Autó

2008.06.23. 12:01

Toyota Prius – Hibrid

A Toyota Prius-ban bemutatkozott új hibridhajtás-rendszer a Synergy Drive koncepción alapul. A rendszerben a korábbinál sokkal nagyobb szerep jut az elektromos motornak a teljesítmény növelésében.

Kovács András

A Hybrid Synergy Drive rendszer nem csupán az eredeti Toyota hibridhajtás rendszer továbbfejlesztett változata, hanem egy teljesen új koncepción alapul, és a legmegfelelőbb megoldást azok számára, akiknek egyformán fontos az örömteli autózás és a környezet megóvása.

Az erősebbé vált 1,5 literes benzinmotor a kisebb elektromos motorral együttműködve olyan teljesítmény elérését teszi lehetővé, melynek köszönhetően a Prius a D-szegmensben komoly tényezővé vált. Az új elektromos motor erősebb, mint a legtöbb 1,0-1,2 literes belső égésű motor, a 0-1200-as fordulatszámig rendelkezésre álló 400 Nm-es nyomaték pedig a V6-os dízel motoroknak is becsületére válna. Ennek köszönhetően a Prius kevesebb mint 11 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h-s sebességet, ami sokkal jobb, mint egy azonos kategóriájú 2,0 literes dízel gépkocsi gyorsulása.

Toyota Prius.

Toyota Prius.
Mivel a hibridhajtás-rendszer az elektromos motort használja elsődleges erőforrásként, a gépkocsi üzemelése kifinomult. A gyorsulás erőteljes, ugyanakkor egyenletes is, ami különösen igaz az 50-80 km/h-s tartományban.

A Hybrid Synergy Drive rendszer jó teljesítményre képes alacsony, 104 grammos CO2-kibocsátás mellett. Számokban: 10,9 másodperc alatt gyorsul százas tempóra a Prius, végsebessége 170, kombinált üzemanyag fogyasztása pedig csupán 4,3 liter száz kilométerre. Erre úgy képes, hogy 68 lóerős elektromos motorja méretéhez és tömegéhez viszonyítva nagyon erős, Atkinson ciklust használó, másfél literes, 77 lóerős benzinmotorja pedig dicséretesen hatékony. Az intelligens visszatöltő fékrendszer a mozgási energia felhasználásával csökkenti a fogyasztást. Amikor pedig a Prius a forgalomban megáll, a benzinmotor automatikusan kikapcsol.

Prius GT.

Prius GT.
Bortúra résztvevő

A IX. Dél-Magyarországi Bortúrán is ott volt az új Prius, mint ahogy elődje is járt már ezen a rendezvényen. A kocsi jól vezethető, az elektronikusan vezérelt fokozat nélküli váltó különös élmény. Van valami pozitív, mozdonyszerű élmény abban, ahogy hang kissé megelőzi a gyorsulást. Az előremutató technológiájú, környezettudatos autó ára hétmillió forint, természetesen számos kényelmi és biztonsági extrával.

Címkék#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!