Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Négy évszakos autószimulátor Szegeden

Aki nyáron tanul autót vezetni, nem készülhet fel a jeges, csúszós útra, szimulátoron viszont ezt is gyakorolhatja szeptember eleje óta Szegeden.
Vadonatúj és modern holland autóvezetői szimulátort helyeztek minap üzembe az ATI-Császárné Kft. Autósiskolájában, Szegeden, a Berlini körúton. A megyében ilyen nem volt, az országban Kapuvár és Kiskunfélegyháza után ez a harmadik. A puding próbája az evés, a szimulátoré a vezetés, így Császár Illésné segítségével én is beültem a Hyundai volánja mögé. Minden ott van, mint a valódi autóban, az ülés állítható, a biztonsági övet be kell kötni, a kéziféket indulás előtt ki kell oldani. Egy komplett autó műszerfal a kormánnyal, alatta a pedálokkal, ez nem szimulálja az autót, hanem annak tényleg egy részlete.

Minden jól látszik a három nagyméretű kijelzőn.
Minden jól látszik a három nagyméretű kijelzőn.

Lenyűgöző méretű a három óriási képernyő, a középsőn a középső visszapillantó tükör, kép a képben megoldással, ugyanígy két oldalt is van egy-egy tükör, s valóban belevetíti a hátul történteket a szoftver. A hang élethű, a kép éles, mint egy profi videojáték, csak itt nagyobb a tét, s valóban lehet vele gyakorolni a közlekedési élethelyzeteket. Van normál, éjszakai, esős, havas és jeges program is, mindegyik másféle figyelmet kíván a vezetőtől. Az utasításokat magyar nyelven adja a program, csak egyszer teszi, azt meg kell jegyezni, különben a gép egy pontról újra kezdeti velünk a feladatot. Figyelni kell, s azon sem szabad meglepődni, ha egy motoros a záróvonalat átlépve vág elénk. Szabálytalan, mondom Császárnénak, mire azt a választ kapom, hogy csak úgy, mint az életben, a hétköznapi közlekedésben. Ugyanúgy kell sebességet váltani, mint a normál autóknál, s itt is lefullad a motor, ha kevés gázt adva engedjük fel a kuplungot.

Ezúttal Császár Illésné felügyelete alatt folyik a gyakorlás.
Ezúttal Császár Illésné felügyelete alatt folyik a gyakorlás.

Szeptember 26-ra a mentősöket hívta meg Császár Illésné egy gyakorlati bemutatóra, október elején a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság segítőit fogadják. Az autósiskolában elsősorban azoknak ajánlják az új szimulátort, akik túl vannak a rutinvizsgán. A motorosoknak már régóta van ilyen berendezésük, egy Honda, azt is kipróbáltuk, s nagyon élethűnek tartottuk, ismerős volt a lent az egyes fent az összes többi fokozat a sebességváltónál. Ha egy fiatal két órát ellenőrzött körülmények között eltölt a motoros szimulátoron, kinyomtatva meg is kapja a teljesítménylapját, amivel otthon igazolhatja szüleinek, benőtt már a feje lágya.

Olvasóink írták

 • 10. djkrizs07 2009. október 14. 08:21
  „nfs, nissan skyline műszerfallal:)))”
 • 9. Szöszy 2009. október 06. 12:11
  „Kedves Lúdasmatyi!

  Legjobb tudomásom szerint bárki kipróbálhatja.
  De az iskolavezetőjük (20/9-431-444) szívesen elmondja neked, hogy hogyan.
  Nekem azt mondták, hogy bárkit szívesen látnak!”
 • 8. Lúdasmatyi 2009. október 03. 14:02
  „Mindenki kipróbálhatja vajon?Azzonnal jelentkeznék.”
 • 7. szgd-i 2009. október 02. 18:02
  „Jó hogy fejlődik a technika, hasznosnak tartom, bár az igazi az egy valós tanpálya ahol mindenféle időjárási viszonyok előállíthatóak. Mondjuk az utóbb említett pályán való utánképzést szívem szerint kötelezővé tenném a jogsi minden meghosszabításakor. Mondom ezt 18 éves jogsimmal, sok 100 ezer levezetett kilométer után is. Sosem árt a vész helyzetek megoldásainak rutinná mélyítése.”
 • 6. D95 2009. szeptember 28. 00:14
  „A need for speedet jatszanam rajta”
 • 5. rolee 2009. szeptember 27. 15:17
  „Jóféle”
 • 4. tanbá 2009. szeptember 26. 19:51
  „moderálva személyeskedő”
 • 3. YoDa 2009. szeptember 25. 17:40
  „Én is "mentem" vele egy kört, sőt a motoros szimulátorral is!

  A következő szituáció: Félig a járdán, félig az úttesten parkoló teherautó vészvillogóval ... szűk utca folyamatosan jönnek szembe ... indexelek ... centizgetve kikerülöm ... és hirtelen a sofőr kivágja az ajtót és kiugrik ... iszonyatos hangzavart szimulálva ... RECCS ... még a kezem is remegett, úgy megijedtem és már mondja is a gép: Figyelmetlen volt ezért balesetet szenvedett!!!

  Hazafélé pont ugyan ez a szitu... ösztönösen nagy ívben kerülöm ki a teherautót és hogy-hogy nem kivágja a sofőr az ajtót és kiugrik... aminek itt nem baleset, hanem az általam elkövetett méltatlankodó dudálás lett az eredménye...

  Megtanít másképp gondolkodni az tuti, másként fogsz megközelíteni egy adott közlekedési szituációt 1-2 óra gyakorlás után...”
 • 2. Szöszy 2009. szeptember 25. 17:24
  „Kipróbáltam! És imádom! De nem engedték, hogy hazavigyem.
  Én kötelezővé tenném!”
 • 1. Carlo 2009. szeptember 25. 16:55
  „ez qva jó ilyet én is akarok:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskeméti Mercedes gyár: Szegedé a papírmunka

A szegedi megyeházán folyik az engedélyezési eljárás a kecskeméti Mercedes gyár ügyében, de a földmunkák is jól haladnak. Tovább olvasom