Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Tűréshatár fölött a szlovák rendszám

Ellenőrzést tart a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az autók után fizetendő, de elmaradt regisztrációs díjak feltárására. Különös tekintettel a szlovák rendszámokra.
A VPOP azt ellenőrzi, hogy a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező gépjármű-tulajdonosok milyen jogcímen üzemeltetnek más tagországban regisztrált személygépkocsit. A vizsgálat során a közutakon, határátkelőhelyek közelében, autópályákon bárhol megállíthatják az autósokat.

Mindezeken túl a VPOP a magyar és külföldi társhatóságokkal együttműködve vizsgálja, hogy ilyen esetekben „történik-e adóelkerülésre irányuló cselekmény".

Az ellenőrzésre azért kerül sor, mert az elmúlt időszakban a vámosok azt észlelték, hogy emelkedett azon személygépjárművek száma, amelyeket adóelkerülési céllal az Európai Unió más tagországában helyeztek forgalomba, de Magyarországon üzemeltetnek.

Ha valaki az unió más tagországában forgalomba helyezett, és annak rendszámával ellátott járművet életvitelszerűen a Magyar Köztársaság területén használ, jogsértést követ el – figyelmeztet a VPOP közleményében.

A Világgazdaság szerdai számában megjelent cikk szerint már hét-tízezerre tehető a szlovák rendszámmal futó gépkocsik száma Magyarországon, s az új jelenség „már a hatóságoknál is elérte a tűréshatárt".

A lap információi szerint húsz olyan cég működik, amely a gépkocsik szlovákiai forgalomba helyezésének teljes körű ügyintézését vállalja. Az érdeklődés magyarázata az, hogy Szlovákiában nemcsak az adó alacsonyabb a magyarországinál, hanem céges autó esetében visszaigényelhető az áfa, és nincs regisztrációs díj sem.

A hazai gépjármű-kereskedők szerint az autóvásárlásnak ez a módja egyszerű adókerülés, amely már nemcsak a felső kategóriás, hanem a középkategóriás gépkocsik piacát is elérte.
Az új jelenség a hatóságoknál is elérte a tűréshatárt: a VPOP felvette a kapcsolatot az adóhivatallal, és közösen vizsgálják, hogy az ilyen ügyeletek mennyiben minősülnek legálisnak, történik-e jogszabálysértés – írta a Világgazdaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008-ban már hatszázezer felett a Skoda

A cseh Skoda autógyár jövőre 616 ezer kocsi gyártását tervezi, javítva a korábbi „számon",… Tovább olvasom