Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

2008-ban már hatszázezer felett a Skoda

A cseh Skoda autógyár jövőre 616 ezer kocsi gyártását tervezi, javítva a korábbi „számon", amely 580 ezerre szólt. A tervek emelését a nagy és egyre növekvő kereslettel magyarázzák.
Idén 580 ezer autó elkészítését tervezték eredetileg, de már valószínű, hogy a kereslet meghaladja a hatszázezret. Az első negyedévben 150 ezer kocsit adtak el, 16 százalékkal többet, mint a tavalyi első negyedben. Nyugat-Európában 15, Közép-Európában 8, Kelet-Európában 50 százalékkal nőtt az értékesítés.

A termelés nagy részének helyszíne a Skoda három csehországi telephelye, de vegyes vállalati keretben Skoda autókat szerelnek össze Ukrajnában, Oroszországban, Boszniában és Indiában, Kínában pedig a múlt héten kezdték az ott gyártott Skodák eladását.

Hazai pálya

Csehországban megugrott az új személygépkocsik és kis teherszállító járművek értékesítése az idei év első negyedében, a jövedelmek emelkedésének köszönhetően. A személyautók értékesítése az egy évvel azelőttihez képest 9, a kis teherszállítóké 23 százalékkal nőtt az első negyedévben. (Magyarországon visszaesés van.) A szakmai szervezet szerint az év egészében 10 százalékos lehet a növekedés. A piacvezető mindkét kategóriában a Skoda volt.  
Úgy megugrott a Skoda személyautók kereslete, hogy a gyár vezetése két hete megállapodott a szakszervezetekkel: legalább 19 rendkívüli műszakot tartanak a következő hónapokban, hogy teljesíthessék a megrendeléseket. A rendkívüli műszakokat mindig péntekről szombatra éjjel fogják megtartani, és erre megemelt éjjeli bért, illetve 500 koronás prémiumot adnak a dolgozóknak. A részvétel önkéntes. Várható, hogy az év végéig összesen mintegy 50 rendkívüli műszakra lesz szükség, ha ki akarják elégíteni a keresletet.

A Skoda autógyárban mintegy 27 ezren dolgoznak Csehországban, az átlagos bruttó kereset 22 ezer korona, kétezerrel magasabb, mint az országos átlag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban bírta mint a nagyok

Az új MINI nemcsak az egyik legizgalmasabb, hanem az egyik legbiztonságosabb modell is… Tovább olvasom