Autó

2008.09.17. 15:37

Próbaúton a 308-as dízel Peugeot-val

A Peugeot új középkategóriás modellje, a nyolcas sorozat első darabja, a 308-as után nemrégiben megérkezett az SW-változat is. Mindkettőt kipróbáltuk, s talán a legjobb motorválasztással: a 110 lóerős HDi-vel.

Kovács András

Kevés autónak rajzoltak mostanában agresszívebb orrészt, mint a Peugeot modellcsaládnak, ám mind közül talán a 308-as tűnik a legkevésbé túlzónak. A Forma-1-es autókra emlékeztető orrkúp, az óriásira nyitott száj persze így sem simul bele a hétköznapi autóformákba, de rendben van, s kétségkívül illeszkedik a márkaarculatba. Elöl egyébként minden nagy, a hűtőrács, a lámpa – mely kis túlzással ott végződik, ahol a szélvédő kezdődik –, a ködlámpa, az oroszlános embléma. Talán a középső traktus emlékeztet leginkább az előd, a több mint hárommillió példányban gyártott 307-esre, de a hátsó résszel együtt már harmonikusnak nevezhető a forma.

Forma-1-es autókra emlékeztető az orrkúp


Belül is minden rendben van a 308-asnál, az anyagválasztás a kategóriához mérten igényes, tetszetős a műszerfal, a középkonzol a maga arculatmeghatározó három kerek légbeömlőjével. A vezetőülés kényelmes, a kormánnyal együtt tág határok között állítható – bár nálam a megfelelő ülésmagasságnál kicsit elfogyott a fejtér –, a hátsó sorban korrekt a térkínálat, mint ahogy elégséges a csomagtartó 348/460 literes térfogata is.

Arculatmeghatározó a három kerek légbeömlő Fotók: Kovács András

Arculatmeghatározó a három kerek légbeömlő
Fotók: Kovács András

Az általunk próbált modellbe a széles motorválaszték talán legjobban sikerült darabja, az 1,6 literes 110 lóerős HDi dolgozott, kultúráltan, csöndesen, ugyanakkor dinamikusan. A szakma is egyöntetűen dicséri ezt a turbódízelt, amelynek 240 Nm-es nyomatéka átmenetileg 260-ra növelhető, s már 1750-es fordulatszámtól kezdve a vezető rendelkezésére áll a nyomatékmaximum. Mindez azért érdekes, mert hatodikban 90-nél éppen 1700-at fordul a motor, azaz a legmagasabb sebességfokozatban sem kell feltétlenül visszakapcsolni, ha kilencventől gyorsítani akarunk. Persze, visszakapcsolunk, mert azért úgy az igazi. Addig viszont némi bravúrral 3,7 literre tudjuk állítani a pillanatnyi fogyasztásmérőt, amely 110-nél, és 2100-nál 4,9 litert, 130-as tempónál és 2500-as fordulatnál kerek hat liter gázolajat számol száz kilométerre. Hatvan literes üzemanyagtankkal a 308-as minden további nélkül képes produkálni az 1500 kilométer feletti hatótávolságot, ami azért megsüvegelendő.

Az SW csomagtere akár 2,2 köbméteresre is bővíthető

Az SW csomagtere akár 2,2 köbméteresre is bővíthető
A motor akkor sem „szól vissza", ha kicsit pörgetjük, a hatsebességes váltó jó partner ehhez az erőforráshoz. Ha nem a leszabályozási fordulat közelében autózunk, hanem a nyomatékmaximum tartományban, akkor azt is kibírja, hogy a vezető hatos helyett négyesbe tegye a váltót – mindez persze megszokás kérdése. Az autó ezzel a párosítással 11,3 másodperc alatt éri el a százas tempót, végsebessége pedig 190 km/h.

A Peugeot-nál sokat fejlődött a biztonság, az utasok oldalirányú ütközésvédelme érdekében a középső oszlopot ún. többrétegű technikával tervezték. Ez három különböző vastagságú lemezből áll, melyek közül kettő nagy rugalmasságú acél. Az ajtókat alumínium oldalmerevítésekkel is ellátták, a csomagtartóküszöbbe pedig alumínium-ötvözet rudat építettek be, mely elnyeli az ütközések erejét.

Elég a csomagtartó 348/460 literes térfogata

Elég a csomagtartó 348/460 literes térfogata
A 308-as jól vezethető, a fékek hatásosak, a szervokormány hangolása eltalált, egyenes futása, kanyarstabilitása korrekt. Ami viszont kissé meglepett, hogy az 5,3 millió forint alapárú autóba nem fért bele az ESP. Bevallom, nem böngésztem végig a biztonsági extrák listáját, mielőtt próbaképpen kicsit nagyobb tempót diktáltam az egyik körforgalomban, s bizony, elkezdte tolni az orrát az ívről kifelé az autó. Meg lehetett fogni, azzal nem volt baj, ám én bizonyára úgy áraztam volna a 308-ast, hogy ötmillió forint felett már beleférjen a menetstabilizáló. Extrakánt persze kérhető, 170 ezer forintért.

Megnövelt tengelytáv biztosítja a tágasságot az SW-nél

Megnövelt tengelytáv biztosítja a tágasságot az SW-nél
Ezzel el is érkeztünk az árhoz, ami az alsó-közép kategóriában tapasztalható tolongásnak köszönhetően nagyon fontos a siker szempontjából. A 308-as belépőára 95 lóerős benzinmotorral 3,8 millió forint, míg a 90 lovas dízelbe 4,3 millió forintért ülhetünk. Az általunk próbált 110 lóerős HDi alapára 5,3 millió forint, a tesztautóhoz még kétzónás klímát, sebességtartó automatikát és metálfényt rendelt a márkakereskedő szűk 250 ezer forint pluszért. Az alapváltozat érdemi szériafelszerelése nem mondható puritánnak: ABS, négy légzsák, Isofix gyermekülés-rögzítés, elektromos első ablak és tükör, de a kormány és a vezetőülés állíthatósága benne foglaltatik az árba, hogy csak a lényegesebbeket említsük.

Bajnoki benyomás

Varga Tamás olimpiai bajnok vízilabdás Szegeden játszik, s a C-Mobil jóvoltából egy 90 lóerős dízel 308-ast hajt. „Nincs okom panaszra, kiváló autó, jól használható csomagtérrel, és nagyon kellemes, utazható, családbarát belsővel. Emellett kedvező a fogyasztása, mégis megfelelő vezetési élményt nyújt. Morgós kis agresszív motor van benne, ami jól húz és megfelelő sebesség tartományban jól lehet vele autózni. Könnyű vele parkolni, fürge, és még az én magasságommal is tágas."

Varga Tamás egy 90 lóerős dízel 308-ast hajt

Varga Tamás egy 90 lóerős dízel 308-ast hajt
Fény és variálhatóság: SW

Óriási, közel 1,7 négyzetméteres panorámatetőn ömlik be a fény a 308 SW modellbe, nagyfokú variálhatóság, harmadik üléssor, miközben a második székei önállóan és 90 milliméter hosszon mozgathatók – nem is kell más az ideális családi autóhoz. A megnövelt tengelytáv biztosítja a tágasságot, a csomagtartó pedig akár 2,2 köbméteresre is bővíthető – ajtaja pedig két részletben nyitható.

Közel 1,7 négyzetméteres panorámatetőn ömlik be a fény az SW-be

Közel 1,7 négyzetméteres panorámatetőn ömlik be a fény az SW-be

Belépőára a 120 lóerős benzinmotorral, 4,7 millió forint, a tesztmodell indulóára 0 110 lóerős dízellel 5,7 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!