Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Mire figyeljünk, ha külföldön ülünk a volán mögé?

Nyaralási szezonban sok magyar autós lépi át az országhatárt, ám kevesen tudják, hogy a nemzetközi KRESZ mellett szinte minden országban vannak speciális szabályok. Ezeket a helyi hatóságok szigorúan betartatják a külföldiekkel - és bírságolnak is.
A magyar biztosításokat Európa-szerte elfogadják, ám néhány országban kérik az ennek igazolására szolgáló „zöldkártyát", amelyet a biztosító ingyen kiállít. - Ha nem tudjuk felmutatni, előfordulhat, hogy az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást meg kell kötni a határon - írja a borsonline.hu. A magyar vezetői engedélyt is szinte minden európai országban elfogadják, nemzetközi jogosítvány kiváltására a helyi okmányirodában akkor van szükség, ha külföldön akarunk autót bérelni.

Magyarországon forgalomba helyezett járművel a tulajdonos, illetve üzembentartó kivételével más csak a „gazda" írásos hozzájárulásával lépheti át a határt, neki célszerű erről angol nyelvű meghatalmazással rendelkeznie. Nem árt, ha ismerjük a célországban érvényes KRESZ-t. Specialitás, hogy Franciaországban a gépjárművezetőnek kell biztosítania az alkoholszondát. Bár nálunk lényegében már nem kötelező tartozék az egészségügyi doboz, számos európai országban az autóban kell lennie.

Németországban gyakoriak az autósztrádán a torlódások, ilyenkor engedélyezhetik a leállósáv használatát is, de csak ha a tábla ezt jelzi. Fontos a környezetvédelmi zóna tábla ismerete is, mert ide csak speciális feltételek mellett hajthatunk be. A tábla alatt a környezetvédelmi osztályt is bemutatják, a négyes zöldmatrica esetén csak az Euro 4 vagy az annál jobb besorolású motorokkal szerelt autók közlekedhetnek. 
A horvát tengerpart felé ma már jó minőségű, de meglehetősen drága autópályán gurulhat a magyar, ahol a fizetős kaput tábla jelzi előre. Először csak jegyet kell húzni, és a megtett kilométer arányában kihajtásnál történik a fizetés. Helyi specialitás, hogy az egyes kereszteződésekben a közlekedési lámpát vízszintesen szerelték fel, erre érdemes figyelni.

Ausztriában egészen különleges táblákkal is találkozhatunk, ilyenek a várakozási rendet szabályozó páros, illetve páratlan napokat jelző táblák. Az egy függőleges vonásnál a páratlan napokon tilos várakozni, kettőnél a párosokon. Még nagyobb bírság jöhet az IG-L táblák miatt, a környezetvédelmi okból kitett sebességkorlátozás be nem tartását kiemelten büntetik az osztrák rendőrök.

Olaszországban is figyelmeztetik az autósokat a veszélyekre közlekedési táblával, ezeken a szakaszokon érdemes fokozott odafigyeléssel haladni. - Parkolásnál, főleg hosszabb idő esetén figyeljünk az úttisztító járművet jelző táblára, mert az autót akár el is szállíthatják, ha akadályozza a munkát - írja a borsonline.hu. 

Spanyolországban egy kör alakú előjelző táblával figyelmeztetik az autósokat, hogy stoptábla következik. Nálunk nem ismert az ajánlott sebesség, illetve ajánlott sebességtartomány tábla az adott útszakaszra. Gyakori a fehér alapú, piros, keretes háromszög alakú, veszélyt jelző táblák sárga alapszínnel való alkalmazása, ez ideiglenes hatályú, és kiegészítő tábla mutatja, mikor érvényes. Idegenforgalmi központoknál a P+R táblák speciális változatait találhatjuk, itt az R betű helyett a továbbutazás lehetséges eszközét – vonat, metró, busz – tüntetik fel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindig is James Bond Aston Martinjára vágyott? Most lecsaphat rá

Mindig is James Bond Aston Martinjára vágyott? Most lecsaphat rá
A karosszériába épített fegyverekkel, golyóálló üveggel, gumiabroncs-kiszúróval felszerelt kocsit… Tovább olvasom