Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Hová tűnt a befizetett illeték?

Szeged - Az autótulajdonosoktól akarják behajtani a gépjárművek átírásakor már leszurkolt vagyonszerzési illetéket, amelyet egyszer már befizettek.
– Többen is megkerestek, akik 2008-ban tőlünk vásároltak autót, hogy levelet kaptak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Ebben elmondásuk szerint az áll, hogy visszamenőleg fizessék be a vagyonszerzési – köznapi nevén átírási – illetéket az adóhatóságnak – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő használtautó-kereskedő. A férfi úgy tudja, más autókereskedőket is felkerestek hasonló panasszal az ügyfelek, akik egyszer már befizették az illetéket.

Az autóvásárlás egyik járulékos költsége a vagyonszerzési illeték. Ezt okmányirodákban beszerezhető sárga csekken kell befizetni. Az illeték 1800 köbcentis hengerűrtartalomig 18 forint, felette 24 forint volt köbcentinként – 2012-ig. A tulajdonos csak úgy kapja meg az új forgalmi engedélyt az okmányirodától, ha befizette a vagyonszerzési illetéket, és bemutatta a sárga csekket.

A csalók helyett az autótulajdonosokat találta meg a NAV. Illusztráció: Schmidt Andrea
A csalók helyett az autótulajdonosokat találta meg a NAV.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Az autókereskedők azt fájlalják, hogy – ahogy fogalmaztak – őket tartják csalónak. Merthogy sok esetben a kereskedők intézték, fizették ki az átírást meghatalmazás alapján. De elmondásuk szerint olyan is kapott levelet, aki abban az évben több autót is vásárolt, és saját maga fizette ki az illetéket, intézte az átírást az okmányirodában.

Ezen felül sokan eladták vagy leadták bontásra a járművüket a kereskedőknek, akik szerint senki sem őrizgeti a vagyonszerzési illeték befizetéséről szóló csekket.

Mégis kinek a meccse?

A sajtóban már megjelent NAV-közleményre reagálva azt írta egy kommentelő: „Megint egy tipikus magyaros ügyintézés, azon verik el a port, aki a legkevésbé hibás, viszont a legkönnyebben büntethető. Van egy régi mondás: pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el. Ha egyszer az okmányirodától megkaptam az új forgalmi engedélyt – aminek a feltétele az illeték befizetése volt –, akkor nekem már semmi közöm hozzá, hogy az illeték megérkezett-e a NAV-hoz vagy sem. Ha jogállamban élnénk, akkor ezt a meccset az okmányirodával kellene lejátszania a NAV-nak, és nem velem."

Pedig most ezt kellene bemutatni a NAV-nak a lapunknak nyilatkozó kereskedő szerint, mert más igazolást nem fogad el az adóhatóság. Úgy tudjuk, volt olyan autókereskedő, aki saját maga ellen szeretett volna feljelentést tenni az ügyben, hogy tisztázza magát, de ezt elmondása szerint nem engedték a rendőrségen.

A kereskedők számítása szerint 2008-ban több milliárd forint vagyonszerzésiilleték-bevétel folyt be az államkasszába. De hová tűnt a pénz? – kérdezték.

„Érdemes ellenőrizniük illetékfizetési kötelezettségük tényleges teljesítését azoknak, akik gépjárművet vásárolnak. A NAV több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor. A NAV költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett az illetékes nyomozóhatóságoknál" – olvasható a NAV honlapján a Csalók trükköznek a gépjárműátírásoknál című július 5-i adóhatósági közleményben. Ebben egyebek mellett még az áll, hogy „a gépjármű új tulajdonosát és az államkasszát is megkárosították azok a csalók, akikre az illetékfizetési kötelezettségek vizsgálatakor figyelt fel a NAV. Mint köztudott, az okmányirodák csak akkor végzik el a gépjárművek átírását, ha az új tulajdonos igazolja, hogy megfizette a kapcsolódó vagyonszerzési illetéket. A NAV számos esetben tapasztalta, hogy az illetékek – az átírás ellenére – nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a gépjármű tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését. Az ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték. Mint kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át." Jó tudni azt is – olvasható a közleményben –, hogy amennyiben az illeték összege a NAV számlájára nem érkezik meg, a hivatal a vevőt kötelezi az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy a vevő az illeték összegét korábban már másik személynek átadta.

Olvasóink írták

 • 19. kakkarot 2013. november 15. 19:27
  „én bele estem ebbe de nem akarom leírni mit műveltek velem ezek a <moderálva> navosok meg okmányirodás semmirekellő hivatalnokok mert nagyon hosszú viszont annál durvább..de annál nincs durvább mint h a pofádba röhög a navos tetves <moderálva> h ezt akkor is be kell fizetnie..miután papírom van róla,meg amúgy is hat ezt egyszer már kurvára kifizettem mért kéne megint??nekem?? nyomozza ki ki <moderálva> át öket es rajta verje le simán lekérhető lenne nekik... ugyh nem maradt más hátra mint feljelentés és egy sor ugatas a navnál mert persze nem akarják elfogfadni ezt az opciot csk ujra megkaptam h ezt márpedig befogom fizetni..ujra...hát fogja a <moderálva> ti szarháziak!!”
 • 18. pog 2013. július 21. 10:16
  „legegyszerűbb a nav által megfélemlített embereken könnyű be hajtani a követelést ha nem rá mehet a vagyona...egyébként szépen sokkolja a nav az állampolgárokat...remélem jövő jobban alakul..”
 • 17. csinompalkó 2013. július 20. 16:06
  „Ne bízz meg semmilyen hivatalban.
  Ott is csak emberek ülnek, és a "munkájuk" lényege, hogy indokot szolgáltassanak a munkahelyük létezésére.
  Ha rosszul dolgoznak, az az igazi adócsalás, hiszen a tényleges adóbefizetők forintjaiból kapják a fizetésüket. Erre azonban, mivel általában rosszul dolgoznak, kitalálták, hogy ők feddhetetlenek, vagyis, ha hiba keletkezik a rendszerben, akkor rajtuk kívül mindenki - szó szerint MINDENKI - más felelős, kvázi potenciális bűnöző.
  Ebből az aspektusból neked sosincs számonkérési lehetőséged, csak bizonyítási kötelezettséged.
  És hogy miért csak most bukik ki, hogy öt éve valakik valamelyik hivatalban ócskán végezték a munkájukat - azaz nem szürték ki közülünk, a jóhiszemű jogkövetők közül a renitenseket? Hát mert ekkor ketyeg a legtöbb késedelmi kamat. Szerintem rá se néznek a friss ügyekre, eccerűen nem biznisz. Fogadni mernék, hogy van erre valami titkos protokoll a rendszeren belül.”
 • 16. _csutak_ 2013. július 20. 15:15
  „A hivatal megtudja mondani, hogy a kereskedő avagy a tulajdonos fizette be a sárga csekket.
  Tehát ha akarna a rendőrség dolgozni akkor máris tudná, hogy ki volt az okirat meghamisítója!
  Persze egyszerűbb az autóst a közúton vegzálni, mint effektív bűnüldözést folytatni.”
 • 15. Fatboy35 2013. július 20. 15:01
  „Használt autó kereskedőtől soha nem vennék járművet, jó esélyed van arra hogy átvágnak vagy kiderül valami turpisság.”
 • 14. Légiós 2013. július 20. 13:00
  „Gyönyörüséges NAV magadat kéne nyilvános szégyenlistára tenni és nem azokat akiket te nyomoritottál meg, bezzeg ahhoz van eszük. Inkább azt vizsgálná meg miért élnek olyan <moderálva> jol a nav végrehajtoi és revizorai. Honnan van egyeseknek motorcsonak meg fullos BMW A SEGGE ALATT))

  na ezt vizsgáld ki te ÁSZ :))”
 • 13. igazságkereső 2013. július 20. 12:54
  „Na, az utolsó mondat az, ami súlyosan törvénysértő és ezt a NAV-nak is tudnia kell! Egyetlen vevő sem tudja a hamisított csekket -ha az ugyan úgy néz ki mint az eredeti! - megkülönböztetni a valóditól.Egyébként is a csekket az ügyfélnek átadó személy a felelős azért, hogy az valódi legyen és annak megfelelően jusson el a csekken szereplő jogosulthoz a feladott összeg! Egyébként is az autós "devizahitel"eladással kapcsolatban épp az autókereskedőknél is felmerült a felelősség kérdése a hitelfolyósító aláírás vonatkozásában, ezért azt is érdemes lenne a NAV-nak vizsgálnia!”
 • 12. bambulla 2013. július 20. 12:49
  „köszönjük Fidesz
  carabbul élünk mint bármikor ebben az életben”
 • 11. KamuNeni 2013. július 20. 12:39
  „Ha addig nem adjak ki a forgalmit mig be nincs fizetve, akkor nyilvan be lettek fizetve, mert hasznaltak az autokat. tehat akkro keressek a befizetesi helyeken ahol be lettek fozetve es az allamkassza kozott, mert ott vesztek.

  Ha meg a NAV lopta el akkor ott keressek ha zokhoz megy vegulis a befizetes. Valamelyik dolgozo lop. Egyszeru mint az”
 • 10. waterbear 2013. július 20. 12:29
  „Azért a kereskedőkért nem tenném tűzbe a kezem..... másrészről meg ez egy az egyben az okmányiroda felelőssége. Perre kell vinni!”
 • 9. kormoska 2013. július 20. 11:08
  „Mi a tanulság?Semmit se hagyj a kereskedőre(nepperre),minden intézz saját magad és akkor nincs ilyen gond!
  Októbertől jó pár dolgot a neten is el lehet majd intézni,ha van Ügyfélkapunk.”
 • 8. zsozso64 2013. július 20. 11:04
  „Szerintem minden átírást érvényteleníteni kellene! Hamis csekkel, hamis összegek befizetésével nem lehet megúszni egy gépjármű megvásárlását, ezért inkább mindegyiket érvényteleníteni kell. Miután a gépjárművek egyértelműen bizonyítják a cselekményt, azokat le kell foglalni, és állami tulajdonba kell venni! Az így államosított autóflotta készen állna arra, hogy ismét privatizálják. Pályázatot lehetne kiírni, ki melyik autót szeretné megkapni. A pályázatban természetesen csak azok vehetnek részt akik meghívót kapnak arra. Meghívót pedig általában azok szoktak kapni, akiket ismerünk és szeretünk. Akikkel egyébként is szokunk levelezni!!! A megmaradt autókra a második körben azok is licitálhatnak majd, akik igazolni tudják, az Ő befizetéseik a NAV -hoz beérkeztek, és sem ők, sem a vásárlási ügylettel kapcsolatba került egyetlen szereplő sem szegett sohasem törvényt. Soha nem volt befizetetlen büntetése, bírsága, és nincs állami tartozása sem. A jövedelemadóját már a 2014 és a 2015 adóévre is előre átutalta! A privatizációban szerephez jutó kedves polgártársainknak kellemes válogatást kívánunk! Aztán csak csinyán a költségekkel, nem kell mindjárt teletankolni az újonnan szerzett autót, nem biztos, hogy örökre így marad ez a helyzet!”
 • 7. bj029 2013. július 20. 11:01
  „5. Qllancs 2013.07.20. 10:15
  Az adócsalóktól nem sajnálod a nyaralást, meg az új autót? Te rendesen adózol, vagy minimálra vagy bejelentve?”
 • 6. info 2013. július 20. 10:15
  „Mint kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át." -Már nem azért, csekket hamisítani hogyan lehet?!Ha lehet, az okmány iroda hibázott mert elfogadta a sok hamis csekket!!! Ha tudják, hogy hamisított adatok vannak rajta akkor utána kellett volna nézni, nekik.”
 • 5. Qllancs 2013. július 20. 10:15
  „Hamis csekk??? hamis adatok???? hamisított összegek ?????? Még ilyet sem hallottam ! Hol a több milliárd ft illeték ??? 2008 óta ???? 5 év telt el. Eddig senki nem kereste?? CSAK most hiányzik ????
  V. ilyen módon ..új adót vetnek ki ?? ADÓ---adóztatása ...3 X is ???
  Kell a NAV nak a lóvé--megint új autókat vettek !!! v. fél éves jutalmakat osztanak ?? v. kell a nyaralásukra ???”
 • 4. szatyi 2013. július 20. 10:10
  „Ez is része a NER(Nemzeti Együttműködési Rendszer)-nek?”
 • 3. Grabowsky 2013. július 20. 09:29
  „Az okmány iroda felelősségét kellene vizsgálni...”
 • 2. DMagóg 2013. július 20. 09:28
  „"..., hogy amennyiben az illeték összege a NAV számlájára nem érkezik meg, a hivatal a vevőt kötelezi az illeték megfizetésére, ..."

  A -vélhetően vétlen- polgárral, a beígért polgárbarát ügyintézés elvei szerint!”
 • 1. X_Y 2013. július 20. 08:39
  „Csak nem gondoltátok hogy a NAV ingyen dolgozza fel a befizetett illetékeket. A feldolgozásnak is van költsége, ez az illetékbefizetés-kezelési költség. Természetesen ezt külön csekken kell befizetni, amit a kezelésiköltség-feldolgozási járulék formájában szednek majd be. Természetesen ezt sem fogják ingyen feldolgozni... ennyi munkára új adatfeldolgozó munkatársakat kell felvenni, ezek bérköltségét is ki kel termelni :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A külföldön dolgozó szegediek tartják el az autókölcsönzőket

A legolcsóbb és legkisebb autókat szeretnék bérelni a legkevesebb pénzért a szegediek az autókölcsönzőktől. Tovább olvasom