Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Életeket menthet a téli gumi, mondja a rendőrség

Életeket menthet a téli gumi, mondja a rendőrség
A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Fontos a gépkocsik megfelelő felkészítése - mondja a rendőrség. Fontolja meg a rendőrök tanácsait, látnak elég balesetet!
Aki kimozdult a hétvégén, az szembesült vele, hogy a borongós, esős ősz útviszonyai sem épen ideálisak, de a tél még nagyobb kihívások elé állítja az autósokat. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai közlekedésbiztonsági tanácsokkal segítik a felkészülést a téli időszakra.

A téli gumi életet menthet

Fontos tudni, hogy a nyári gumi 7 Celsius fok alatt már nem teljesíti feladatát. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezésnél jelentősen lerövidül a féktávolság, ami - főleg az autópályákon, nagy sebesség mellett - akár életet is menthet. A téli gumik azért biztosítanak a zord körülmények között is egyenletes haladást, mert megfelelően elvezetik a csapadékot és biztonságosabb az úttartás is. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott! A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. 

Más technikával kell vezetni

A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és csúszós útszakaszok hirtelen válthatják egymást. Ez különös óvatosságot és figyelmet kíván, amely a nyáritól lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelhet. Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset kockázata. Ha rosszul manővereznénk, így a hibákat is könnyebb korrigálni. A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolabbinak látjuk.

A gyalogos a pocsolyára figyel

Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehezebb az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.

Egyes utakon számítani kell arra, hogy a járművek, mezőgazdasági gépek felhordják rá a sarat, amely csúszóssá teheti az utakat!

Amennyiben külföldre tartunk, az utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett országokban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, mint a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használata. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak! Ezek nélkül lehet, hogy be sem engednek az adott országba.
Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Figyelje a helyi híreket!
Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk az időjárással, az útviszonyokkal és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre is beköszönt az új Peugeot 3008

Szegedre is beköszönt az új Peugeot 3008
A hosszú hétvége szombat estéjén VIP-bemutató keretében érkezett meg Szegedre a vadonatúj Peugeot… Tovább olvasom