Autó

2019.11.14. 11:36

Lassult a magyar autópark öregedése

Kevesen találnák el, hogy a hazai utakon futó autók közül a Dacia-flottának a legfiatalabb az átlagos életkora, és első helyét semmi sem veszélyezteti. A Moszkvicsok viszont már 39 évesek.

Kovács András

A hétszemélyes Lodgy a családi autóvásárlási kedvezménnyel tovább fiatalítja a Daciák átlagéletkorát. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Mintha semmivel sem lehetne megállítani a hazai járműflotta öregedését: a Központ Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis 2007 óta egyre ma­­gasabb a hazai autópark átlagéletkora. Tizenkét évvel ezelőtt „csupán” 10,3 év volt, azóta viszont folyamatosan nőtt, tavaly pedig már elérte a 14,2-et. A négyéves öregedés sokkoló tendenciára utal, de azért akad biztató adat is: a tempó lassulni látszik. 2007-től volt, hogy évente hat tizeddel is nőtt a kocsik átlagéletkora, 2017-ben és 2018-ban viszont már fékeződött az öregedés. Két éve csak 0,2, tavaly pedig mindössze 0,1 évvel lett idősebb a hazai autópark.

A hétszemélyes Lodgy a családi autóvásárlási kedvezménnyel tovább fiatalítja a Daciák átlagéletkorát. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Természetesen jóval idő­seb­bek az átlagnál az egyko­­ri szocialista országokban gyártott autók. A Moszkvicsok 39, a Zastavák 32, a Wartburgok és a Trabantok 31 évesek átlagosan. Ehhez képest fia­talok a Ladák, amelyek át­­lag­életkora „csak” 26 év. Igaz viszont az is, hogy ezek a járművek rohamtempóban fogynak, vagyis egyre kisebb súllyal számítanak bele a teljes autóállomány korába. Tavaly több mint 3,6 millió gépkocsit tartottak nyilván itthon, és ebből már csak 411 volt Moszkvics, 974 Zasztava, 6,3 ezer Wartburg, 11,8 ezer Trabant és 40,6 ezer Lada.

Ami a legfiatalabbak illeti: a listavezető a Dacia, a gyártás újraindításának köszönhetően a márka átlagéletkora 5,8 év. Ez a közeli jövőben valószínűleg így is marad, a családi autóvásárlási kedvezmény kapcsán sorban állnak a vevők a Lodgy modellre. Ezt követi a Magyarországon szintén fiatalnak számító KIA 7,9, majd a Hyundai 9,5 éves átlagéletkorral. Ezzel egyébként el is fogytak azok a márkák, amelyek átlagos életkora egy számjegyű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!