Autó

2010.10.25. 15:11

Több német autó fogy Kínában, mint Németországban

Nagyot fordul a világ: hamarosan Kínában gyártott német autókat is árulhatnak majd Németországban.

Delmagyar.hu

Az idén Kínában a német autógyártók több autót értékesítenek, mint a saját hazájukban Németországban – állítja a Duisburg-Esseni Egyetemen működő Car Intézet. 2010-ben a német gyártók várhatóan 2,1 millió darab autót értékesítenek a Kínai Népköztársaságban, miközben Németországban 2 millió közelében lesz a szám. Ezzel a tavalyihoz képest gyökeres fordulat következik be, 2009-ben a roncsprémium programnak köszönhetően Németországban még 2,5 millió autó fogyott, miközben Kína neve mellett 1,6 millió szerepel.

Még drámaibb különbségeket takar a 2025-re szóló előrejelzés. 15 év múlva Kínában 30 millió személygépkocsit igényel a piac, ezzel szemben Németország a tizedét – írja az automobilwoche.de portál. A Volkswagen 2015-ig három új autógyárat akar építeni Kínában, s Ferdinand Dudenhöffer, a Car Intézet igazgatója szerint még az is előfordulhat, hogy a Kínában gyártott német autókat árulják majd Németországban.


A kínai piacra való belépése óta egymillió autót értékesített az Audi, ezt a darabszámot közel húsz év alatt adták el. A második milliót már 3 év alatt kívánja teljesíteni a német autógyár. A milliós határt az Audi elsőként érte el a felsőkategóriás kocsikat gyártó német cégek közül. A csangcsuni üzemben 1991-ben kezdték meg a termelést. Jelenleg a Q5-öst, az A4-est és az A6-os egy speciális változatát gyártják. A modellt azért kellett módosítani, mert a kínai vevők jellemzően sofőrrel járnak, és ezért több férőhelyet igényelnek.

Címkék#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!