Autó

2019.11.29. 09:10

Biztató októbert zártunk a hazai autóeladásokban

Bővült az Európai Unió autópiaca októberben, szinte minden nagy tagállamában nőtt a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma – Magyarországon 10 százalék feletti volt az emelkedés 2019 első tíz hónapjában.

K. A.

A családi autós eladások sokat javítanak a statisztikán. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

Az Európai Autógyártók Szövetsé­­ge (ACEA) adatai szerint éves összevetésben októberben 8,7 szá­­zalékkal, 1 millió 178 ezerre emelkedett az eladott új autók száma az Unióban. Októberben még soha ennyi új autót nem értékesítettek az EU-ban 2009 óta, amióta gyűjtik ezeket az adatokat.

Angol mínusz

Az elmúlt hónapban a Németországban eladott új autók száma 12,7 százalékkal, Franciaországban 8,7, Olaszországban 6,7, Spanyolországban pedig 6,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor Nagy-Britanniában 6,7 százalékkal csökkent – lehet, hogy ez már összefüggésben van a Brexittel. Az EU tagországaiban 2019 első tíz hónapjában 12 millió 947 ezer új gépkocsit helyeztek forgalomba, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában.

Az ACEA nyilvántartása szerint Magyarországon októberben tavaly októberhez képest 14 százalékkal – 12 ezer 451-re – nőtt a forgalomba állított új autók száma. Az idei esztendő első tíz hónapjában itthon 127 ezer 549 új autót regisztráltak, ami 10,4 százalékos növekedés éves összevetésben.

A családi autós eladások sokat javítanak a statisztikán. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Családi autók

– Októberben 12 ezer 451 személygépkocsit helyeztek for­ga­lomba Magyarországon, a bővülés tavalyhoz képest 14 százalékos, kishaszonjárművekből ugyanakkor 29 száza­lékkal kevesebb, 1268 állt forgalomba az előző hónapban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE). Szerintük az év végére várt értékesítési volumen akár túl is túlteljesíthető, különös tekintettel az év utolsó hónapjaiban várható forgalomba helyezési dömpingre. Véleményük szerint a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program sikeresen indult, hiszen az október végéig beérkezett több mint 16 ezer igénylés jelentősen meghaladja a várakozásokat.

Elektromos fék

Érdekes, hogy a személygépjárműveken belül kis darabszám mellett is jelentősen, 51 százalékkal visszaesett a tisztán elektromos autók forgalomba helyezése, amit az egyesület a magas árakkal, a használhatóság és az ár-érték arány miatti vevői bizalmatlansággal magyaráz. Szerintük a csökkenés összhangban áll a nemzetközi folyamatokkal. A szervezet továbbra is arra számít, hogy Magyarországon idén 160 ezer új személygépkocsi, 30 ezer kishaszonjármű, 7000 tehergépkocsi és 800 autóbusz állhat forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!