Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Az autószalonokba is gyakran jár már a NAV

Az elmúlt két évben százával végzett ellenőrzéseket az adóhivatal az autókereskedőknél és a járműalkatrészek forgalmazóinál, másfél milliárd forint be nem fizetett adóra derítettek fényt a hatóság emberei. Az autósszakma idén a kiemelt ellenőrzési célpontok között szerepel.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei folyamatos ellenőrzéseket tartanak a gépjármű-kereskedőknél és azoknál a gazdasági szereplőknél, amelyek különféle járműalkatrészek forgalmazásával foglalkoznak. Kis Péter András, a NAV szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az idei kiemelt ellenőrzésekben leginkább azt vizsgálja a NAV, hogy a jármű- és az alkatrész-kereskedők adnak-e számlát, nyugtát, emellett bejelentik-e alkalmazottjaikat. Hozzátette: szóba kerülhet a forgalmazott termékek eredete is, a NAV adott esetben a gyártóig felfejti az eladási láncot. 

Az áruk importja, exportja is érdekes lehet, ahogy a regisztrációs adó ügyében is vizsgálódhatnak a hatóság munkatársai. Kellő információ alapján pedig a vállalkozások adóügyeit részleteiben is áttekinti a NAV. Az adatok azt mutatják, ez az elmúlt időszakban több esetben is indokoltnak mutatkozott. Az utóbbi két évben nagyjából nyolcszáz különféle ellenőrzést végzett a hivatal a gépjárműalkatrészek kereskedelmével foglalkozóknál. Ezekben – mindent egybeszámítva – nem kevesebb mint 650 millió forintnyi be nem fizetett adóra bukkantak a NAV emberei. 
Az autókereskedelem szereplőinél az elmúlt két esztendőben összesen hatszáz különféle eljárást tartott a hatóság. Ezekben 920 millió forint hiányzó közteherre derült fény, a mulasztási bírságok együttesen nagyjából 15 millió forintot tettek ki. Számos esetben a nyomozóknak is adtak munkát a kereskedések és a szervizek: 2017-ben és 2018-ban több tucat bűncselekményt és szabálysértést tártak fel a NAV emberei. Bizonyos ügyekben a diagnosztikai szoftvereket használták jogsértő módon a vállalkozások, máskor hamis járműipari alkatrészek és egyéb eszközök kerültek elő. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes odafigyelni a nyári szélvédőmosó folyadékra

Érdemes odafigyelni a nyári szélvédőmosó folyadékra
Sok bosszúságtól kímélhet meg bennünket a jó, rovarmaradványokat is oldani képes nyári szélvédőmosó folyadék, amelyből mindig legyen egy félflakonnyi tartalék a csomagtartóban. Tovább olvasom