Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Francia lesz az elektromos smart

A Daimler AG a francia elnök látogatásakor jelentette be a lotaringiai Hambachban, a smart üzemében, hogy itt fogják sorozatban gyártani az elektromos fortwo modellt.

Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG vezérigazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetője szerint a smart fortwo electric drive bizonyítja, hogy már ma lehetséges az emissziómentes városi autózás. A sorozatgyártás most indul, ezer darabbal, amelyek közül az elsőket még az év vége előtt megkapják a vevők. 2012-től pedig a smart normális gyártási programjának részét képezi a smart. Mind a villanyautók nagyüzemi termelése, mind a gyár jövője szempontjából fontos döntés volt, hogy a hambachi törzsüzemet jelölték ki a gyártásra. A Daimler tízmillió eurós nagyságrendben ruházott be a smart következő nemzedékébe.

2012-től már nagyszériás lesz a kisautó.
2012-től már nagyszériás lesz a kisautó.

Nicolas Sarkozy köztársasági elnök a gyárlátogatás alkalmával elmondta, hogy a francia állam a PAT (Prime d'aménagement du territoire) fejlesztési program keretében támogatja a programot. További hozzájárulás várható a Lorraine régiótól és Moselle megyétől, s ezek összesen 15 százaléknyit tesznek ki a beruházásból. A hambachi üzemben 2009 novemberével indul a kisszéria előállítása. Ezek a járművek fontos európai és amerikai városokba, különféle mobilitási programok nyomán kerülnek az ügyfelekhez, akik majd visszajelzéseket adnak a mindennapi használat tapasztalatairól.

2012-től, a smart-kínálat nagy darabszámban gyártott, normál része lesz az elektromos változat, amelyet a smart kereskedőknél lehet megvásárolni. A márka ezáltal megerősíti vezető szerepét, mint a nagyvárosok emissziómentes egyéni közlekedésének eszköze.

Tanksapka van, csak cső helyett kábel kell a töltéshez.
Tanksapka van, csak cső helyett kábel kell a töltéshez.

A smart már 2007-ben előfutára lett a villanyautózásnak, amikor egy kísérlet keretében száz első generációs smart fortwo electric drive lépett be a valóságoshoz közeli használati körülmények között London közlekedésének forgatagába. A kezdettől pozitív fogadtatás hozzájárult a járműtípus „kiforrásához". Egy évvel később megjelent a második nemzedék, tökéletesített hajtóművel és új, hatékony lítiumion-akkumulátorral, amely nagyobb teljesítményű, hamarabb tölthető fel, tartósabb és megbízhatóbb az egyéb akkuknál. A smart közönséges háztartási konnektorról tölthető fel.

Nagyvárosi kedvenc lehet az elektromos smart.
Nagyvárosi kedvenc lehet az elektromos smart.

A hambachi smart üzemet 1997-ben avatták fel. 1998-től a smart fortwo készült ott, 2007-től már a jelenlegi generáció. Több mint 800 dolgozó, és ugyanennyi a beszállítóknál, összesen 140 ezer darab smart fortwo modellt állított elő. 2008 szeptemberében, éppen a gyártás megkezdésének tízéves jubileumára, elkészült a milliomodik smart fortwo. Az autó mindössze két és fél méter hosszú, már 41 országban kapható, legutóbb Kínában és Brazíliában jelent meg, fő piaca Németország, Olaszország és az Egyesült Államok.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vak művész látta először az új Volvo S60-ast

Civilként egy vak török művész látta először a csak jövőre érkező új Volvo S60-ast, s mindjárt le is… Tovább olvasom