Autó

2007.03.14. 15:19

Próbaúton az új 3-as BMW kétliteres dízelével

Világpremier, négy új motorral – harangozta be a szaksajtó az új BMW 3-ast, amely hazai bevezetésekor három benzines és egy dízel változattal indult versenybe.

Kovács András

Szép lett az új 3-as. Óvatosabban bántak a tervezők az élekkel, mint a nagyobb testvéreknél, talán ennek köszönhető a harmonikus, sportos, mégis letisztult vonalvezetés. Eltalált az arculatmeghatározó első lámpa és hűtőrács együttese, szépen ível a tetővonal, s talán csak a hátsó lámpa kialakításánál fogyott el az energia. Az kicsit japános (primérás) lett.

A belső tér sem hazudtolja meg a BMW-t, hiszen az utasteret egyaránt jellemzi a kényelem és a sportosság, megfelelő a láb- és a fejtér is. A már jól ismert iDrive rendszer a klímán és rádión kívül szinte mindent működtet. Az áttekinthető műszerfal enyhén a vezető felé fordul, a gombok, kapcsolók gyorsan, egyszerűen elérhetők. Van, akinek hiányzik a szeme elől a vízhőfokmérő, van, akinek nem.

A sportos dízelek sikertörténetét a bajoroknál az új BMW 320d viszi tovább, ez a változat a szegmensének egyik legdinamikusabb autója, amit elsősorban a második generációs Common Rail technológiának köszönhet. A kocsinak lendületet adó 163 lóerőhöz tekintélyes, 340 Nm-es nyomaték társul, ez utóbbi már valamivel a 2000-es fordulatszám előtt a vezető rendelkezésére áll. Országúton, visszafogott tempónál 4,5 liter gázolajjal is beéri a kocsi, amelynek 5,7 literes a hivatalos átlagfogyasztása. A másfél tonnás saját tömegű 320d gyorsulása meggyőző, 8,3 másodperc 0-ról 100 km/órára, végsebessége pedig 225 km/óra. A motor hangja dízeles, de barátságos, abból csak annyi szűrődik be az utastérbe, hogy a vezető „a nélkül is tudja, hol tart", hogy rápillantana a fordulatszámmérőre.

Az új BMW 3-as sorozat minden modellje hatsebességes. A plusz egy fokozatnak köszönhetően mindig a fordulatszámnak legmegfelelőbb sebességben vezethető az autó. A váltó rövid úton, sportosan, jól kapcsolható.

Az új 3-as számos technológiai fejlesztéssel jelent meg, például gombnyomásra indul, ám a már jól bevált BMW sajátosságok sem hiányoznak belőle. Vagyis, az új 3-asban is hosszában van a motor, és a hátsókerekek felelnek a meghajtásért. A stabilitást segíti a közel 50:50 arányú tengelyterhelés és persze ott a szériában szerelt a Dinamikus Stabilitás Kontroll, a DSC is. Újdonságnak számít a kétcsuklós első futómű, amely teljes egészében alumíniumból készült, és egyensúlyba hozza az autó dinamizmusát és a kényelmet, illetve növeli a stabilitását. A sportosságért a könnyűfémből készült öt lengőkaros hátsó futómű felel. A kocsi útfekvése kitűnő, egyenesfutása, kanyarstabilitása megfelelő. A fék jól adagolható, a szervokormány úgy és annyit segít, hogy mindig megfelelő visszajelzést kapjon az útról a vezető.

A számos kényelmi és biztonsági extrával szériában szerelt 320d ára 8,5 – a 320i nyolc – millió forint alatt marad, ezért egy szép, sportos, biztonságos, magas presztízsű és szerethető autót kap a vevő. És persze valamiféle BMW-s érzést, amit nem kaphat meg máshol.

Szerkesztőségünkben a 320d vendégeskedett, a megyei márkakereskedő, a szegedi, Napos úti C-Mobil Kft. jóvoltából.

Címkék#autoteszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!