Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Márkában a Ford, modellben a Skoda Octavia a győztes

A JATO Dynamics legfrissebb, májusi új autó forgalomba-helyezési összesítése szerint összesen 5034 új személygépkocsi, valamint 799 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszon-gépjármű került forgalomba. Az év első öt hónapjában összesen 22 ezer 318 új személykocsi és 3796 új kisteherautó gurult ki a magyar utakra.
A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezés a tavaly májusi számoknál 9%-kal magasabb. Az első öt hónap összesítésében azonban 3%-kal kevesebb autó került forgalomba, mint a megelőző év azonos időszakában. A kishaszon-gépjárművek esetén az előző év májusi eredményeihez képest 4%-os visszaesés történt, az első öt hónapot figyelembe véve a számok még rosszabbak,13%-kal alacsonyabbak.

Májusban a legsikeresebb autómárka - személyautó és összes haszongépjármű - a Ford volt, 669 darabbal, a 2013-as évben május hónappal bezárólag is a Ford került ki győztesen 2930 összes forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11%-át sikerült lefednie a márkának. Modell szinten a legtöbb Skoda Octavia-ból kelt el májusban - 265 darab -, az éves ranglistát is az Octavia vezeti 1161 db-os eladással.

A magyar gépjármű piac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autó forgalomba-helyezések többsége, 73% céges, míg a magán eladások a piac 27 százalékát teszik csak ki.

A céges-magán eladások megoszlása mutat néhány érdekességet. A 10 legsikeresebb márka közül a korábban népautónak számító Fiat a májusi "győztes", 91 százalékos céges eladással, míg a Toyota az utolsó, 49 százalékkal. Ezzel a májusban 291 autót értékesítő japán márka az egyetlen a 10 legkapósabb közül, ahol a magánvásárlók száma meghaladta a flottásokét

A válság előtti 2008-es év májusi eredménye a 2013-as év azonos időszakának 250%-a volt, akkor tehát 14 ezer 942 személyautó és haszongépjármű talált gazdára. Az idei esztendő hátralevő 7 hónapja azonban nem kecsegtet nagy reményekkel, ugyanis a potenciális magánvásárlók azon része, akik a 2008-ig tartó hiteldömping során adósodtak el, még sokáig nem várhatók vissza a szalonokba, valamint a jelenleg is aránytalanul túlsúlyban lévő céges-, és flottavásárlások területén sem várható kiemelkedő növekedés. Rövidtávon sem kecsegtetőek a kilátások, ugyanis az elkövetkező 3 nyári hónapban sem a magán-, sem a flottavásárlóktól nem várható kiemelkedő aktivitás - írja elemzésében a JATO.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adócsökkentést javasolnak a gépjárműimportőrök

Tisztább feltételeket szeretnének a piacon a gépjárműimportőrök, módosítanának az illetékre és a… Tovább olvasom