Autó

2008.01.15. 11:42

Smart: Túl kicsi Amerikához?

A Mercedes elérkezettnek látja az időt arra, hogy az energiatakarékos Smart miniautóval meghódítsa az Egyesült Államok piacát. Kérdés: sikerül-e?

K. A.

„Talán egy piciny versenyző fogja megoldani Amerika két nagy problémáját, a külföldi olajtól való függőséget és a városi közlekedés zsúfoltságát", így vezette be a CNN a tudósítását arról, hogy a Mercedes januártól a tengerentúl is forgalmazza a Smartot. Az ultrakompakt járművet – amelyet már csaknem egy évtizede árulnak Európában –, eddig nem lehetett kapni a nagy testű és teljesítményű kocsik országában.


A Smart, amelynek a legtakarékosabb hibrid autókéval vetekszik a fogyasztása, 40 mérföldet képes megtenni 1 gallon, kb. 4,5 liter benzinnel. A Car and Driver magazin szerint a Smart – különösen az első időszakban – népszerű lehet az egyediségre törekvő amerikaiak körében: ez a jármű ugyanis nem hasonlít az utakon futó többi kocsira.

Az Edmunds.com internetes autós portál is dicsérte a kis jármű stílusát, takarékosságát, egyszerű kezelhetőségét és azt, hogy szinte bárhol lehet vele parkolni. Kifogásolta viszont drágaságát, a tervek szerint 11 600 dollárért fogják forgalmazni. A lap megállapította: a minikocsi – amelyből eddig 36 országban 770 ezer példányt értékesítettek – az Egyesült Államokban alapvetően a második autó szerepére számíthat.

A CNN által megszólaltatott autósok szerint a Smart „túl kicsi ehhez az országhoz". S bár a Mercedes hangsúlyozza a kocsi biztonságosságát, az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet még nem tesztelte az autót. Egy illetékes szerint a fizika törvényeit nem lehet áthágni, egy kis kocsit sok mindennel biztonságosabbá lehet tenni, de sosem lesz olyan biztonságos, mint a nagyobb, nehezebb autók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!