Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Csapás a dízeleseknek: példátlan árkülönbség a két üzemanyag között

Az hagyján, hogy ekkora még nem volt a különbség benzin és dízel ára között - a rosszabb hír az, hogy ez tartósan fenn is maradhat.
Több mint 50 forintos különbség alakult ki a magyarországi benzin- és a gázolajárak között, adta hírül a portfolio.hu - részletes elemzésüket itt olvashatják. Korábban is voltak jelentősebb eltérések időről időre, de 50 forintot meghaladó különbözetre még nem volt példa.

Túlkínálat benzinből?

Augusztus elején még csak 4 forinttal volt drágább a dízel mint a benzin, ezt követően a két üzemanyagfajta ára kilengésekkel ugyan, de ellentétes irányú pályára állt. A benzinár több mint 30 forinttal csökkent, a dízel ára viszont több mint 10 forinttal meghaladja az akkori szintet. Így a pénteki árcsökkenést követően a benzin átlagára literenként 364 forint, a gázolajé pedig 415 forint körül alakul. A kiskereskedelmi gázolajár jövedéki adó és áfa-tartalma egyébként közel 20 forinttal alacsonyabb a benzinénél.
 

Az ok a portál szerint az, hogy az úgynevezett könnyű desztillátumok - ide tartozik a benzin is - nemzetközi piacain növekvő túlkínálat alakult ki, addig a közép desztillátumokból, például dízelből nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A benzin fogyasztása ugyanis inkább a személyautókhoz kötődik, a gázolaj kereslete viszont sokkal jobban összefügg a gazdasági tevékenységekkel, ezért annak állapota jelentősen befolyásolhatja alakulását.

Máshol a gázolaj olcsóbb

A magyar helyzet  nem általános abban a tekintetben, hogy a legtöbb országban a benzin ára (még) némileg a gázolajé felett alakul. A világgazdasági válság előtti években többnyire Magyarországon is ez volt a helyzet.

 A dízel ártöbblete a következő időszakban tartósan fennmaradhat, olvastuk a portfolio.hu elemzésében. Ez a szállítási ágazatban és az iparban az üzemanyag-hatékonyság növelésére motiválja a vállalatokat, a személyautók piacát pedig a benzinüzemű modellek felé hajtja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiakadtak a rendőrségnél a Totalcar cikkén és erről egy közleményt is kiadtak

" A Totalcar-nál elgurult..." -címmel adtak hangot véleményüknek. Tovább olvasom