APEH-közlemények

2008.05.27. 12:00

A nyugdíj adóterhet nem viselő járandóság

Adóterhet nem viselő járandóság 2007-től a nyugdíj [személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 72. pont a) alpont].

Továbbra sem kell adót fizetnie és bevallást benyújtania annak a nyugdíjasnak, akinek a nyugdíján kívül más jövedelme nem volt, illetve a nyugdíja mellett alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottként a jövedelme a 786 ezer forintot nem érte el. Ha a magánszemély az adóévben a nyugdíjon kívül önálló vagy nem önálló tevékenységből származó, vagy egyéb jövedelmet szerez, az éves összevont adóalap megállapításánál a nyugdíjat is figyelembe kell vennie, ugyanakkor a nyugdíjra eső adóval csökkentheti a számított adóját. Például az évközben nyugdíjba vonult magánszemély személyi jövedelemadó bevallásában szerepeltetnie kell mind a munkaviszonyból származó jövedelemét, mind pedig a nyugdíj összegét, ugyanakkor a nyugdíj összegére kiszámolt adó csökkenti az összes jövedelemre kiszámított adót. Így elképzelhető, hogy a nyugdíj összege miatt a jövedelme részben vagy egészben a magasabb adókulcsú adósávba kerül, és emiatt többlet adófizetési kötelezettsége keletkezik.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!