bizonyíték, melynek alapján feltételezhető, hogy a felvásárlások során visszaélések történnek. Az értékesítések valóságtartalmának bizonyítására külföldi megkereséseket indít a revízió.

Változatlanul gyakoriak a fiktív számlákat felhasználni szándékozó adóalanyok, akik bevallási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, vagy nem a valóságnak megfelelően teszik azt. Ilyen típusú vizsgálat a régióban 160 db volt ez évben.

Az ügyletek tisztázása érdekében több adózót, átfogó láncolatot kell végig követni, sokszor országhatáron túlnyúló kapcsolatokat kell feltérképezni, hiszen ez az adózói kör nagy összegű jogosulatlan ÁFA visszaigénylésre specializálódott. Ennek eredményeként milliárdos nagyságrendben tartja vissza az ellenőrzés a jogosulatlan igényeket.

2008. januárjában nyolc szakhatóság – mint például: VPOP, ÁNTSZ, Munkaügyi Felügyelőség, ORFK, FVM – írta alá azt az Együttműködési Megállapodást, melynek célja a feketegazdaság visszaszorítása egységes, gyors és hatékony fellépéssel. E megállapodás aláírói önálló, megfelelő felhatalmazással rendelkező szervezetek, melyek összehangolt együttműködése során a gazdasági fejlődést, a közterhek beszedését akadályozó illegális tevékenységek elleni eredményes hatósági fellépés érhető el. Az eddig eltelt időszakban nyolc közös akció keretében közel 700 db ellenőrzést végzett igazgatóságunk. Az adóhatósági jelenlét eredményeként a kiszabott bírság 10,1 MFt.

Említésre méltó eset például az a vendéglátó egység, ahol három pénztárgépből kettő nem üzemelt, az alkalmazott a „számítógépes rendszerben" rögzítette a bevételt és „pincérblokkot" adott a fogyasztónak. Vagy a másik társaság, amelyik felszámolás alatt folytatott tevékenységet, működtetett pénztárgépet, foglalkoztatott alkalmazottat úgy, hogy a felszámolónak minderről nem volt tudomása. Ebben az esetben a felszámoló büntetőfeljelentést tett.

Említhetünk azonban követendő példát is, amikor hét végén 22 órakor kezdte adózó árulni a portékáját – a szórakozóhelyek késői kezdése miatt -, és a hajnali 4 órai ellenőrzésig több mint 100 db nyugtával nőtt a kiállított bizonylatainak száma.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!